用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 唐乃勤書院好似搵唔到咩資料
樓主: 小草王道
go

唐乃勤書院好似搵唔到咩資料 [複製鏈接]

Dybala 發表於 22-11-23 18:48
當年有同學24分原校(都係band 1)都已經收返F6, 但佢一心諗住入莊, 寧願repeat
之後第二年28分入莊!
...

睇番你呢段,6科24分即6條B,有原校不直入,Repeat 完6科28分即4A2B入莊預,可見當年莊預理科要求好高。

朋友仔由唐升上去莊,讀得好好。 而且好積極讀書,學生純品。
其實初高中分開有好處,初中多d活動,高中集中讀好書。
當然一定唔係band one A,程度啱band two A 學生。
其實佢哋DSE 成績唔會太差,等我問吓朋友先

fatman69 發表於 22-11-23 16:19
個人認為,若拆龍後,莊一定吾會差過以前,而唐就肯定瓜直!
或者等我講吓莊中之前世。

金字塔永遠都係上窄下闊...
現实永远係叢林法則,當一间中學升band,咁种会有另一間跌左band...
更可能係,學生人数下降下,直接殺校

RRmom 發表於 23-1-4 07:34
其實初高中分開有好處,初中多d活動,高中集 ...
莊年年校務報告都話DSE成績同全港平均相若(咪即係B2B囉!)
不過近兩年無再睇佢既資料
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

呢間校長出名可怕,唔建議揀

hkpapa852 發表於 23-1-4 14:58
莊年年校務報告都話DSE成績同全港平均相若(咪即係B2B囉!)
不過近兩年無再睇佢既資料
...

莊啟程過去兩年文憑試成績如謎
2021年校務報告重複2020年成績
2022年校務報告只有增潤班兩科2+
據2020年主科3/3/2/2+可能B2尾?

2020年 | 2019年
-----------------------------------------------------
中文3+ 40.8% | 49.4%
英文3+ >HK(53.7%) | >HK(52.4%)
數學2+ 78.8% | 90.9%
通識2+ 90.8% | [···]
-----------------------------------------------------
3322 [0-40.8%] | [0-49.4%]

2+ 100% 3科^ | 6科^^

^ M1 中國文學 化學
^^ 生物 中史 地理 企會 企管 健社

https://www.sfc-plk.edu.hk/node/4

10090 發表於 23-1-4 17:58
呢間校長出名可怕,唔建議揀

唔係呀 我同事佢個女早7-8係呢到讀 ,我同事話呢間都ok, 當年重入左莊啟程

RRmom 發表於 23-1-4 07:34
其實初高中分開有好處,初中多d活動,高中集 ...

其實我都覺得要簡間合適既 小朋友係B2B/C 咪簡返岩佢囉 當B1A真係收呀 咪又係讀到佢死下死下 除時無心機唔想再讀。
‹ 上一主題|下一主題