用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資/津校中學、 哪種比較谷?
go

直資/津校中學、 哪種比較谷?

冇諗過小學津校原來還比直資進取、谷得誇張(可能一線小學吧);中學又是怎樣?

gilgilgilgil 發表於 22-11-23 10:54
冇諗過小學津校原來還比直資進取、谷得誇張(可能一線小學吧);中學又是怎樣?
...

想想官津直資到中六齊考 DSE 比併

Poyau 發表於 22-11-23 12:04
想想官津直資到中六齊考 DSE 比併

兩邊都一樣谷?

gilgilgilgil 發表於 22-11-23 12:50
兩邊都一樣谷?
想上位升Lev既谷

Yanamami 發表於 22-11-23 12:55
想上位升Lev既谷

即係同小學差不多

覺唔覺香港中小學課程教得好快?

gilgilgilgil 發表於 22-11-23 12:57
即係同小學差不多

我女ok呀。

Yanamami 發表於 22-11-23 13:02
我女ok呀。

但令千金不是一般人   

gilgilgilgil 發表於 22-11-23 12:57
即係同小學差不多

到高中,課程教得快到你唔信

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

即係同小學差不多

我淨係知道神校中一嘅英文門檻係非常之高,冇話有好多功課,但d英文咁深而學生程度未夠,可以點?咪自己谷上去囉

回覆樓主:

主要都係家長谷 (emoji)

charlottechy 發表於 22-11-23 15:22
主要都係家長谷 (emoji)
家長谷,都要小朋友受先得。大個仔大個女,唔再係你想點就點啦

ok3 發表於 22-11-23 17:40
家長谷,都要小朋友受先得。大個仔大個女,唔再係你想點就點啦

呢樣係真㗎! 阿仔現在聽班同學仔話架!  吾同小學時樣樣來問父母啦! 所以係家係睇佢群埋啲咩同學。

gracelam 發表於 22-11-23 13:22
到高中,課程教得快到你唔信

快到嗰科要考试未教都試过,厲害吧。(我指中学)

中學未教又考試,考試又根本唔考教過嗰啲,考學生邊個曉得舉一反三。

冇得咁樣分...交唔交學費都唔影響學校學習風格
荃官/鄧顯/瑪利曼/喇沙,已經唔同風格。

谷讀書不外乎兩種原因:
1. 保持地位 (保持一哥一姐地位 或 驚跌成績就收生質素都跟住下降)
2. 想創造奇蹟 (e.g. 爆一個狀元出黎)

2jkidsfather    發表於 22-11-23 20:30

同樣是band 1 英中,其實直資與津貼中學的主要分別在哪裡呢?

回覆 DD仔 的帖子

咁呢類學校仲有嘢做得優勝,佢地收生英文差極亦算流利,如果係用 IELTS 嘅 1-9 指標,咁最差嗰位最低最低總分都有 6,但其他普通學校可能就會有 4 甚至 3 (Band 1 地區有機會出現呢類學生)。學習英文氛圍點都唔會差,甚至有好多係追求英文水平。
同埋神校多啲科目同機會用英文,早會用英文,老師鬧人用英文,學生會活動都要用英文,家政藝術音樂體育都用英文,耳濡目染,再差都識唔少。另外我覺得有宗教係會好啲,日日唱聖詩讀經文,念足 6 年,好多字小學唔識都一下子識曬 e.g. So much to be consoled as to console / With The Purpose Divine, here His glory To show...

musiclover1609 發表於 22-11-23 20:38
同樣是band 1 英中,其實直資與津貼中學的主要分別在哪裡呢?

我諗我可以答到你,津中課程比較刻板,好睇個老師有冇heart,好彩遇到老師好可以整合好多有用notes,唔好彩老海鮮就用萬年pdf照讀一次當教咗。

直資中學就多校本課程,多notes,整合一份份功課,唔係齋做作業, 一分錢一分貨,係多啲資源嘅。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

1998Ruby1998 發表於 22-11-23 21:00
回覆 DD仔 的帖子

咁呢類學校仲有嘢做得優勝,佢地收生英文差極亦算流利,如果係用 IELTS 嘅 1-9 指標,咁 ...

即是話英文方面,佢哋嘅起點已經係其他地區名校想要谷出嚟嘅結果….
中文就大家都係艱苦奮斗啦

回覆 gracelam 的帖子

直資少 old seafood,做得長嘅都係真心鍾意教書同想追成績嘅人。