用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙呂vs福小vs陳守仁
樓主: shan95
go

沙呂vs福小vs陳守仁   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 22-11-24 18:39
外籍老師多代表到D咩呢?
我又無見過SPCC, LSC, 港同 呢堆中文小學要sell多外籍老師
...
因為家長會自己安排

twhkleung 發表於 22-11-25 00:57
我都想知,請多多分享

2021/22學年
福附 小六 113人
福建 文憑試考生 178人

twhkleung    發表於 22-11-25 13:27

Azzurro 發表於 22-11-25 11:07
同意啊

我小朋友(本地免費幼稚園和本地收費小學,興趣班)外籍英語老師是來自:英國某鄉下,印度,荷蘭 ...

外籍 不等於 Native
Native 亦可 accent 有别

Poyau 發表於 22-11-25 13:20
外籍 不等於 Native
Native 亦可 accent 有别
一個倫敦都幾十種口音

gabejang 發表於 22-11-25 12:42
對,識野嘅家長會識分辨,聽幾句已經知係咪真係NET 。認同相比起黎,本地大學畢業的新一代老師更可靠,當中 ...

NET 指以英語為母語的英語教師
外籍老師可能係亦可能唔係 NET

Native-speaking English Teacher (NET) Scheme
https://www.edb.gov.hk/en/curriculum-development/resource-support/net/index.html

以英語為母語的英語教師計劃
https://www.edb.gov.hk/tc/curriculum-development/resource-support/net/index.html

gabejang 發表於 22-11-25 13:28
一個倫敦都幾十種口音
標準發音係倫敦東部的口音,就好似廣州話係西關先至標準,而東山都係now佬軍佬。但出來工作有幾多機會遇上標準倫敦音?

hkpapa852 發表於 22-11-24 17:33
福中都接收咗福小既學生近8-9年了, 但到今時今日, 福中既DSE成績, 都只係維持B1C水平, 3322率叫勉強達B1水 ...

福中頭幾年接收全部集美學生,質素參差。

當年集美教學質量比較X, 最終執左,福建商會接手,所以现在考dse那班福小升上的,和现在那批小班教學,良好語景下接受教育的,完全不同。

要看福小實力,可能要再等二,三年。

73662710 發表於 22-11-27 15:32

謝謝,不過前校叫臻美,不是集美(emoji)(emoji)

好彩除咗我都仲有其他人心水清,多謝你出黎講。

逢有福小話題必定見到某幾位出來大踩特踩,由小朋友讀幼稚園見到依家,佢哋真係以為冇人知佢哋做緊乜。如果係事實,講都冇乜所謂,唔係又講成係,就係抹黑。

真係福小用家就知學生在校內係好多嘢試,好多書本以外嘅嘢學,同埋校外出賽,雖然學校唔會好重視獎項,亦唔會次次選最叻嘅學生,大家都有機會,但係幾乎出親都有獎。其他喺BK比人VS嘅學校,好多係比賽場上甚少參與。師兄師姐嘅去向, 學校年年簡介會亦有講學生除福中外去咗邊啲學校,透明度都好高。唔係用家,又冇留意學校嘅最新發展。只憑住自己嘅印象去同人分享對某些學校的評價,扮到通天曉咁。又或者其實明知自己所講唔準確,仍然繼續講。除咗係想自我感覺良好,都唔知係為乜。

Mathew0214 發表於 22-11-27 16:12
謝謝,不過前校叫臻美,不是集美(emoji)(emoji)

好彩除咗我都仲有其他人心水清,多謝你出黎講。
徐校長好有心,以上三間,計課程含金量資源各樣,福小應該最好。利申:小朋友曾考入,因為交通問題放位。做過資料分析,所以都略為清楚:

73662710 發表於 22-11-27 15:32
福建2009年7月接手臻美,自家小一由2010年9月入學,剛於2022年考完DSE畢業
唔通只要唔係讀足12年,只係讀咗9年10年11年既學生,都同學校無關?

2022年福中既DSE同過往多年無乜分別,都只係B1C水平,而且3322率又再次跌穿60%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我認為很大可能係家長虛不受補
好多學校資源強勁(福小,陳守仁),但是家長配套跟唔上
所以整體整體發揮不成正比(福建,陳守仁都可以更好)

整體十個家庭其實各種原因(家長興趣不大,太忙,方法不正確,認知有限),家長跟進比較貼嘅肯定冇百分之四十(籠統來說就是上產中產加起來)
呢個百分比冇咩爭議,睇下周圍家長就夠了

hkpapa852 發表於 22-11-28 08:38
福建2009年7月接手臻美,自家小一由2010年9月入學,剛於2022年考完DSE畢業
唔通只要唔係讀足12年,只係讀咗 ...

福小初初接手時,課程和现在完全不同,而且初初接收一間欄校,收生非常困難。
而且升中時,香港人固有的觀念,認為福中是一間中中左校,top students 會走。

而家top students 也會走,但整體上進步很大。

福中未結龍時收band 1c, 結龍初期,小學部intake麻麻,連band 2 band 3也吃不少。

73662710 發表於 22-11-28 09:04
福小初初接手時,課程和现在完全不同,而且初初接收一間欄校,收生非常困難。
而且升中時,香港人固有的觀 ...
當年小學部(臻美學生)升中的人數, 恐怕連現在的小六人數一半也沒有吧!
其實一向福中都唔算勁, 加上學校背景, 就算觀塘一向唔多出色B1名校既區, 根本都收唔到太多叻學生. 只係坊間好多人吹墟到好誇張

福附小學部同中學部根本係兩套運作模式, 喜歡福附根本極低機會喜歡福中呢種絕對傳統既教學模式

至於福附學生跳船能力高唔高? 我真係唔知, 但我見佢簡介會竟然話福中俾小學部offer 平均係~90% (咁多人唔達標上唔到中學部?), 小學部升讀英中百份比係9X% (點解唔係100%, 有人升唔去中學部到要去B2/B3中學?), 我對佢既"龍"係有所保留

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

逢係培僑福建等校的討論,必然有你的綜影去踩踩踩,辛苦晒,臉面咁厚,佩服!

「一向」福中都唔算勁,枉你仲自稱數據專家,福中未搬去觀塘之前,入大學率係超過九成。搬去觀塘之後由新校收唔到好學生一路上到去band 1.

另外果間津校喺小西灣先係收弱生。唔好喺度混淆視聽,為踩而踩!

福中搬去觀塘後,除咗學術叻,運動基本上全部近十個校隊都係Division 1, 學校都好重視學生全人發展。福小有嘅單輪車、floorball等,上到中學亦可以繼續參加。小學STEM勁,中學STEM更勁,連資優教育學院都輸比福中。在讀家長就唔覺福中有你講得咁傳統。

福中係預留學位比福小所有學生,但部份選擇外闖所以唔報。走嘅有去更勁嘅band 1, 男女拔喇沙德望華仁港同都有,任君選擇。當然亦有啲師兄師姐唔想咁辛苦,去咗讀國際學校或其他輕鬆啲嘅直資。

其實BK有你真係好趕客。反省下啦!

Mathew0214 發表於 22-11-28 13:12
逢係培僑福建等校的討論,必然有你的綜影去踩踩踩,辛苦晒,臉面咁厚,佩服!

「一向」福中都唔算勁,枉你 ...

福建中學以前係港島, 成績係唔錯, 但未至於 "入大學率係超過九成", 只係"會考合格率超過9成" (以私校嚟講, 成績係好好). 因為當年佢根本都無辧高中, 學生只能夠考HKCEE, 咁點入大學?

福建中學係 2000年先開辦預科

小西灣福建係新校, 約1997年先開, 現在觀塘間福中係由港島搬過去.

事實上, 福建以前係港島名聲係大 (成個北角同東區咁多福建人), 但係九龍東根本唔多人對佢有興趣

我一直都只係講成績, 至於甚麼D1/D2運動組別, Sorry I don't care

係D1年年攞獎, 但成績唔達標都無法幫到學生入大學, this is the reality

不少中學以前都賣HKCEE合格率/優良率好高, 甚至HKAL都係 (如羅氏, 莊啟程), 可惜大部份都已經係明日黃花, 俱往矣!

hkpapa852 發表於 22-11-28 13:26
福建中學以前係港島, 成績係唔錯, 但未至於 "入大學率係超過九成", 只係"會考合格率超過9成" (以私校嚟講, ...

想聽講下福中點樣傳統? 請舉實例。  真心想知。

也想知道福附家長為何不會喜歡福中教學? 請列一列福小學生不選擇福中的數字。 我想看看。 感謝!

本人是來年福附家長。

DarlingS 發表於 22-11-28 14:13
想聽講下福中點樣傳統? 請舉實例。  真心想知。

也想知道福附家長為何不會喜歡福中教學? 請列一列福小 ...

家長可能想選全英中?
福建高中六班 四英 兩中
數學及選修科皆可選英文或中文授課

https://youtu.be/MdjkLf0s0oQ

https://www.chsc.hk/ssp2021/sch_detail.php?lang_id=2&sch_id=106

2022/2023 學年擬開設科目:

中四至中六

以中文為教學語言:

中國語文、通識教育(中六)、公民與社會發展科(中四、中五)、中國歷史、體育

以英文為教學語言:

英國語文

按班別/組別訂定教學語言/校本課程:

數學(必修部分)、化學、物理、生物、資訊及通訊科技、地理、歷史、經濟、企業、會計與財務概論、數學延伸部分單元一及單元二、體育(文憑試)、視藝

回覆樓主:

看了兩位評價,大致上是福中暫時不是BAND 1A學校,福小學生會放棄福中學額外闖。

melodychui 發表於 22-11-28 15:18
看了兩位評價,大致上是福中暫時不是BAND 1A學校,福小學生會放棄福中學額外闖。
...

一級一百一十幾人, 當15個唔選擇福中, 都可以有好多原因, 地理位置啦 (因為福中位置冇福小咁方面), 有D同學可能想讀單性別學校, 有D concern 選科問題, 有D可能想選擇唔止有DSE 課程既學校, 有D驚讀唔上福中, 有D更 aggressive 想轉去band 1A 學校

當你諗升中既時候, 成績數字可以係指標, 但冇意義的, 選擇合適學校最重要

眼見其實福小收生源比較好真係只係近呢幾年既事, 而經徐校長開始既課程改革亦唔見得長, 應該只係 5-6年如果冇記錯

nwchan 發表於 22-11-28 16:21
一級一百一十幾人, 當15個唔選擇福中, 都可以有好多原因, 地理位置啦 (因為福中位置冇福小咁方面), 有D同 ...

每間學校需要幾年時間觀察和成績反應實況,我不是用家,也不是準用家,家長有選擇,很自然吧。

即使是龍津,也不一定100%升中,總會有學生轉校或移民,很正常吧。
‹ 上一主題|下一主題