用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 有無澳洲國際學校 AISHK家長?
樓主: CC1205
go

[小學] 有無澳洲國際學校 AISHK家長? [複製鏈接]

回覆 CC1205 的帖子
明白,thanks

回覆 CC1205 的帖子

回覆樓主:

我小朋友都有offer 明年year 6,這間學校資料好少。大家交流吓,小朋友非常期待2月返學。

有澳洲 passport 是否排快D?高小要排多久?

Queenie1028 發表於 22-11-29 07:14
請問學校多唔多需要家長參與的活動?例如家長義工,學校event 等?

我起初也擔心這個問題,但是實際上不是太多可以讓家長參加的活動,一個學期只有2-3次,正如另一家長所講,反而令我更加珍惜可以參加的機會,而且,女兒是Prep 班,她見到父母來支持,份外開心(emoji),亦都是小朋友和家長共同的美好回憶。另外,如果家長有時間和興趣,可以自願性參加AISHK Parent Association, 協助做義工就比較多活動。

Queenie1028 發表於 22-11-28 23:07
我哋都收到Y5 offer。唔知會唔會有新生 orientation day 呢?

有的。開學前,學校會有email 通知,orientation day。到時,同班同學和家長會見面和交換聯絡資料, 開設專屬的家長Whatapps 群組。老師和Parents Association 會安排好一切,去完Orientation Day 就明白晒!

kaatt 發表於 22-12-1 08:21
我小朋友都有offer 明年year 6,這間學校資料好少。大家交流吓,小朋友非常期待2月返學。

...

因為AISHK 家長有Whatapps 群組交流,所以很少再上嚟寫資料,如果有問題,可以寫出來,盡量解答。

cds10v 發表於 22-12-1 21:47
有的。開學前,學校會有email 通知,orientation day。到時,同班同學和家長會見面和交換聯絡資料, 開設專 ...

Great, 謝謝你分享。小朋友好期待返學(emoji)

AndrewHo_FB 發表於 22-12-1 12:04
有澳洲 passport 是否排快D?高小要排多久?

Priority: sibling , ANZ and AU passport

我都好中意Aishk , 想請教各位:1. Aishk 比其他學國際學校遲半年開學,對畢業升學,報讀大學有冇影響?
2. 小朋友要重讀半年,怕佢大個會知道會唔開心,大家點樣準備小朋友嘅心理?
3. 如果將來要轉其他國際學校,例如想早啲讀IB,咁aishk 遲左半年至一年嘅級別,點銜接返其他學校?例如Esf?

唔想做錯決定啦,多謝大家意見!🙏🙏🙏

大家好! 好開心收到AISHK official offer, 請問有冇家長知道Year 8 Chinese ((First language) 同(Second language) 嘅分別?我女係LS 廣東話教中文,普通話係minor subject (一個cycle 一堂),所以唔知first language Chinese (mandarin)深唔深?但又怕second language 太淺會好悶….

mamajjjjj 發表於 22-12-7 12:55
我都好中意Aishk , 想請教各位:1. Aishk 比其他學國際學校遲半年開學,對畢業升學,報讀大學有冇影響?
2. ...

如果將來去澳紐升學,相信1.2. 都不會是大問題,但如果將來會轉返英制或者去歐美國家升學,會有半年gap.  AIS 中學都有開設IB,相信能夠涵接。

我自覺得2問題不大,半年對小朋友的人生,只是佔好少部分,最重要係學校學制適合小朋友。

回覆 Queenie1028 的帖子

多謝你呀! 俾左好大信心我!
我報左名,但已經過左mass intake first round, on wait list. 請問知唔知aishk call wait list 機會大唔大?有無聽過成功個案….?

mamajjjjj 發表於 22-12-8 22:32

你Year 幾?
昨天出了ESF offer,不知道會不會多了一些機會,可能很快到你

回覆 ivanchan2007 的帖子

我報reception 2023 呀。應該要遲下先有機會call interview… 唉

mamajjjjj 發表於 22-12-7 12:55
2. ...

1)我覺得問題不大,反而到時可以多啲時間準備出國事宜。
2)我的女兒讀了4個月K3, 才讀AISHK Prep Class, 沒有適應或者心理,反而多認識咗同學仔,佢仲開心。
3)AISHK 是心儀學校,女兒讀得好開心,沒有想過中途轉車。所以答不到你。

mamajjjjj 發表於 22-12-8 22:32

機會有的,因為今年不算太多人爭位。

回覆 cds10v 的帖子

多謝意見呀
請問你當時係報recep定直接報prep?  我剛剛諗起個問題,如果我一路wait 到term 4 reception 都無位,咁學校會唔會要我重新排過prep定係會自動順延去prep隊?
抑或我要預計定,自行早啲改排prep呢?

mamajjjjj 發表於 22-12-9 22:04

多謝意見呀

我當時報Year 1, 學校建議報Prep, 因為學位比較多。兩年前面試過Recep, 但是未能取錄,因為女兒當時比較小,說話不多,而且老師建議加強英文會話,所以聘請Native Teacher 補習英文2年,之後,再interview 才成功入Prep.

mamajjjjj 發表於 22-12-9 22:04

多謝意見呀

你這個問題,可以直接聯絡學校了解,學校亦都樂意解答,唔駛估估下。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊