用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖道加南、羅定邦、德信 難入嗎 一定要B先收嗎 ...
go

聖道加南、羅定邦、德信 難入嗎 一定要B先收嗎

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
呢3間難入嗎? 英文好 中常差 數學一般 佢係馮中文野就唔掂 拉低曬成績

三線小學 全級中間位

小草王道 發表於 22-11-20 14:49
呢3間難入嗎? 英文好 中常差 數學一般 佢係馮中文野就唔掂 拉低曬成績

三線小學 全級中間位

難度 羅定邦 > STCC > 德信

Poyau 發表於 22-11-20 16:02

唔該曬 我都會去試下 搏一搏

德信係band 3,我估完全唔難入

bearclub 發表於 22-11-20 17:29
德信係band 3,我估完全唔難入

我搵到資料話佢係band2c  所以都怕我小朋友成績入唔到 佢中文差 所以中文既野都拉低曬

小草王道 發表於 22-11-20 18:59
我搵到資料話佢係band2c  所以都怕我小朋友成績入唔到 佢中文差 所以中文既野都拉低曬
...

易入就易入,但校風不太好,前幾年仲有單嘢上咗新聞,但起碼係間英中,所以真係要諗清楚~

不過無論如何都報咗先啦,唔好擔心太多

Poyau 發表於 22-11-20 16:02
聖道迦南是 band 2嗎?

bearclub 發表於 22-11-20 19:19
易入就易入,但校風不太好,前幾年仲有單嘢上咗新聞,但起碼係間英中,所以真係要諗清楚~

不過無論如何 ...

我都知 但英中又無本事入, 只好見步行步啦 3間都報下 有啲直資是中中 我又唔簡得 小朋友英文勁中文差

羅定邦今年好像銳意收較高Banding的學生,因以往是全in的,今年是篩選式面試。

校網寫:
合適的申請者將於面試前約一星期,透過申請表所提供的聯絡電郵地址獲通知面試安排。如有需要,請檢查電郵內的「垃圾郵件」文件夾。申請人若未獲邀參加面試,則可視作落選。Suitable applicants will be invited for interviews. Parents will be notified of the interview date and time by email via the contact email account provided in the application form around one week before the interview day (check your spam folder if necessary). Those who are not invited for the selection interview may assume that their applications are unsuccessful.

http://www.ltpss.edu.hk/2023-24-申請中一學位須知/

逆市中能夠抬價,應該近一兩年有人追捧,以前主科中文不合格也照收,應該不再發生,而且羅定邦列明操行至少B才派表。

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
我打算報聖道迦南嗰三間校風 我會覺得聖道迦南校風好好多
不過 你住邊度㗎你都要睇下 個地區近唔近你屋企
聖道迦南2C-B

回覆樓主:

英文好吾難

sunlong2011 發表於 22-11-21 07:25
我打算報聖道迦南嗰三間校風 我會覺得聖道迦南校風好好多
不過 你住邊度㗎你都要睇下 個地區近唔近你屋企
...

我住葵青 有巴士到附近 應該都ok

羅同德都完左開放日 ,來緊星期日去聖道迦南睇下先

adriantai 發表於 22-11-21 08:31
英文好吾難

佢就係得英文好 尋日教數學我都教到吐血

Fanny_ma 發表於 22-11-20 23:07
羅定邦今年好像銳意收較高Banding的學生,因以往是全in的,今年是篩選式面試。

校網寫:

操行b好正常既

小草王道 發表於 22-11-21 08:39
我住葵青 有巴士到附近 應該都ok

羅同德都完左開放日 ,來緊星期日去聖道迦南睇下先
我都係星期日去呀

sunlong2011 發表於 22-11-21 10:32
我都係星期日去呀

其他個2間開放日過左了 我睇左呢間先

Fanny_ma 發表於 22-11-20 23:07

校網寫:

我剛睇聖道迦南 佢網頁都寫晏 中、英、數及操行要B以上

小草王道 發表於 22-11-21 11:02
我剛睇聖道迦南 佢網頁都寫晏 中、英、數及操行要B以上
但它應該是全in,寫就咁寫,嚇你地啫。它們收生要求比羅定邦低,德信接近來者不拒。

Fanny_ma 發表於 22-11-21 11:14
但它應該是全in,寫就咁寫,嚇你地啫。它們收生要求比羅定邦低,德信接近來者不拒。 ...

謝謝你 我盡力拉佢成績, 再2手準備 呢3間到時都報下 睇下邊間收 再諗

回覆 sunlong2011 的帖子

https://school.mingpao.com/%E5%A ... %E7%90%86%E5%BF%B5/
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊