用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求問 資優學苑學生對自行有無幫助
樓主: Fongpopo
go

求問 資優學苑學生對自行有無幫助   [複製鏈接]

BSCYL 發表於 22-11-28 14:55
其實我不瞭解資優學院收生的準則,不會個別特長而收,一定是級頭才收嗎?

我指偏科吃虧,主要是自行申請 ...
我當增潤課程

medicine 發表於 22-11-28 15:18
想問下,"資優"是點評定?

PS:從不信"智商"測試.所以對類似測試無興趣.(但對"智商交稅"或"交智商稅"卻認同)

人哋父母比幾千嗰D專業機構做評估,我唔會叉輪人。

p.s. 某啲原因我接觸小朋友機會比較多,至於父母有冇交到智商税我都分到少少

medicine    發表於 22-11-28 19:15
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 22-11-28 15:08
我認識幾個資優學生都係性格巨星,老師對佢哋愛又恨,老師角度寧願收一個成績比較好乖乖學生多過資優生:qu ...

唔係真正資優生,無記錯的話級頭啲或只要中英數成績突出都推薦,但只能揀一科最鐘意或是最想挑戰的,最後考試有證書,老師有講過考學校可能有用,不妨試試無其他獎項的話。

Rpp 發表於 22-11-28 21:07
唔係真正資優生,無記錯的話級頭啲或只要中英數成績突出都推薦,但只能揀一科最鐘意或是最想挑戰的,最後 ...

正確
認識兩位某科成績比較好已有推薦。而事實衹是b2a/b一般普通小孩。

所以我說學校亦未必熱衷於錄取資優生......

首先,不是說所有資優生都是 SEN... 不過,其實絕大多數學校都不太懂處理 SEN 學生,甚至極怕,即使出名關愛,或已聘用 SEN "專人" 的學校,掛名多於一切...... 所以,最終絕大多數的學校對 SEN 學生都係敬而遠之,派位派到來只好無奈接收,自行可以揀的,九成九九九九九唔會揀。

不要太信任學校;不要太信任社工...

PuffyBobby 發表於 22-11-28 10:31
回覆 Szetimmy0225 的帖子

好多家長都"自我感覺良好"而唔會認清事實, 一句"資優"就以為自己既仔女係人中龍 ...

呢句啱,品德才最重要。

真實個案。確有好多學校推薦都係级頭生。不過小學成績好又有好多原因,唔一定係資優生。唔知係咪小朋友讀的資優課程唔夠學術,啲同學平均好勁唔多。入面有神校生、亦有B2生,都係普普通通。真係咪神化資優生,有時後天努力可能成功機率仲高。

angelacms 發表於 22-11-29 23:06
真實個案。確有好多學校推薦都係级頭生。不過小學成績好又有好多原因,唔一定係資優生。唔知係咪小朋友讀的 ...

佢哋考核收的時候是網上做卷交的。 甘有幾多係個資優生全部自己做的呢?

Szetimmy0225 發表於 22-11-29 23:33
佢哋考核收的時候是網上做卷交的。 甘有幾多係個資優生全部自己做的呢?
...
唔係人人都係咁既,我真係比亞女自己處理晒...當玩啫,冇求佳績心態.

angelacms    發表於 22-11-30 08:59

Szetimmy0225 發表於 22-11-29 23:33
...

其實有認真睇教學,份卷唔難做,而且有兩次機會,計好成績果次,我小朋友真係自己做架

angelacms    發表於 22-11-30 08:59

...
真係放手自己做,因為勉強入到都冇咩意思,都唔係自己既求知,第一round 係網上paper,但第二round 要交support 既文件,確實有人係連第一round 都過唔到,亦有人過唔到第二round.

angelacms    發表於 22-11-30 08:58

我哋都係完全放手,家長幫忙是冇意思!

angelacms    發表於 22-11-30 08:58

Mchacha 發表於 22-11-30 08:31
其實有認真睇教學,份卷唔難做,而且有兩次機會,計好成績果次,我小朋友真係自己做架
...
我覺得都唔易做呀,小朋友當時10歲人仔,有啲題目我睇完都唔識

回覆 Szetimmy0225 的帖子

我又真係識人揾幾個老師,幫手做。

當年小朋友學校推薦去考常識科,我望過下係初中science之類的內容,我無理佢,由得佢自己做,結果不入選

老師問,媽咪你無幫手架?我仲好傻咁答:下?乜要家長幫架?

我心唸,要家長幫先合格就唔係資優啦
不過轉頭學校推薦另一個資優課程畀我小朋友,唔洗考

後來才知原來老師自己仔女考,佢都有出手,考入左資優學苑

回覆 LeeCC 的帖子

有啲學校係功利啲,不過好似啲家長講當玩下就好。我都識小朋友細細個時已做IQ test,話佢係資優,我覺得媽媽一路上太執著,結果小朋友入了B3校添。「資優生」個名可以係雙刃劍,勿太執著。小朋友、大人都開心。

angelacms 發表於 22-11-30 09:15

有啲學校係功利啲,不過好似啲家長講當玩下就好。我都識小朋友細細個時已做IQ test,話 ...

我小朋友唔係級頭的level,只係中上游,資質都唔係特別好,但常識科尤其科學突出,所以當初老師推薦,我都愕然,d學習資料就當暑假多樣嘢做下就算

angelacms    發表於 22-11-30 13:25

angelacms 發表於 22-11-30 09:15

有啲學校係功利啲,不過好似啲家長講當玩下就好。我都識小朋友細細個時已做IQ test,話 ...

我印象中阿仔小六參加某比賽,其中一部份,做了一個簡單的評估,結果是資優,建議做一個詳細評估,但在小學副校長給予反對意見後,無做到。

在此之前不久,亦曾與幾位同學在校內一齊做過系列資優測試,不肯定那一項欠理想,未成資優。

可見這類似測試,有時也欠缺權威穩定性。

當年小學校長力主資優教育,與某中學達成協議,揀選部份同學參與培訓計劃。 負責老師曾聯絡邀約參加,後又說阿仔在校項目太多,時間相沖,將機會給另一位同學。  但眼見最後參加的同學是精英班,但並非最前列,挑選標準,不敢肯定,真的不論成績,只針對資優?

LeeCC 發表於 22-11-30 09:19
我小朋友唔係級頭的level,只係中上游,資質都唔係特別好,但常識科尤其科學突出,所以當初老師推薦,我都 ...

個名叫資優學苑咋,我女中英數都被推薦任揀一科,玩個月到因為懶加埋唔記得咗,但好肯定我女絕對唔係資優生,普通人。

Rpp 發表於 22-11-30 11:17
個名叫資優學苑咋,我女中英數都被推薦任揀一科,玩個月到因為懶加埋唔記得咗,但好肯定我女絕對唔係資優 ...

能夠被推薦三科任選一科,也絕非一般人。

我仔完全沒被推薦,才是普通人。
‹ 上一主題|下一主題