用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFCS灣仔聖方濟各 VS 大坑真光 VS 聖心私
go

SFCS灣仔聖方濟各 VS 大坑真光 VS 聖心私 [複製鏈接]

有一妹,
3間都係好學校,大家會如何選擇?
   1    0    0    0

CCYEE 發表於 22-11-22 08:31
有一妹,
Sfcs 差唔多直升上中學,另外2間都要爭,聖心就要同聖津爭,坑真今年又多左2班好似,即係我唸得返6或7成左右升到?
但坑真學校靚,有泳池,整體好d 應該,但妹妹非必收,你覺得佢靠自己入唔入到?sfcs 就必收,聖心我就唔考慮,又大班,又超谷,仲要得半日,又非直升。我會choose sfcs or 坑真

有一妹,

聖心私 升中成績亮麗

https://www.shcsps.edu.hk/CP/pG/39/45/76

有一妹,

要問清楚坑真今年收幾多班p1,上年度好多家長臨開學先知收6班p1,即升中時,競爭又大咗。
我會SFCS,都係傳統㗎喇,不過有直屬中學打底,爭好遠,仲有慳學費,妹必收。升中亮麗,都要考慮付出咗幾多,呢個世界無免費午餐。

有一妹,
我 2 姐妹都揀聖心私

有人buy聖心返半日

我會揀SFCS, 免費,妹妹必收,有直屬中學。係谷d,不過聖私咪又係谷,我會揀津校。

2jkidsfather    發表於 22-11-22 19:55

我都係真光,同埋聖私但自行中聖津 但因為聖私升中成績太亮麗。。選擇了聖心私 哈哈 當然我們目標應該不只是聖心書院。。我見佢升中成績中下游先會去聖心書院,不過就要做好心理準備,我睇過聖私英文教得真係深,舊生媽媽話佢地考試都考得刁鑽的,成日都會有突發quiz 。。。你有SFCS在手都可以考慮啊,始終慳返學費,升中都有保障

唔同級數,SFCS出咗個特首,其他兩間未夠班

kitshek 發表於 22-11-25 17:51
唔同級數,SFCS出咗個特首,其他兩間未夠班

係咪講緊好鍾意鏡頭面前喊的那個她? 真係無出其右。。。

回覆 kitshek 的帖子

oh 你不知道是SHCC?

其實3間都是好歷史悠久有名的傳統港島學校

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/%E5%98%89%E8%AB%BE%E6%92%92%E8%81%96%E5%BF%83%E6%9B%B8%E9%99%A2

三間都係會升到上band1 中學,即使各有band 1a/b/c,但係出嚟DSE成績相差唔大
所以反而揀個合適家庭既小學就可以啦

去選一間有直屬/聯繫中學既小學但目標郤唔係相關既中學, 諗法係咪有D本末倒置?
講真, 有直屬/聯繫中學既小學, 普遍都唔會點協助學生出走, 基本上係靠自己

咁不如放手一搏去搵D"戰鬥型"小學啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-11-28 12:32
去選一間有直屬/聯繫中學既小學但目標郤唔係相關既中學, 諗法係咪有D本末倒置?
講真, 有直屬/聯繫中學既小 ...

唔太明白你嘅意思
看返上面,家長冇講明目標中學指什麼
亦都冇講明一定要前列中學

就算係任何一間,本身都係要小朋友自己發功

littlechen 發表於 22-11-28 13:05

唔太明白你嘅意思
不少人提出聖私既賣點:
聖心私 升中成績亮麗
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-11-28 13:08
不少人提出聖私既賣點:
聖心私 升中成績亮麗

如果照升學數據和學術能力,的確係聖私
但係三間之中,聖私所受的壓力最大,有家庭跟得好好,亦有不少頂唔順壓力轉校
另外兩間壓力相對細好多
這些都是正常學術數據上看唔出既

所以還是由家長自行決定

回覆 hkpapa852 的帖子

請教一下如果要戰鬥型,是否三私一直會較適合?

tcdino 發表於 22-11-28 13:24
回覆 hkpapa852 的帖子

請教一下如果要戰鬥型,是否三私一直會較適合?
九龍係三私一直, 港島可以去高主教同穌淅

hkpapa852 發表於 22-11-28 13:27
九龍係三私一直, 港島可以去高主教同穌淅
多謝分享

littlechen 發表於 22-11-28 13:21
如果照升學數據和學術能力,的確係聖私
但係三間之中,聖私所受的壓力最大,有家庭跟得好好,亦有不少頂唔 ...

無錯,其實唔好只係睇升中有幾靚,幾亮麗,band 1a,1b 裡面有幾谷大家有無唸過岩唔岩,唔係愈勁=愈好。再者,好多中學除左直屬小學,出面都收左好多好勁的band 1 生返黎,所以條數先有甘靚,即係你小朋友直屬小學上未必=dse 一定好好,dse 好係因為中一收生時收左好多勁的返黎,所以家長應該睇埋中一收生個data。
好似聖保祿天主教小學,有90-100個位比返直屬小學,但同時,佢有80-90個外面考入的band 1 生,我相信考得入個批一定勁,相反sfcc 只係收4,50個外校生,所以相對成績無spccs甘好,所以唔好成日睇中學成績有幾亮麗,相對上小朋友都係要付出同谷,no free lunch。

我朋友個女今年協恩中6,佢話基本上入面個個外補到傻,星期6,日係由朝補到晚,所以唔該唔好只focus dse 幾勁,認真考慮下邊間真係岩小朋友啦,從小朋友角度出發

2jkidsfather    發表於 22-12-5 16:29
‹ 上一主題|下一主題