用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑 vs SPB
樓主: 焦糖
go

培僑 vs SPB   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 22-12-3 16:45
因狀元「行情」去追捧學校,都係唔關心區內學校家長先會出現既行為
正如東區家長唔會因為聖馬可出狀元而唔 ...

SPCS 狀元在 A level
2022年狀元人數可能等如全英格蘭

SPCS 2022 A level
------------------------------------------
考生 63人

6A* 4 (6.3%)
5A*+ 28 (44.4%)
4A*+ 42 (66.7%)
3A*+ 49 (77.8%)

人均應考 4.825 (304/63)
人均A* 3.8
人均A*-A 4.603 (290/63)

A* [78.0-79.6%]^
A*-A 95.4% (290/304)

^ 據人均A* 推算

Infographic for A level results 2022
https://www.gov.uk/government/publications/infographic-a-level-results-2022/infographics-for-a-level-results-2022

https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/image_data/file/159791/2022_A_level_infographic_4.svg

回覆樓主:

MCS同SPCS都N年無出過狀元,
所以唔會覺得同SPCC, DGS同級,
兩間算band1A,名氣全港前10,但成績就未必了。

另外
A Level A* 是前10%,
DSE 主科5以上是前10%。

回覆 焦糖 的帖子

入到SPB的話,咁係好啦,好難入⋯⋯

twhkleung 發表於 22-11-29 11:33
成績唔好都入到Cambridge,ucl,我都想我囝成績唔好了,  
唔好咁睇小IFY同學,入到cambridge重点可 ...
想起了一個蠢問題,NCUK IFY咁正,點解又要額外資助學生去讀IAL呢?小弟不才,仍未想通。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-12-4 02:04
想起了一個蠢問題,NCUK IFY咁正,點解又要額外資助學生去讀IAL呢?小弟不才,仍未想通。
...

DSE考生中五考,多一個機會。
今年有個學生中五畢業入科大,亦有機會考IAL。

回覆樓主:

呢個都難選擇真係奇怪,識幾個QC唔要都去SPB啊

回覆 西瓜包 的帖子

deleted

hkpapa852 發表於 22-11-28 13:36
Oxford 對 IFY (International Foundation Year) 資格既取態:
https://www.ox.ac.uk/admissions/undergradu ...
最近在升大學,都見到關於IFY 課程的要求,原來你已經分享了。
讀到高中,在沒有更好的選擇下,試一試IFY可以考慮。不過,如果小一入讀已經以此為目標,大可不必。

b3410 發表於 22-12-4 16:50
最近在升大學,都見到關於IFY 課程的要求,原來你已經分享了。
讀到高中,在沒有更好的選擇下,試一 ...
對某些人,認真摯解釋也是徒然,只係唔希望不熟行情既家長被誤導
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

由實例可知,IFY可入劍橋,香港三大,培僑IFY成績最後一名都收到與三大世界排名差唔多既海外大學既offer。唔信亦都無辦法。
2022年培僑一樣有人DSE途徑入牛津,UCL,醫科…
未講過一句IFY比其他考試更優勝,我一直講關鍵是適合。
有啲人講緊自己想像既平行世界,系佢既世界,以上所有offer都唔會存在,認真解釋也是徒然,只係唔希望不熟行情既家長被誤導。

回覆樓主:

今年喺小一入學會聽校長講畢業生嘅去向,能力冇咁高,應付唔到DSE的話,會有IFY多一條路,目標令每個學生都入到大學,我覺得咁幾好啊,顧及每個學生需要,拔尖之餘,又補底。始終學校一條龍直上,唔係個個上到高中都keep到。小朋友返咗學3個月,我覺得學校課程都幾好呀,中文學普通話拼音,依家都係寫拼音多,冇操字,英文用topic 形式,有點似IB圍繞着個主題教,唔係教he, she, it 呢啲grammar, 因為同學仔英文程度都幾好,好多都識得自己寫英文句子了,老師就返同學既程度教,學校又鼓勵閱讀,每天早上有早讀時間,同英文閱讀計劃。我見呢度啲家長講黎講去都係話學校紅底,都唔係講佢既課程質素,其實介意既咪唔好報唔好讀囉,人地讀又影響唔到你。

imokifurhapi 發表於 22-12-4 21:11
今年喺小一入學會聽校長講畢業生嘅去向,能力冇咁高,應付唔到DSE的話,會有IFY多一條路,目標令每個學生都 ...

理科強既學生可以避開DSE中文及通識,發揮自己既強項。

回覆樓主:

1. 大家不应太在意special case. 如今年有一個入cambridge, 或有一位肥晒,任何分析都应該張d outliers 刪除,如下的数句表現才能反影真實情况。
2. 傳言歸傳言,数句歸数句,如真的大秘密,沒法找到數句,為有听傳言,但点有個可靠性discount.
3. 裝睡的人叫不醒,本身信的會继續信,本身不信的人含继續不信,the decision is yours.
4. 大家留意,moving target 的討論只会继續在兜兜轉轉,最终lost focus. 既言校長也說这是多一個選擇给能力冇咁高的同學,在沒有数句下,大家各自参考相信与否。

不難選呀   我覺得  如覺得個仔係可造之材,對佢有期望,家長勤力會參與 同給予資源  選 SPB  。SPB絕對是靚龍,只要達標可以全級一齊升band1A, 百多年歷史名校,想入真的不容易,networking.. brotherhood ..
會為子女選校而煩惱都係想子女可以行明路,幫佢鋪路鋪到去入U同人脈了,我相信個仔將來會多謝你

如果對傳統學校是好抗拒,想輕輕鬆鬆,家長放手 PKC

hkpapa852 發表於 22-12-4 17:19
對某些人,認真摯解釋也是徒然,只係唔希望不熟行情既家長被誤導
IFY的確係一個alternative, 也有機會可以有靚出路。不過,一個半個special case, 只是證明可能性,而不是普遍性,有提供新思路的價值,但是不應該變成一個首選。其他DSE,IB,A level ,AP等主流學制,更加多人入藤校/牛劍/三大。所以,如果有能力,還是應該儘量選擇主流課程。
例如醫學上的一些另類治療,有機會成功,也一定會有“成功個案”分享,不過,不應該作為首選。如果首選另類治療,風險可能更高。如同投資一樣

b3410 發表於 22-12-5 09:21
IFY的確係一個alternative, 也有機會可以有靚出路。不過,一個半個special case, 只是證明可能性,而不是普 ...

QS世界前100名大學,大學位於英國,香港,澳洲有以下大學
根據培僑公布,最近三年能夠通過IFY從以下大學取offer,標注為黃色
冇話邊種考試最好,目標都是入心儀大學

是否只有個別同學能夠取得以上offer? 2020IFY尾一入37,尾二入27

原來依啲offer是for能力差既同學?

所有數據冇加亦冇減,更加唔會斷估亂up。

問心..這兩間學校無乜可比性...

cxyu841216    發表於 22-12-6 10:50

f00130 發表於 22-12-5 11:06
問心..這兩間學校無乜可比性...

正正係大纜都扯唔埋,都可以開到十版八版黎講,而且仲可以vs唔同的
傳統名校,呢d先顯示出「營業員」的功力啊!

對於浮沉左EK十年八年的家長黎講,應該就無咁易中計嘅;不過又咁講
,針對一班今年的K3家長「顧客群」,又有幾多人十年八年前已喺EK
打滾丫?咁所以拎呢度黎做「宣傳易」,唔多唔少都會有d效果嘅。。。

PS:恆vs寶馬vs平治vs。。。

gabejang    發表於 22-12-5 12:59
jbbmom    發表於 22-12-5 12:17
f00130    發表於 22-12-5 12:02
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

Sing13 發表於 22-12-5 10:03
可能我哋對於能力強,或者能力普通,能力差的定義不同。有冇諗過一個可能性,人哋學校都未必會show 出來有幾多QS前100大學offer? 或者,大家目標學校,專業都唔同?

奥脫福 發表於 22-12-5 12:00
正正係大纜都扯唔埋,都可以開到十版八版黎講,而且仲可以vs唔同的
傳統名校,呢d先顯示出「營業員」的 ...

如果話SPB名氣更響,我同意。
話SPB DSE成績更佳,我亦同意。
睇返我前文,冇提過-句SPB唔好。
點樣誤導呢?邊段文字有誤導成份?
有人就真是誤導啦,對IFY既解讀十之八九已經證明是誤導。

XX vs XX,唔可以俾人講某一間既真實數據,只能講「X X for sure」?
如果你有此两校更詳細資料,亦歡迎你既補充。

如果話SPB既學生叻過培僑既學生,我會話要睇SPB第幾名VS培僑第幾名。
後者-樣有班人入牛劍,醫科,三大都有四五成,靠自己培養子弟兵。

其實六七年前三私一直目標都唔是SPB,六年前培僑俾人認為是band2添。
我亦唔敢講入邊間,12年後將來出路更好,始終都是講自己適合。

我唔會話幾多年後,培僑成績能够超越SPB。但我确信培僑既教學模式,現時既入學生源,成績上升既機會極大。

‹ 上一主題|下一主題