用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天主教總堂和潮商, 如何選擇?
go

天主教總堂和潮商, 如何選擇? [複製鏈接]

如題
   1    0    0    0

Yukie910 發表於 22-11-22 09:23
如題

天總2023年自行正取45 超收
必收生30人 超收7人 計分生15人

http://www.cms.edu.hk/

如題

潮商2023年自行正取63 無超收

2023 年小一入學自行分配學位取錄名單
https://www.csshk.edu.hk/zh/2022/11/21/2023-%e5%b9%b4%e5%b0%8f%e4%b8%80%e5%85%a5%e5%ad%b8%e8%87%aa%e8%a1%8c%e5%88%86%e9%85%8d%e5%ad%b8%e4%bd%8d%e5%8f%96%e9%8c%84%e5%90%8d%e5%96%ae/

https://www.csshk.edu.hk/wp-content/plugins/pdfjs-viewer-shortcode/pdfjs/web/viewer.php?file=/wp-content/uploads/2022/11/Admission-List-of-P.1-2023.pdf

如題

點解想呢兩間?
如果純為語境, CMS

回覆 zaba 的帖子

因為我的小朋友適合活動式教學,如果多功課會比較辛苦,老師推薦了這兩間

Yukie910 發表於 22-11-22 19:33
回覆 zaba 的帖子

因為我的小朋友適合活動式教學,如果多功課會比較辛苦,老師推薦了這兩間 ...

Cms 二年班都開始多功課, 中文默書隔週默

mssharon 發表於 22-11-23 10:49

對的,聽鄰居說不斷的中英文隔週默書,但範圍都不是很多。
小一時極包容,上到小二會開始有要求

mssharon 發表於 22-11-23 10:49

可以分享一些CMS的語境大概咩情況?我都想了解,謝謝

12246 發表於 22-11-23 14:57
可以分享一些CMS的語境大概咩情況?我都想了解,謝謝

你可以留意cms FB好多時會有seminar & trial class
除了中文普教中,其餘全英文,老師對學生普遍講英文

如題
坦白講, 呢兩間非主流家長會選擇既小學, 升中前景都係較遜色既
入咗去預咗日後升中條路唔會咁暢順
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

潮商校網有升中結果,有1/3升band1英中。

hkpapa852 發表於 22-11-24 11:22
坦白講, 呢兩間非主流家長會選擇既小學, 升中前景都係較遜色既
入咗去預咗日後升中條路唔會咁暢順
...

又唔係岩曬,
佢地2間混雜在好多其他國籍小朋友. 佢地家長大部份都唔係進取型,
而間學校有20%上B1,既話, 你扣掉佢地, 其實只要你發一發力可能會比其他一線小學仲易上到B1.

反你要考慮係, 上到B1中,  小朋友基礎上要補底.  話曬B1 大部份都係少林寺出生.

manyan2014 發表於 22-11-25 18:14
潮商校網有升中結果,有1/3升band1英中。

2022年升中派位, 入到達B1水平既中學只有25人, 百份比係: 25/83 = ~30%

比例還可以, 其實比以前差了 (4/5年前達40%)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

airwalk 發表於 22-11-30 10:01
又唔係岩曬,
佢地2間混雜在好多其他國籍小朋友. 佢地家長大部份都唔係進取型,
而間學校有20%上B1,既話,  ...

20%只係估計, 現實可能更差

升中派係按"前人能力"去估計現今學生既Banding, 加上"弱校"既學生如果由人少變人多, 百份比又可能會有變化 (下跌機會較高)

airwalk 發表於 22-11-30 10:01
又唔係岩曬,
而間學校有20%上B1,既話,  ...

但英文程度唔會比出面差,除了中文普通話,其餘科目包括maths用英文教

mssharon 發表於 22-11-30 12:28
但英文程度唔會比出面差,除了中文普通話,其餘科目包括maths用英文教
英文唔會比出面差
小學過份著重英文 (重英輕中) 既結果:

如果繼續留係傳統學制既中學, 入到B1或B2英中, 都要好辛苦去追中文, 否則連日後入大學既資格 (中文能否攞到3) 都要擔心

如果入唔到英中而要入中中, 只會死得更慘

hkpapa852 發表於 22-11-30 12:34
英文唔會比出面差

係,入中中就係大獲(emoji)

mssharon 發表於 22-11-30 12:38
係,入中中就係大獲(emoji)
B1率低, 就大機會要入中中, 一係就俾錢讀B2/B3英中

hkpapa852 發表於 22-11-30 12:34
英文唔會比出面差
認同,而且英文oral 勁,甘writing個d 又好唔好都要睇埋,因為英文包含聽講讀寫,聽講勁唔代表讀寫勁。
同埋黎類小朋友就算上到band 1a, 1b 英中,都一定追得辛苦,由其中文,因為出面d 1線真係教得深。如果小朋友中學會出國,又想識下中文,黎類學校反而好岩,相反如果小朋友唔會去外國,甘真係要唸唸搏唔搏
‹ 上一主題|下一主題