用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SMCS vs GHPS
樓主: KCKCHO
go

SMCS vs GHPS   [複製鏈接]

回覆樓主:

請問有冇家長知道GH幾時收大訂,或過左幾時withdraw冇得攞返大訂?
唔知GH仲會否call waiting,謝謝。

E9BCC 發表於 23-7-14 23:24
請問有冇家長知道GH幾時收大訂,或過左幾時withdraw冇得攞返大訂?
唔知GH仲會否call waiting,謝謝。
...

8月5日

回覆 E9BCC 的帖子

應該大機會會再call部分名津如MCS叩門未出result (有錯請指正)
每年都會有些為了妹妹放直私既家長

現階段主要call 德幼小朋友多

kwingk 發表於 22-11-30 09:39
過來人,GHP 同SMCS 之間揀左SMCS, 阿囡而家P2, 讀得十分開心。

之前阿囡讀GHK,以為會唔捨得,但到而家佢 ...
請問係咪叩門入smcs?? 因為德幼唔可以抽獎。我都想試下叩smcs ,不過今年開始減少叩門位,應該好難叩。
二來我都怕女女唔捨得德望。

Smcs 同GH 比較成績就一定係GH叻好多…(smcs 係直龍無得揀學生無辦法)
近年好似都八成升到德中?

其實我聽過天神/st Mary 勸退學生,與其話勸退,不如話好多方法令你自己走。

回覆 jennylady 的帖子

作為家長,無論讀邊間學校,如你見小朋友點盡力完全跟唔上,會賴死唔走定另搵出路?學校角度相信一樣。我唔排除有些學校(特別直私)有勸退,但唔適合自己轉走既都唔少。

反而選校時我會去了解假設小朋友跟唔上時,學校有無補底支援?定只期望家長「自己搞掂佢」?
有些學校較高要求,如跟唔上家長會有壓力,自己/小朋友承擔能力幾大?

到時真係叩到st Mary 先再煩,當然最好都睇下囡囡意願,一班同學上小係有感情既。

CamilleLily 發表於 23-8-10 10:11

作為家長,無論讀邊間學校,如你見小朋友點盡力完全跟唔上,會賴死唔走定另搵出路 ...

係啊我仲有一年時間。再研究下,我無offer 都無得vs .。
我有d驚德望跟唔上。好似好可怕
有少少上當年啊仔有sfa 渣手時的感覺
怕自己讀唔掂

Smcs 係咪band 1A? 定band 1B ?
Mary knoll 好似少d人講,係咪因為得真屬位唔係直升?

MCS 叩門位相對少,較為神秘。一直有揸住神直私offer既會為妹妹叩呢間。

CamilleLily 發表於 23-8-10 13:58

MCS 叩門位相對少,較為神秘。一直有揸住神直私offer既會為妹妹叩呢間。
即係好難考。哈九龍區仲有邊間有龍的學校?

CamilleLily 發表於 23-8-10 13:58

但係我所知今年好多扣到嘅都冇神直資offer

jennylady 發表於 23-8-10 12:56
係啊我仲有一年時間。再研究下,我無offer 都無得vs .。
我有d驚德望跟唔上。好似好可怕
有少少上當年啊仔 ...
Smcs今年band 1 A

回覆 celinechan117 的帖子

當然,唔係一定有野揸手先叩。只係想話MCS都好有吸引力。

celinechan117 發表於 23-8-10 14:28
但係我所知今年好多扣到嘅都冇神直資offer
點都會試下叩門。無就讀GH 都好好,怕自己讀唔掂者。哈哈有GH 已經好安樂

jennylady 發表於 23-8-10 15:21
點都會試下叩門。無就讀GH 都好好,怕自己讀唔掂者。哈哈有GH 已經好安樂

...

gh is good
but叩 mcs唔好太大期望, gh啲女仔好fit,但係mcs唔係太like呢啲style,我講叩門,唔係插班呀   

celinechan117 發表於 23-8-10 15:53
gh is good
but叩 mcs唔好太大期望, gh啲女仔好fit,但係mcs唔係太like呢啲style,我講叩門,唔係插班呀 :j ...

插班喺幾鍾意收GH學生,其實幾間女校都鍾意收

你指官津?九龍區真正一條龍(無條件收晒)印象中只有St Mary(+2間小學)同基道。直私真正一條龍(中小學部應該直直/私私)/「所謂」一條龍有幾間如DGJS(中學係直,小學係私),SMC,音小等…有錯請指正。

celinechan117 發表於 23-8-10 15:53
gh is good
but叩 mcs唔好太大期望, gh啲女仔好fit,但係mcs唔係太like呢啲style,我講叩門,唔係插班呀 :j ...
當然無期望。我都無好好裝備啊女去考小。一心上GH 考到係bonus 咋。

CamilleLily 發表於 23-8-10 16:14

你指官津?九龍區真正一條龍(無條件收晒)印象中只有St Mary(+2間小學)同基道。 ...
多謝你的資料
可能港島多些直龍。

jennylady 發表於 23-8-10 16:23
當然無期望。我都無好好裝備啊女去考小。一心上GH 考到係bonus 咋。

如果無好好裝備,尤其係學術,唔使旨意叩到smcs。亦唔使煩惱讀邊間。

lawiskcyu 發表於 22-11-25 08:56

明年中六生後,才見到成績的大變動, 絕不簡單!

今年dse成績已出,請問可以睇出有何端倪?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊