用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區直資及自行選擇
go

東區直資及自行選擇 [複製鏈接]

小女在東區區內一綫小學就學,第一次呈分試中英常都有七十幾八十左右, 但數學唔合格,請問是大約屬於BAND幾? 直資哪間比較合適? 自行選哪間比較好?
   3    0    0    0

jywy 發表於 22-11-21 12:41
小女在東區區內一綫小學就學,第一次呈分試中英常都有七十幾八十左右, 但數學唔合格,請問是大約屬於BAND幾 ...
努力D,考埋呈二,才問以上問題會更好

jywy 發表於 22-11-21 12:41
小女在東區區內一綫小學就學,第一次呈分試中英常都有七十幾八十左右, 但數學唔合格,請問是大約屬於BAND幾 ...

Band幾 計呈分排名 要問學校

回覆 jywy 的帖子

俾心機, 惡補數學, 考埋呈二再上嚟問啦! 你依家問考咩學校真係言之尚早

多謝各位回覆, 之前見家長, 老師有話大約BAND2B-C, 主要比數學拖累, 努力中, 剛考完呈二, 等結果, 但主要她比較怕數學, 明明在家及在補習社做時識的, 到學校考試時又緊張到5識又做得慢, 結果好多題唔夠時間做.... 只知都幾迷茫, BAND2B-C在東區的中學校風好似一般, 有無邊間比較好?定自行選BAND2A 顯理有無機會?

jywy 發表於 22-11-21 15:21
多謝各位回覆, 之前見家長, 老師有話大約BAND2B-C, 主要比數學拖累, 努力中, 剛考完呈二, 等結果, 但主要她 ...

主科吾合格! 自行顯理好難哦!

回覆 Szetimmy0225 的帖子

謝謝回覆, 您是否顯理用家? 知道入學有什麼要求嗎?校風如何?

回覆樓主:

自行要挑戰高於自身banding 的學校,除非有特異功能。自行能入所屬banding 已經不錯了

jywy 發表於 22-11-22 14:49
回覆 Szetimmy0225 的帖子

謝謝回覆, 您是否顯理用家? 知道入學有什麼要求嗎?校風如何? ...

不是用家, 但住那附近! 看見同學仔放學上學都幾企理。阿仔的同學上年入左去續! 佢哋話好好!

jywy 發表於 22-11-21 15:21
多謝各位回覆, 之前見家長, 老師有話大約BAND2B-C, 主要比數學拖累, 努力中, 剛考完呈二, 等結果, 但主要她 ...

東區B2四大自行目標 B2A+ 生
港島區B2可比四大只有聖類斯/聖呂
不少他區B2生自行衞劉金顯 競爭大
包括中西區/灣仔/觀塘/將軍澳......

顯理2023年自行取錄準則
-----------------------------------------------
(1) 成績次第 40%
(2) 面試 30%
(3) 學業成績 10%
(4) 操行 10%
(5) 課外活動 10%
-----------------------------------------------
總數: 100%

顯理2022年文憑試成績
英文2+ 97.1%
整體2+ 95.2%

3322 41.9%
22222 86.6%

中一自行收生
https://henrietta.edu.hk/zh/enrolment/admission/

申請章程
https://henrietta.edu.hk/wp-content/uploads/2022/11/%E8%87%AA%E8%A1%8C%E6%94%B6%E7%94%9F%E7%AB%A0%E7%A8%8B-2023-24.pdf

申請表格
https://henrietta.edu.hk/wp-content/uploads/2022/11/%E8%87%AA%E8%A1%8C%E6%94%B6%E7%94%9F%E8%A1%A8%E6%A0%BC-2023-24.pdf

十個常見問題及解答
https://henrietta.edu.hk/wp-content/uploads/2022/11/%E5%8D%81%E5%80%8B%E5%B8%B8%E8%A6%8B%E5%95%8F%E9%A1%8C%E5%8F%8A%E8%A7%A3%E7%AD%94-2023.pdf

回覆樓主:

自行要挑戰高於自身banding 的學校,除非有特異功能。自行能入所屬banding 已經不錯了

jesswu 發表於 22-11-22 15:20
...
謝謝回覆, 特異功能是否指一些特別技能/證書? 普通朗誦證書, 芭蕾舞證書等不算是?

jywy 發表於 22-11-22 16:34
謝謝回覆, 特異功能是否指一些特別技能/證書? 普通朗誦證書, 芭蕾舞證書等不算是? ...

這些普通的cert應該幫助不大

jywy    發表於 22-11-23 10:01

Szetimmy0225 發表於 22-11-22 15:38
不是用家, 但住那附近! 看見同學仔放學上學都幾企理。阿仔的同學上年入左去續! 佢哋話好好!
...
謝謝回覆呀! 剛去完佢OPEN DAY, 見D學生都幾好, 應該係開心學校, 知5知功課多嗎? 您阿仔的同學入左去讀能快識應嗎?

Poyau 發表於 22-11-22 16:02
東區B2四大自行目標 B2A+ 生
港島區B2可比四大只有聖類斯/聖呂
不少他區B2生自行衞劉金顯 競爭大
謝謝您好詳細^^劉金指哪間?

jywy 發表於 22-11-22 16:34
謝謝回覆, 特異功能是否指一些特別技能/證書? 普通朗誦證書, 芭蕾舞證書等不算是? ...
朗誦幾多級? 芭蕾舞又幾多級?
如果考到"專業級", 咁去報啲 B1既學校(尤其直資) 分分鐘會...

jywy 發表於 22-11-22 17:16
謝謝您好詳細^^劉金指哪間?

不用客氣
劉永生 金文泰

回覆樓主:

加油呀 !仲有大抽奬呢?其實小朋友可能呈二,三進步,話不定升band 呢!

eit2003 發表於 22-11-22 17:19
朗誦幾多級? 芭蕾舞又幾多級?
如果考到"專業級", 咁去報啲 B1既學校(尤其直資) 分分鐘會...
...
當然不是專業級啦!

Poyau 發表於 22-11-22 17:49
不用客氣
劉永生 金文泰
謝謝呀! 原來這兩間都多人選
‹ 上一主題|下一主題