用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問Year 10揀combined science, 唔讀 triple science會 ...
go

[英國] 請問Year 10揀combined science, 唔讀 triple science會否影響升學 [複製鏈接]

請問Year 10揀combined science, 還是揀 triple science,揀combined science 會否影響升學?因仔成績唔差,不過佢話combined science 課程可讀少D
   0    0    0    0

Hh107 發表於 22-11-27 09:16
請問Year 10揀combined science, 還是揀 triple science,揀combined science 會否影響升學?因仔成績唔差 ...
1. 如果諗住原校升sixth form,問清楚讀combined sciences會唔會影響A level揀科。(除非佢A level已經決定揀文科)

2. 如果sixth form有可能轉校,要諗清楚/問清楚新學校對GCSE 有冇要求,又會唔會影響A level揀科。

3. GCSE相對容易,課程上同A level個gap都大,讀combined sciences個gap 更大。如果A level諗住讀science 嘅科,嗰兩年就會追得頗辛苦。(前面讀少啲,後面咪讀多啲囉)

Hh107 發表於 22-11-27 09:16
請問Year 10揀combined science, 還是揀 triple science,揀combined science 會否影響升學?因仔成績唔差 ...

既然你仔成績唔差,能力夠,讀triple science。

除非成績好差亦無興趣,否則讀triple 會好啲,反正亦唔係難,好多sixth form 選科一定要有該科GCSE Grade 6 以上至可以揀,又或者好肯定A Level 同大學唔會讀理科相關嘅科?

能力夠,讀triple science。
Flexibility for  more options in Uni application especially top ranks univ.

我女當年中學都有呢個選擇。了解後,知道係俾理科能力唔好兼A level唔準備選理科的學生選讀。最後,大部份同學都係讀 triple science.

‹ 上一主題|下一主題