用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Concord College or St Swithun's 6th form
go

[英國] Concord College or St Swithun's 6th form [複製鏈接]

我囡囡收到呢两間學校offer for 6th form, 想知有冇家長有囡囡係呢两間學校讀緊?Please share your comments.
   3    0    0    0

rainbowday01 發表於 22-11-28 00:18
我囡囡收到呢两間學校offer for 6th form, 想知有冇家長有囡囡係呢两間學校讀緊?Please share your commen ...

考慮 St Swithun's

rainbowday01 發表於 22-11-28 00:18
我囡囡收到呢两間學校offer for 6th form, 想知有冇家長有囡囡係呢两間學校讀緊?Please share your commen ...
唔知你擇校嘅要求,好難就咁俾有用嘅意見。
例如,其實你想囡囡享受傳統寄宿體驗,會參與下學校活動,咁應該揀St Swithun's。

但係如果你唔係好理有冇其他活動,齋關心學術,冇需要個女參與任何嘢,咁可能Concord啱啲。

例如你想揾間比較老字號,英國本土reputation 高啲嘅,咁揀心態Swithun's 啦。

但係如果你想要男女校,唔想讀齋女校,咁要揀Concord喇。

我諗唔會有太多家長會同時有小朋友喺兩間(或者有小朋友讀過兩間),每邊嘅都只會講到自己嗰間嘅意見,未必可以apple to apple比較。

St Swithun傳統女校boarding school,啲女仔比較爽的運動型,注重sports, 成績又不錯
Concord 係傳統多亞洲人的讀書型學校。

不過都已經sixth form, 可能都預咗過去谷兩年考A level?

當然成續係priority, 呢方面concord係高一線。但係我覺得concord真係太多亞洲人,唔似英國!而且location真係比較遠。但係好處係6th form多新生,易識朋友,大家背景相似唔怕歧視。
St Swithun's 我同囡囡都鍾意環境,但佢怕好少6th form新生, international students唔多,尤其女校好cliquish怕難識朋友。我想知St Swithun's係pastoral care方面做得好嗎?

rainbowday01 發表於 22-11-30 00:16
當然成續係priority, 呢方面concord係高一線。但係我覺得concord真係太多亞洲人,唔似英國!而且location真 ...
只係我個人意見。

我其實唔同帖講過無數次,睇學校整體成績係好「港式」諗法。
1. 除非你講緊差天共地嘅成績,否則兩間學校攞A*率爭幾個percent其實冇乜太大分別。
2. 學校整體成績好,主要原因係收生門檻高,嗰批學生去邊間學校考嘅成績都唔差得去邊。同學校教學方式冇乜太大關係。Concord多東方人咪正正就係因為收得多讀得嘅東方人囉。
3. 其實傳統英國教育方式基本上都係鼓勵學生自學,我唔覺得任何學校或者老師識得變魔術,反而會要求做番一啲讀書以外嘅活動去balance返生活。相反一啲A工廠學校可能會每個禮拜有test、會狂操卷,冇乜需要做其他活動(咁同留喺香港讀書有咩分別呢?)

究竟點解你要送小朋友去英國呢?如果要擔心識朋友,寧可背景相似可以圍爐嘅,咁留喺香港得啦,冇需要專登去英國喎。如果就係要廣闊小朋友眼界,要佢識多啲外國朋友,試吓唔同嘅生活,咁冇理由會因為驚歧視專登揀間多東方人嘅學校㗎?

St Swithun's都有唔少香港學生(一定唔夠concord多),如果歧視嚴重或者pastoral care好唔掂,嗰啲學生仲唔雞飛狗走咩?而且Y12係主要收生年,一定有其他「新生」入讀,所以唔會孤立你小朋友一個人。當然,邊間學校都唔排除有唔夾嘅同學,最緊要其實係你小朋友肯唔肯主動去融入,而唔係坐埋一邊等運到。

Anyway,我係傳統英式學校嘅支持者,我個人只會揀St Swithun's。

beastiebistro 發表於 22-11-30 10:40
只係我個人意見。

我其實唔同帖講過無數次,睇學校整體成績係好「港式」諗法。
好多謝你向意見。我自己都偏向揀St Swithun's, 不過我囡囡係hea讀嗰類,我又覺得concord每星期test可以迫到佢謮書。你講得啱讀書真係最好自動自覺,希望佢去到新環境會成長。

rainbowday01 發表於 22-11-30 21:00
好多謝你向意見。我自己都偏向揀St Swithun's, 不過我囡囡係hea讀嗰類,我又覺得concord每星期test可以迫到 ...
無論如何,祝讀書愉快學業進步。

rainbowday01 發表於 22-11-30 21:00
好多謝你向意見。我自己都偏向揀St Swithun's, 不過我囡囡係hea讀嗰類,我又覺得concord每星期test可以迫到 ...

著名寄宿女校收生嚴謹
特別係 Sixth form 位少
獲得取錄應屬學術水平優秀

祝願囡囡早日融入寄宿生活 愉快學習
百尺竿頭 更進一步      

rainbowday01

你好! 我囡囡都收都Stswithun's offer of 6th form. 你會pick Stswithun's 嗎? 我都掙扎中,因計劃有變不能全家出國,因囡係超細女,入學時不足齡,還在考慮要不要延遲一年出國。btw, beastiebistro can u give me some advise。 many thx! 其實有無家長囡囡就讀此校能提供更多資料,如生病處理, guardians 用開那間好 ......  謝!

MsAda 發表於 22-12-1 01:30
rainbowday01  你好! 我囡囡都收都Stswithun's offer of 6th form. 你會pick Stswithun's 嗎? 我都掙扎中 ...
我樂意幫忙,我哋可以PM傾呀。

MsAda 發表於 22-12-1 01:30
rainbowday01  你好! 我囡囡都收都Stswithun's offer of 6th form. 你會pick Stswithun's 嗎? 我都掙扎中 ...
可唔可以PM我一齊傾

Poyau 發表於 22-11-30 23:41
著名寄宿女校收生嚴謹
特別係 Sixth form 位少
獲得取錄應屬學術水平優秀
多謝你鼓勵,囡囡有小聰明但好懶, lack motivation and discipline,希望佢去到新環境會有進步🙂

rainbowday01 發表於 22-12-1 09:28
可唔可以PM我一齊傾
歡迎PM傾

回覆樓主:

好開心,今阿女日收到sixth form offer,想請教各位,請問可否pm一齊傾?謝謝

vanlam8 發表於 22-12-1 21:03
好開心,今阿女日收到sixth form offer,想請教各位,請問可否pm一齊傾?謝謝
...
歡迎PM我一齊傾

回覆 rainbowday01 的帖子

歡迎PM我一齊傾 x2

beastiebistro 發表於 22-12-1 12:42
歡迎PM傾

我女來年度會入讀St Swithun Sixth Form,請問可以加我入組或PM傾嗎?

樓主你最後揀咗邊間呢?我哋都剛收到St Swithun year 7 的offer, 如果有group 傾吓可以加入嗎?(emoji)

我更喜歡St. Swithun's 嘅。 我在面試時參觀了校園。 招生主任帶我參觀了校園。 佢哋說,佢哋有一項政策,如果有任何女仔自己食飯,其他女仔必須加入佢。 自己食不好。 呢間學校好友善,但在學術上都叻。 我讀過佢哋嘅課外活動。 呢啲節目非常豐富,在午餐、放學後同周末有好多嘢要做。 我自己揀咗St Swithun's。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊