用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑 vs SPB
樓主: 焦糖
go

培僑 vs SPB   [複製鏈接]

Sing13 發表於 22-11-27 20:45

請問2019年之前係幾多班小六升幾多班中一?

有無Pkc 用家可comment 下佢既語境?PTH完全無懷疑,但英文係咪好似坊間講到咁好?

Cfwongthomas 發表於 22-11-27 22:24
有無Pkc 用家可comment 下佢既語境?PTH完全無懷疑,但英文係咪好似坊間講到咁好? ...

我只知道是主題式學習,重視閱讀作文,唔少英文project。

可以参考培僑家長既評價:

「課程: PKC英文校本,難度/內容可參考北美公立小學教材,個人認為非常實用,其實和IB的探索世界同源。老師不一定是外籍,但口語純正;」

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3867176

PTL_L 發表於 22-11-27 18:46
其實起香港讀書,叻既學生,係咪根本唔需要考慮其他升學制度,只需考好dse就夠,其他既升學制度是否俾不大 ...
IFY 23人,七十几個offers, 咁似边間個style, 其实講最后入左边間会唔会好d? 如果唔係, 百几人畢業, 寫五六百個大學offers出对等d禾

2jkidsfather    發表於 22-11-28 09:28

Sing13 發表於 22-11-27 20:45
"我唔知如何推出best 6 30-31分只有10人,由以上網址best 5 25分以上已經32人。"
所似, 其实好似, e.g., 港同咁, list晒出泥咪比d家長睇飽佢羅, 唔洗你又估几多, 我又話唔知你点推泥... d家長幫d细路报學校, 报到好似個個Data Scientist 甘

Sing13 發表於 22-11-27 00:16
請教一下, 大家会注重大學整排名, 还是科目排名, 定係both 呢?

twhkleung 發表於 22-11-28 04:19
"我唔知如何推出best 6 30-31分只有10人,由以上網址best 5 25分以上已經32人。"
所似, 其实好似, e.g., 港 ...

有時真係唔想做 Data Scientist, 但學校唔該自己公佈資料前都"夾下口供先"

校網一直只講 113人考 DSE, 沒有任何文件講有幾多人考 IFY

校務報告 亦對 IFY 總考生人數隻字不提

但經幾個途徑取得既資料, 真係睇到頭痛.....

校務報告 P.5, 中六開學人數 138人, 畢業生去向得 137..... 如果再計呢度所講, 23人考IFY, 113人考DSE, 總人數又得番136人......

我只係知道, 啱啱呢屆係12年嚟最易入U既一年, 但仍然有~20%學生要讀AD/HD或以下既學歷, 其實唔算理想

2jkidsfather    發表於 22-11-28 09:29
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-11-28 09:14
有時真係唔想做 Data Scientist, 但學校唔該自己公佈資料前都"夾下口供先"

校網一直只講 113人考 DSE, 沒 ...

培僑最詳細升學資料最好睇小學或中學既簡介會,可以詳細到逐個學生入讀邊間大學邊個專業。
人數差異方面可能是有學生冇考DSE经校長推薦入大學,又有學生中五就直升科大。
我同意你既觀點,「仍然有~20%學生要讀AD/HD或以下既學歷, 其實唔算理想」,培僑六年前仲收緊三私一直靠後學生,直資一條龍全部直上,有部分學生程度唔夠又冇淘汰(其他直資同樣存在依個問題,特別是重視運動成績既),四級五級百分比實際上是前面個班學生拉緊後面個班。學校無疑亦為後面班學生提供更多出路。IFY與A Level不同其中一點是有保底入大學,校長曰「騎牛搵馬」。
培僑未出成績時,以前入讀培僑,家長主因是一條龍愉快教育,現時好多都是為成績而來。所以我認為當減少程度唔夠既學生,四五級百分比仲有進步空間。

twhkleung 發表於 22-11-28 04:19
所似, 其实好似, e.g., 港 ...
其實某位會員多年嚟都好支持培僑, 仲經常提供一D "非一般街外人" 會知道既資料
個D要行入學校先見到既資料, 普通街行人會唔會咁得閒經常走入人地學校去啩呢?
而且近年疫情關係, 學校應該唔會中門大開, 咁隨便俾街外人入學校啩?
到底係學校家長 (家長應該都唔係隨時想入就入到學校呀?) 定係教職員呢?

不過人地一直無表態

jbbmom    發表於 22-11-29 23:36
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-11-28 10:22
其實某位會員多年嚟都好支持培僑, 仲經常提供一D "非一般街外人" 會知道既資料
個D要行入學校先見到既資料, ...

行入學校既資料,你喜歡睇,小紅書直接搵「培僑」,(可以搵到我張圖原圖)你有心聽中小學簡介會,大把資料。
我聽過唔少中學簡介會資料,另一間增值率極高既是香島。
培正亦有公布部分科目既增值率。

Sing13 發表於 22-11-28 10:41

小紅書原來就係所謂消息來源?
定係培僑響小紅書有官方帳號?
如果係後者,咁不如響official website公佈?
學生真係叻既,成績好數據靚,當然以最官方渠道公佈,怕咩見人?

Sing13 發表於 22-11-28 09:58
培僑最詳細升學資料最好睇小學或中學既簡介會,可以詳細到逐個學生入讀邊間大學邊個專業。
人數差異方面可 ...

我可否解讀IFY係可以保底入大學?
If so, 好難相信Cambridge / UCL 一向要求A-level straight As或至少2條A竟然open to IFY學生?
又,如果一個學生本身係叻又劍指英國名校,又點解唔直接揀applicable to all U既A-level甚至係含金量更高既IB?
其實學校多一個逃生門俾中下游學生係無可厚非,直頭係體貼添!但唔好勉強為呢個保底制度塗脂抹粉

lavender_mum 發表於 22-11-28 10:58

我可否解讀IFY係可以保底入大學?

睇你目標是咩,如果只是世界前100大學不難達到。
edinburgh及manchester俾既offer較多,排名亦較前。

學校一直有官方公布資料,學校網頁,school report。前文所述,中小學簡介會視頻最詳細,學校網址有link,亦好詳細講IFY既好處。

IFY有保底

Sing13 發表於 22-11-27 18:05
我無這方面相關資料。
另外培僑都算多升大學出路,叻既學生選擇自己適合既出路就是了。有
DSE
提提大家, EDB只係Official只允許培僑開辦NSS(DSE)同IFY
培僑所謂學生"可修讀IAL", 其實係學校資助學生, 讀DSE期間, 課餘修讀IAL (一定要掛名讀DSE, 否則過唔到EDB個關)

不過呢種叫學生自己 "雙修" 既方式, 似乎真係要學生 "食自己"

培僑學生 "雙修" 經驗分享:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3750842&pid=48570443&fromuid=1389083

Sing13 發表於 22-11-28 11:05
年多前都講過你呢D資料有誤導成份, 仲Post出嚟?
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3856049&extra=&page=3

hkpapa852 發表於 22-11-28 11:49
提提大家, EDB只係Official只允許培僑開辦NSS(DSE)同IFY
培僑所謂學生"可修讀IAL", 其實係學校資助學生, 讀 ...

我部分同意你既觀點,我亦估計培僑ALEVEL在中五時考,俾叻既學生考DSE前多一個機會。在其他學校亦有學生自修ALEVEL咁做,培僑會撥資源來做。

前後一直有學生咁做,特別是提早自學高年級課程既學生,強攻四科。
亦有成功例子。

不同意既是,當年邊個誤導人話IFY入唔到三大,事實勝于雄辯。

Sing13 發表於 22-11-28 12:05

我部分同意你既觀點,我亦估計培僑ALEVEL在中五時考,俾叻 ...
係咪真係可以單憑 NCUK 既 IFY 資格入到 3大呢?
至少係 HKU 個網站, 我搵唔到佢認受既學歷中有呢一項:

https://admissions.hku.hk/apply/international-qualifications

當然, 世事無絕對, HKU 都會寧願收個唔達3322 (如中文只得2), 但滿天星既學生既

IFY 一向只係 "小眾" 認受, 吹噓到等同 IBDP 同 IAL 實在有點兒那過

今年有九個IFY學生拿左三大及理大三寶offer, 培僑校長/讀IFY既學生皆醉專家獨醒。

Sing13 發表於 22-11-28 12:48
今年有九個IFY學生拿左三大及理大三寶offer, 培僑校長/讀IFY既學生皆醉專家獨醒。
...

我囝今年都有报三大non-jupas, 但没有IFY这選項,請問除jupas 同nonjupas,係咪还有第三种申請途徑呢?

Oxford 對 IFY (International Foundation Year) 資格既取態:
https://www.ox.ac.uk/admissions/undergraduate/applying-to-oxford/for-international-students/international-qualifications

(Search "Foundation Year")

Foundation year courses

Competition is very strong for places at Oxford. Although a foundation year course may be accepted in certain circumstances, we recommend taking different qualifications in order to make the strongest application. This is especially true if your chosen course has specific subject requirements. You can check these requirements on the course page. For a foundation year course to be accepted, you would need to make sure that the course covers the same content as any required A-levels to the appropriate standard. If it does not, you will need to take alternative qualifications. If you would like further advice regarding your particular circumstances, please contact the relevant department. Contact details can be found on the course pages.

Cambridge 對 IFY (International Foundation Year) 資格既取態:

https://www.undergraduate.study.cam.ac.uk/applying/entrance-requirements
(Search "Foundation Year")

Standalone Foundation Year programmes can provide appropriate preparation for some arts courses at the University of Cambridge. However, they're generally less appropriate for those making an application in the sciences. Prospective applicants are advised to consult a College admissions office at an early stage, providing full details of their Foundation Year programme, in order to ensure that it will be adequate to meet the requirements of the course they wish to study.

The University offers a Foundation Year in Arts, Humanities and Social Sciences. Completing the course to the required standard will allow you to progress onto one of 18 degree courses at the University. Please check the Foundation Year course page for full details.

‹ 上一主題|下一主題