用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙呂vs福小vs陳守仁
樓主: shan95
go

沙呂vs福小vs陳守仁   [複製鏈接]

DarlingS 發表於 22-11-28 14:13
想聽講下福中點樣傳統? 請舉實例。  真心想知。

也想知道福附家長為何不會喜歡福中教學? 請列一列福小 ...

福中2021-2022年校務報告內容部份節錄:

Targets 目標:發展及建立初中學習能力評估模式,並附有科組支援系統
6.1 Achievements 成就
- 根據中一新生入學試成績挑選約 30 名數理尖子,通過外聘導師及各項學習配套及安排,提供拔尖課程、數理尖子強化及追蹤。同時為參加恒隆數學比賽作準備;
- 編排中一至中四級拔尖班,培訓尖子生參加校外學術比賽。科目有中文、英文、數學、科學、物理、電腦、生物及化學;
- 提供額外中三及中四級英文口語訓練,增加插班生口語及聆聽的能力。

https://df8fhh1dlncph.cloudfront.net/upload/fmscms/files/School_Documents/%E5%91%A8%E5%B9%B4%E5%A0%B1%E5%91%8A%EF%BC%882021-2022%EF%BC%89_Website%20.pdf?2022-11-22-133502

著重拔尖 (無提補底), 多項重點活動都係以配合國家要求為主
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

請問國家有什麼要求? 誰告訴你這些要求?

冇提補底也不等於冇吧? 你肯定冇?

福小徐校長辦校能力強, 仔細用心, 眼光闊, 對學生及家長都有人情味.

有參與過ZOOM 會議, 都會體會到, 家長成百幾條問題, 佢到有睇到, 想到, 有理有據, 回覆到!  

小一開放日, 有兩件事好impressive:

1. 有個老師話, 校長經同他們說, 學生學唔識, 係老師既責任, 所以補底唔係學期尾, 學期中, 老師係要經常留意, 每日都加強補底.

2. 一般學校, 通常都係出一小撮英文好既學生參與開放日, 規定左做物.  但係果日我見既, 有成幾十個小一二同學仔出黎, 做攤位活動, 好開心咁介紹節目同學校, 同佢地既英語老師對答交流....既係代表呢D係日常校園生活.

其實間間學校, 各施各法, 英文唔係一個方式學, 我相信福小學生初小英文底幾好, 面對高年級考試, 都一定要操練.

不過, 有分別既唔一定在考試上分別出來, 而係對英文運用, 究竟英文係academic usage, 定係日常生活English for leisure, 又或者係學習唔會被規限在一個語文上?

讀IS當然好, 會對外國人多一種"平視"眼光, 呢種可能係心態上既不平衡, 對好多人都係一世既情與結.

不過, IS學位, 個人資金有限, 要能夠有咁既環境同眼光, 福小係比到既.

接龍校中學, 壓力細D, 既然有90% 可以上1C 中學, 如果你唔係級頭, 你會點做?

沙呂for sure

DarlingS 發表於 22-11-28 16:36
請問國家有什麼要求? 誰告訴你這些要求?

冇提補底也不等於冇吧? 你肯定冇?

福建拔尖補底如何從成績可見端倪

年份 考生 | 整體 5+ | 4+ | 2+
--------------------------------------------------------
2022 178人 | 19.5% | 53.7% | 98.7%
2021 171人 | 21.0% | 53.5% | 99.3%
2020 [184人] 19.8% | 51.7% | 98.2%
2019 199人 | 18.7% | 54.6% | 99.1%
2018 175人 | 17.3% | 48.8% | 98.6%
2017 183人 | 16.0% | 50.6% | 98.3%

年份 3322+2 | 五科4+ | 三大取錄(人)
--------------------------------------------------------
2022 59.6%(106) | 38.2%(68) | 58
2021 68.4%(117) | 35.1%(60) | 44
2020 68.5%[126] | 34.2%[63] | 54
2019 68.8%(137) | 38.7%(77) | 48
2018 70.3%(123) | 33.1%(58) | 45
2017 69.9%(128) | 30.6%(56) | 38

Performance in 2022 HKDSE
https://www.fms.edu.hk/p/37737

福小是一間好小學!
福中也是一間好中學!
人望高處,升中走十零個百分比好正常,無論任何原因。
升中時,有top students走,有extreme cases升唔返,好正常。學校既然話收返90%, 減去人望高處那些,可能只有幾個收唔返。 升唔返那些,揀一間適合自己的學校未嘗不是好事,Spcc dgs, 每年升中走唔止10%,所以两間神校只收了80+%自己的小六生,不是要和Spcc dgs比,只是無必要對90%这數字談個不休。

Poyau 發表於 22-11-28 22:18

稍為有留意各校數字都知,疫情下貧者越貧,富者越富。成績差嘅係要靠老師補課,疫情下冇得補課,3322跌都好正常。欣賞嘅係福中成績升秩都透明度高。亦說明了平日可以補課時,學校係幫到呢班學生。另一方面,5+ 及三大取錄人數有上升,亦唔代表學校只重視尖子,本身移民潮下係易咗入三大。

其實講夠未?玩針對玩到出晒面,當人盲架咩。

Poyau 發表於 22-11-28 22:18

21年同22年都係福小親生仔考DSE,好似無進步哦!之前唔係話等緊D親生仔來提高成績嗎?

cxyu841216 發表於 22-12-1 11:19
21年同22年都係福小親生仔考DSE,好似無進步哦!之前唔係話等緊D親生仔來提高成績嗎? ...
09年辦學但當其時嘅學生仲係舊底津校嘅學生, 如果要睇到真係小學升上去嘅成績可能要過多幾年

cxyu841216 發表於 22-12-1 11:19
21年同22年都係福小親生仔考DSE,好似無進步哦!之前唔係話等緊D親生仔來提高成績嗎? ...

福小只要合格,操行合格可以上福中,DSE冇進步正常吧。勁果班全部去更好嘅。

西瓜包 發表於 22-12-1 13:12
福小只要合格,操行合格可以上福中,DSE冇進步正常吧。勁果班全部去更好嘅。
...

呢個係所有學校而家遇到既問題,除了最神果幾間。仲要而家咁興插班,不停洗牌下到小學畢業的唔知仲有幾多個係從小一入讀

Jean1769 發表於 22-12-1 13:26
呢個係所有學校而家遇到既問題,除了最神果幾間。仲要而家咁興插班,不停洗牌下到小學畢業的唔知仲有幾多 ...

其实只要唔係神级,不論中小都面对同样名運,希望过多两年会穩定反

twhkleung 發表於 22-12-1 13:31
其实只要唔係神级,不論中小都面对同样名運,希望过多两年会穩定反

唔會啦,而家的風氣係要插班,唔插班好似唔正常咁。仲要係唔止插一次,年年插要插到頂峰先止步。

連幼稚園都係咁先至恐怖

Jean1769 發表於 22-12-1 13:33
唔會啦,而家的風氣係要插班,唔插班好似唔正常咁。仲要係唔止插一次,年年插要插到頂峰先止步。

連幼稚 ...
幼稚園得3-4年都會咁??? 邊個算係「登頂」??

gabejang 發表於 22-12-1 13:51
幼稚園得3-4年都會咁??? 邊個算係「登頂」??

幼稚園插完又插,入左名幼再插神幼

twhkleung    發表於 22-12-1 13:56

西瓜包 發表於 22-12-1 13:12
...

非頂級龍校呢兩年成績一定會差咗?

2021-2022

2020-2021

2019-2020

聖瑪加利

音中

福建

聖瑪加利

音中

福建

聖瑪加利

音中

福建

5+

5+

5+

5+

5+

5+

5+

5+

5+

33222率

84.90%

79.2%0-85.4%

59.60%

80.90%

70.1%-76.1%

68.40%

70.3%-72.3%

27.8%-54.2%

68.50%

整體5+%

19.50%

20.30%

19.80%

主科5+%

28.45%

25.68%

~26.65%

~17.35%

19.83%

~14.33%

24.60%

萬人水泡音小既中學部同10年8年前應該無乜人願入既聖瑪加利原來已變咗做頂級龍校!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-12-1 14:24
根據Papa的criteria, smc好像只是band 1B, 和頂級相距甚遠呢!

nhi 發表於 22-12-1 15:09
根據Papa的criteria, smc好像只是band 1B, 和頂級相距甚遠呢!
根據成績, 名氣同受追捧程度, 相信SMC同音中離"頂級"仲有遙遙長路
但如果以部份會員既理論, 話近年只要唔係頂級既龍校, 成績都會受疫情影響而下跌, 咁SMC同音中係咪應該算頂級呢?

hkpapa852 發表於 22-12-1 14:24
福建中學成績仲差過音小同音中哦!有福小推銷員居然係其它貼上話福小贏坑真幾條街。。。

Jean1769 發表於 22-12-1 13:26
呢個係所有學校而家遇到既問題,除了最神果幾間。仲要而家咁興插班,不停洗牌下到小學畢業的唔知仲有幾多 ...

應該係一條龍係咁吧,有啲龍最少band2生收可能又好少少,合格已經收除非份卷好深,合格真係比出面啲官津高level好多嗎?真係有啲保留啦。band1學校收band 1生,風險應該冇呢啲直接接收風險高啲吧
‹ 上一主題|下一主題