用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SMCS vs GHPS
樓主: KCKCHO
go

SMCS vs GHPS   [複製鏈接]

steven0212 發表於 22-11-25 16:54
有啲亂。 你地講緊邊間SMC? SMC唔係私校咩?

Sorry,原來係SMCS

steven0212 發表於 22-11-25 16:54
有啲亂。 你地講緊邊間SMC? SMC唔係私校咩?

聖瑪利小學,不是聖瑪加利男女小學

回覆 steven0212 的帖子

SMCS = St Mary's Canossian School

回覆樓主:

Good Hope鍾意主動型學生,St. Mary’s鍾意文靜學生.
大家都天主教學校,對學生有要求亦有愛.
考慮12年學費支出及做福下一代,我揀St. Mary’s

既然兩間都係好學校,不如就揀免費嗰間,慳到啲錢買優質股長揸,到個女畢業時夠俾首期,已經贏在起跑線。

SMCS 冇得選擇學生,變相大家唔會個個都戰鬥格,壓力相對細好多,呢樣嘢好重要,你試想一下,係GHPS 考95分都係排級幾十,但係SMCS 考95分可能已經排級10,當然以上只係我假設。

maggie196 發表於 22-11-25 18:45
SMCS 冇得選擇學生,變相大家唔會個個都戰鬥格,壓力相對細好多,呢樣嘢好重要,你試想一下,係GHPS 考95分 ...

少少體會, SMCS 班上每份卷差2~3 分, 科排名已經差3~5 名, 仲未計級排名。叻人都仲係一咋, 不過依然仲有一咋未適應啦!

kitshek 發表於 22-11-25 18:37
既然兩間都係好學校,不如就揀免費嗰間,慳到啲錢買優質股長揸,到個女畢業時夠俾首期,已經贏在起跑線。
...

一年幾萬學費,12年先幾十萬、邊夠做首期呀

如果認為要交學費就係好學校, 冇懸念

lawiskcyu 發表於 22-11-25 08:56

明年中六生後,才見到成績的大變動, 絕不簡單!

如果你知道SMCC/SMCS/天神點解堅持一條龍, 你就會明白學校從冇打算放棄任何一個小朋友, 亦冇俾壓力家長

SMCC絕對可以轉直私, 收佢想收既小朋友, 但辧學團絕對冇這打算, 佢哋 對教育下代不遺餘力,

valentinored 發表於 22-11-25 22:01
如果你知道SMCC/SMCS/天神點解堅持一條龍, 你就會明白學校從冇打算放棄任何一個小朋友, 亦冇俾壓力家長

S ...

贊同,學校好關愛每個小朋友

樓主小朋友讀哪所學校, 直接一點”唔關我事”, 但坊間太多人覺得SMCC/SMCS/天神因為一條龍收收了未達標的小朋友而成績下滑、壓力大、多功課追進庋….好明顯這些人不是St Marian

KCKCHO 發表於 22-11-25 10:56
暫時好似GH多啲人支持喎......因為津校既學生/家長差異大?我個人覺得一間傳統神校,一間all-round神校 0.0
...
其實呢兩間學校正正差異就是「錢」同「位置」,所以係需要依呢兩方面考慮,另外,你細心睇睇,邊一間既支持者多啲?

adako728 發表於 22-11-25 12:50
因未讀過ghs唔敢講好唔好,但係近年ghs真係多左好多位係真,見過有不少津校成功插入
畢竟個個月免費和幾千 ...

反而係多津校插入GHPS?我一直以為係相反,尤其係有妹妹跟尾

valentinored 發表於 22-11-25 22:01

S ...

在直資浪潮時,教會已在信報投稿,伸明教會辦學目的,教會希望較下階層的學生可免費入讀,留機會給她們, 直到現在我仍記在心中.

有校長曾跟我講,港華就是最後一間最有機會轉直資的中學,由港華開始,直資這度門可能已關上.

其實學校有升跌是常態,希望學校可努力趕上去就是了.

renaya 發表於 22-11-25 23:52

反而係多津校插入GHPS?我一直以為係相反,尤其係有妹妹跟 ...
唔好意思,可能我表達的不是太好,我意思係,普通地區津校而事實上三私都有人會走去插GHS
但係相信SMCS人不會有人想走去插GHS,但相反年年都有人係GHS走去插SMCS

964000 發表於 22-11-25 21:17
一年幾萬學費,12年先幾十萬、邊夠做首期呀

所以咪話慳到嘅錢買優質股再錢搵錢,每年幾萬現金流再加一個16年嘅投資計劃,絕對夠俾首期。

lawiskcyu 發表於 22-11-26 01:36

在直資浪潮時,教會已在信報投稿,伸明教會辦學目的,教會 ...

學校轉直資或私立需要考慮資源配套,也需要考慮轉型後學生質素是否相應提高!剔除教會辦學意向,當學校收取直資/私立學費,學校會增加NET教師比例?三文四語?增加課外活動?增加校本課程?擴建校園?

過去,我們為神級津校追捧,直資的出現讓學校多一條出路,加上私立學校辦學理念改變,增加了家長選擇的機會,津校面對學生流失是在所難免。

相信SMCS的家長,肯定了辦學團體的方針,即使沒有直資私立年代,一所學校有10優生也會有8C生吧!入學計世襲計分數,不是面試或其他考核。

adako728 發表於 22-11-26 09:08
但係相信SMCS人不會有人想走去插GHS,但相反年年都有人係GHS走去插SMCS

唔走出黎唱下淡,又點「震」d位出黎俾人去插S呢?

不過又講,在「小一入學統籌辦法呢個遊入面,「必收生「計分生
(30分/20[校友限定)對SMCS同SMCC的認識應該不
少,對呢d「利淡因素」往往都不過一笑置之咁唯一容易被「」的,咪剩
得拎20的公教家長囉。。。咁最大又係乜人企出黎吹風呢?個答案其
實都幾呼之欲出喇!

在唔少的文章度,「作者」不外乎都咁寫:無細妹、地點、學費唔係問題。。。
(下刪n個理由)。咁其實呢一刻「
無細妹」,六年後係咪都無呢?再推遠n步
講:囡囡將來會唔會有女兒呢?隨便一個選項答「是」,呢個已經出現左應
的主旋律。唔跟,你咪要Pay囉

唔想講咁遠,又可以
近d:六年後另一個SSPA(中學學位分配辦法)的
又係一d都唔玩。除非好中意沉醉於競逐學校過程中的快感,否則又點會
一個十二的規劃太長遠,中意「年年年年」至有存在感?

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 22-11-26 18:50
唔走出黎唱下淡,又點「震」d位出黎俾人去插SMCS呢?

我這樣想,問題可能是這樣,不一定是對的,其實 SMCS 是重復 瑪神,循道和 男英華 早年一條龍的問題,只是 SMCS 是純女校,在香港教育政策下,女校有較穩定的成績,所以問題到現在才走出來,我相信學校最終能解決這些問題.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊