用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 播道 VS 培僑
發新帖回覆
go

播道 VS 培僑 [複製鏈接]

大家認為那一間會適合?

小女幼校, 有普通話朗誦底, Trinity GAPSK 考哂, 專注不是太強, 做功課一般快......
   2    0    0    0

kwok0702 發表於 22-11-25 23:25
大家認為那一間會適合?

小女幼校, 有普通話朗誦底, Trinity GAPSK 考哂, 專注不是太強, 做功課一般快.... ...
培僑啦,普英吸引啲,資源又多,不過住得太遠另計

kwok0702 發表於 22-11-25 23:25
大家認為那一間會適合?

小女幼校, 有普通話朗誦底, Trinity GAPSK 考哂, 專注不是太強, 做功課一般快.... ...
Trinity 考咩考晒? 不過揀學校同「有朗誦底」和考晒呢D口試無關係~ 我覺得兩間學校都不值山長水遠讀~ 但純從中學畢業生成績睇, 培僑勝一籌~

yubaba 發表於 22-11-25 23:36
Trinity 考咩考晒? 不過揀學校同「有朗誦底」和考晒呢D口試無關係~ 我覺得兩間學校都不值山長水遠讀~ 但純 ...

住觀塘 .

人有我有的, Trinity Grade 2 Distinction。。。有考有訓練過聽講英普能力

借位一問,請問播道同培僑邊間英文語境好d?邊間多d net teacher ?

kwok0702 發表於 22-11-25 23:43

住觀塘 .

住觀塘, 我會揀播道~
要小心,呢啲試考嘅嘢咁standard, 反應唔到小朋友真正能力。反而如果小朋友口語能力好嘅, 平時嘅conversation都應該講得好~

Siusiu5 發表於 22-11-26 00:00
借位一問,請問播道同培僑邊間英文語境好d?邊間多d net teacher ?

我諗培好似多一點

Siusiu5 發表於 22-11-26 00:00
我覺得語景同多唔多NET無關係, 一般我會睇學生嘅playground language, 我知播道多數都係廣東話~ 培僑唔清楚~

yubaba 發表於 22-11-26 07:58
我覺得語景同多唔多NET無關係, 一般我會睇學生嘅playground language, 我知播道多數都係廣東話~ 培僑唔清 ...

播道小朋友大部份都可以流利英文,只要圍埋都係講英文嘅時候大家都講英文,只係少數小朋友比較鐘意講廣東話,但係你要佢地轉channel 絕對冇問題

反而培橋喺中小普教中,可能講普通話比較多

丁丁818 發表於 22-11-26 08:32
播道小朋友大部份都可以流利英文,只要圍埋都係講英文嘅時候大家都講英文,只係少數小朋友比較鐘意講廣東 ...
你係用家, 你準確些吧! 我只係補習同朋友有很多播道學生,  佢哋都話廣東話多~ 因以前有朋友有offer, 而深入問過讀播道嘅家長同埋學生~

yubaba 發表於 22-11-26 08:57
你係用家, 你準確些吧! 我只係補習同朋友有很多播道學生,  佢哋都話廣東話多~ 因以前有朋友有offer, 而深 ...

真係要睇圍埋想講咩話,剛好我小朋友身邊的全部都係流利英文,有時一齊出嚟玩,同學的細佬妹+細佬妹同學都能講,仲要個個口音都好native

yubaba 發表於 22-11-26 07:58
我覺得語景同多唔多NET無關係, 一般我會睇學生嘅playground language, 我知播道多數都係廣東話~ 培僑唔清 ...
我明呀,但我小朋友可以用native 口音同朋友仔傾計,用chinglish 口音唱中文老師教嘅英文兒歌,所以想知哩兩間嘅Net teacher 多唔多,或者其他唔係net teacher 嘅老師嘅英文係外國口音定港式口音?

Siusiu5 發表於 22-11-26 11:44
我明呀,但我小朋友可以用native 口音同朋友仔傾計,用chinglish 口音唱中文老師教嘅英文兒歌,所以想知哩 ...

播道net teacher 喺華人,但係如果你要接觸多啲英文嘅機會,一定英小稍勝啩,pkc 連數學都係普通話教,播道除咗中文科、PE  科,宗教科,其他都係英文教

回覆 Siusiu5 的帖子

其實去到小學階段net teacher影響比幼稚園細,當然全校也是net teacher語境一定好嘅。
以播道為例,基本上除咗中文、普通話、體育同聖經堂,大部份也用英語教授,日日咁聽,語境肯定不差。

其實佢數學同常識也要寫英文生字,基本上,學任何科目也在學英文,所以反而英文科生字好淺,變咗主要教文法,而且中文會深啲,小一都要背下古詩咁,可能怕小朋友英文好中文差。

我係播道初小用家。
小朋友家中全講廣東話,但回校課後時間跟同學是以英文傾計,當然不是native啦,但大膽講英文不是問題,其實講乜都係小朋友意願。如果科科要有net,播道就做唔到。
我小朋友較喜歡英文,常識科用英文學會較易上手,反正日後升英中,生字方面會較易銜接。但我小朋友中文寫作係偏弱,因為除左中文科外,冇乜機會寫中文。
播道廣教中,普通話科感覺上相對其他普教中的直資會淺一點。

回覆 kwok0702 的帖子

近的好緊要,返學放學都唔洗咁奈車,早上冇咁趕,放學又快d,何況又全日制了,返到屋企近既都要4點,遠既分分鐘5點⋯⋯

Littlecatta2013 發表於 22-11-28 10:20
我係播道初小用家。
小朋友家中全講廣東話,但回校課後時間跟同學是以英文傾計,當然不是native啦,但大膽 ...

請問播道普通話科係咪要考拼音?

回覆 kaka2003922 的帖子

一個學期有一兩次普通話評估考拼音,你當小測咁,唔洗考試。我冇特別溫,但平時有叫小朋友讀下普通話文章。但聽聞高小開始有類似普通話演講咁,老師出題目,同學回家準備幾分鐘講辭,上堂present咁。

Littlecatta2013 發表於 23-10-13 14:06
回覆 kaka2003922 的帖子

一個學期有一兩次普通話評估考拼音,你當小測咁,唔洗考試。我冇特別溫,但平時 ...

感謝  
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊