用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 代問:轉唔轉中中好?
樓主: Rpp
go

代問:轉唔轉中中好?   [複製鏈接]

Rpp 發表於 22-11-26 11:04
佢連單詞點串默都無方法,又唔識拼埋一齊去讀出個音,死記死背,好快唔記得咗,時間用左去默書基本上零分 ...

我自已本身培正畢業,串字串到死你估我未試過咩?會考B卷都死番個D番黎(當年仲可以考A卷㗎),培正英數呀,死都死個合格。我無學正式拼音,就用自己土法記,小朋友有幾大决心?零分?無可能囉。我俾白己中三本reader阿女小五時睇,佢笑我間左本版生字出黎,旁邊寫哂中文解釋㗎,密麻麻好肉酸。話時話,有邊間1A校中一卷有中文注釋?佢依賴左,無意識到無可能咁落去?

Yanamami 發表於 22-11-26 11:31
我自已本身培正畢業,串字串到死你估我未試過咩?會考B卷都死番個D番黎(當年仲可以考A卷㗎),培正英數呀 ...

佢係用thank you "friend橋"譯上中文。叫一夜情記憶。

Rpp 發表於 22-11-26 11:40
佢係用thank you "friend橋"譯上中文。叫一夜情記憶。

Gees.....上世紀香港人學英文?I am busy.唉菴啤思?

就算上邊大陸精英,英文唔會差成咁啩?佢個band1真係點考番黎㗎?唔掂波,一年都唔好再浪費,快轉去中中。

Yanamami 發表於 22-11-26 11:44
Gees.....上世紀香港人學英文?I am busy.唉菴啤思?

就算上邊下陸精英,英文唔會差成咁啩?佢個band1真係 ...

冇錯,係呢種方法。

Yanamami 發表於 22-11-26 11:44

就算上邊下陸精英,英文唔會差成咁啩?佢個band1真係 ...

江湖上有考試技巧班,聽講一見到邊單詞出現填乜叉上去。

Rpp 發表於 22-11-21 21:32
朋友叫我代問大家意見,佢唔識玩EK佢個女抽奬入咗區1A中學,無奈英文底子極差,真係一見到英文就唔掂個隻 ...

㨂band 1 嘅中中, 咪得囉!

健健BB 發表於 22-12-4 17:49
㨂band 1 嘅中中, 咪得囉!

Band1中中,培正和金文泰

培正英文都好強,英文弱都唔易考入

金文泰就唔清楚啦

Rpp 發表於 22-11-26 11:40

英文始終避不了,即使轉中中。
加上小朋友唔想轉,不如鼓勵下佢痛下苦工比d時間執一執。

首先,拼音如果唔識要盡快學返。而家咁大個學,本身有英文底,要學返到夠用唔難。幼兒由ABC單音開始學要年半至兩年(1星期1小時計),但已有初中英文程度(成績差打個折當佢小五程度)要學返快好多。學識之後見字能讀,聽聲能書,對讀和寫兩方面都好有幫助。

同時搞返好grammar. Grammar好死,有rule 跟,要學返好唔會太難。之前應該係概念鬆散所以學上去跟到甩曬。由小三文法溫返起,一路上,d野佢有學過再學返會好快。鞏固返個concept, 仲有操返d置詞同片語其實都差不多。

之後是comprehension. 閱讀理解有困難,通常係因為內文有太多唔識的生字,所以睇唔明。一時三刻好難一下子建立字庫,可先學技巧,學inference, 其實唔需要一字不漏識哂成篇野才解讀到文章內容答到題的,有strategies 同tactics 學。當然長遠還是最好增建字庫,呢樣要從閱讀入手,由淺文章或中階Chapter book 讀起,起碼先學習讓眼晴和腦袋對接收英文字不抗拒。

再到寫作。小朋友英文唔叻執起枝筆一定難以落墨,但一定要有個開始。寫唔掂唔衹關乎作文,而係所有用英文科作答的答題都會詞不達意,所以學寫好重要。學寫作先從free writing 寫起,外國小學一直冇規範格式內容甚至文法,學生都是寫free writing,寫到錯漏百出冇問題,重點係落到筆寫。日記好,隨筆好,看圖作文都好。總之寫d野。寫完揾人同佢執,一同go through 內容。有了信心便可學返structure, 體裁咁去作。一星期一篇,由80字起,學繪mind map, 學擴句學elaborate, 半年後應該可以寫到3,4百字(當然內容一定尚有大把改善空間,但重點是克服了落筆的困難)。

最後聽和講,應該最易搞。睇YouTube, 上net, 總之整個語境出來。不求嘞嘞聲,能有信心順暢地表達,同時能解讀英文人所講的意思便可。

jesswu 發表於 22-12-7 08:02

我已經將你嘅提議轉發俾朋友睇,佢非常感謝您。

Rpp 發表於 22-12-7 10:49

祝你朋友早日找到解決問題的方法

jesswu 發表於 22-12-7 12:56
祝你朋友早日找到解決問題的方法

多謝(emoji)(emoji)

jesswu 發表於 22-12-7 08:02
好有心! 我睇完都有得着

回覆 Rpp 的帖子

多口問句,會唔會原本係B2/3學生大抽獎抽到B1學校?

2010YL 發表於 22-12-8 12:57
回覆 Rpp 的帖子

多口問句,會唔會原本係B2/3學生大抽獎抽到B1學校? ...

唔係,佢只係英文差,牽連有英文科目都差,人哋排名後過佢嘅碌入同一間都跟到,我都唔知點解佢英文操卷操到84分,英文仍然咁差。

2010YL 發表於 22-12-8 12:57
回覆 Rpp 的帖子

多口問句,會唔會原本係B2/3學生大抽獎抽到B1學校? ...

除非一個可能,間小學英文廢。

Rpp 發表於 22-12-8 13:06
唔係,佢只係英文差,牽連有英文科目都差,人哋排名後過佢嘅碌入同一間都跟到,我都唔知點解佢英文操卷操 ...
84分點都係B喎。

Rpp 發表於 22-12-8 13:07
除非一個可能,間小學英文廢。

間小學英文廢,最終學生都要去考pre s1,呃唔到人㗎?!

呈分8x冇理由差成咁,一係老師大放水,背晒答案去考。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Yanamami 發表於 22-12-8 23:51
84分點都係B喎。

三呈加埋係Band one生。

Rpp 發表於 22-12-7 10:49
其實你女咁叻,你唔早啲幫下佢女英文?到而家先追,仲要個基礎差成咁,好難搞喎。

Yanamami 發表於 22-12-9 13:39
其實你女咁叻,你唔早啲幫下佢女英文?到而家先追,仲要個基礎差成咁,好難搞喎。 ...

唔同學校,只係同媽咪比較熟。
‹ 上一主題|下一主題