用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 林文燦,聖瑪加利,高主教插班
go

林文燦,聖瑪加利,高主教插班

小三, 如果在這3間考插班成功,地點價錢不是問題,升中邊間較好?

lovelovebabe 發表於 22-11-22 06:12
小三, 如果在這3間考插班成功,地點價錢不是問題,升中邊間較好?
聖瑪加利是一條龍,直升中學。不過,我對聖瑪加利好滿意,成績也不俗,DSE英文科有超過六成學生考到五級或以上

回覆 lovelovebabe 的帖子

St Margaret. 高主教太傳統~

lmc 九龍城校網,BAND1中學位多SMC直升中學,晤使再玩多次

高主教比較谷

smc直升中學 成績好

Lmc 沒有中學

lovelovebabe 發表於 22-11-22 06:12

SMC 升中一條龍 無呈分較難外闖
高主教 有直中亦可外闖 攻守兼備
林文燦 無中學 升中公海再拼

lattelulu 發表於 22-11-23 16:49
高主教比較谷

smc直升中學 成績好

是否高主教和聖瑪加利的中學水平差不多?

lovelovebabe 發表於 22-11-23 17:39
是否高主教和聖瑪加利的中學水平差不多?

高主教2022年中文/數學5+較高
SMC 英文/通識5+ 較佳

2022年 SMC | 高主教
--------------------------------------------------------
中文5+ 10% | ~13%
英文5+ 63% | ~30%
數學5+ 24.1% | ~34%
--------------------------------------------------------
CEM5+ 32.4% | ~25.7%
通識5+ 16.7% | ~10%
主科5+ 28.5% | ~21.8%

33222 84.9% | 3322 83.5%

~棒形圖數字

SMC 2022 DSE
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3869526&pid=49148940

高主教2022年文憑試成績
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3871919

Poyau 發表於 22-11-23 18:04

謝謝(emoji)

Poyau 發表於 22-11-23 18:04

聖瑪加利成績不俗,已達 band 1水平,英文水平高。我都好滿意!

回覆樓主:

曾經有家長在貼里請大家不要提及SMC太多,怕到她小朋友申請時太多人爭...

twhkleung 發表於 22-11-24 21:19
曾經有家長在貼里請大家不要提及SMC太多,怕到她小朋友申請時太多人爭...

...

twhkleung 發表於 22-11-24 21:19

...

保守估計最少4000人申請,不提不代表申請者下跌(只收66人)

melodychui 發表於 22-11-24 21:26
保守估計最少4000人申請,不提不代表申請者下跌(只收66人)

所以作為用家們見到有d貼bad mouth SMC会好唔高兴,學校比人看睇唔起咁多年,也為SMC感到不值。但对已了解學校而又喜欢这校的申請人來講,可能非常樂意見到。我囝可能都係因為咁先waiting到,唔係都可能入唔到(果時有几個家長話佢地方左d位,冇幾內便收到call)

twhkleung 發表於 22-11-24 22:42
所以作為用家們見到有d貼bad mouth SMC会好唔高兴,學校比人看睇唔起咁多年,也為SMC感到不值。但对已了解 ...

所以,真係唔好怪SMC,只得66個位,4k申請人,点计都估計有超过66個夠符合資格的小朋友,所以其实admission dept真係好难做。為有比多少少時間等或寫下求位信。

twhkleung 發表於 22-11-24 22:42
所以作為用家們見到有d貼bad mouth SMC会好唔高兴,學校比人看睇唔起咁多年,也為SMC感到不值。但对已了解 ...
早前出席中三升中四選科會,我問校長,受移民潮影響,今年升中一會否容易一些,校長表示學校一樣好受歡迎,一丁點也沒受移民潮影響,所以競爭一樣如以往。所以,今年阿仔沒有什麼機會😭

cherrieshum 發表於 22-11-25 12:47
早前出席中三升中四選科會,我問校長,受移民潮影響,今年升中一會否容易一些,校長表示學校一樣好受歡迎, ...

我係咪記錯呢?我記得你小朋友好似係讀緊的,我記錯了?

twhkleung 發表於 22-11-25 13:30
我係咪記錯呢?我記得你小朋友好似係讀緊的,我記錯了?
阿女正在聖瑪加利讀中三,阿仔今年小六,我正苦惱選校。

cherrieshum 發表於 22-11-25 12:47
早前出席中三升中四選科會,我問校長,受移民潮影響,今年升中一會否容易一些,校長表示學校一樣好受歡迎, ...

我跟你相同,細仔入不了 SMC 去了 培基, 培基都好,但看見兩者 DSE 成績分別,內心始終不是味兒,我住青衣,細仔也覺得沙田的 培基 遠了一點,現在煩腦是否須轉校!

lawiskcyu 發表於 22-11-25 15:00
我跟你相同,細仔入不了 SMC 去了 培基, 培基都好,但看見兩者 DSE 成績分別,內心始終不是味兒,我住青衣,細 ...
我住長沙灣,培基位處沙田廣源邨,太遠了,86巴士班次也好疏