用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2023 申請加拿大大學討論區
樓主: nicolemummy
go

[加拿大] 2023 申請加拿大大學討論區   [複製鏈接]

回覆 nicolemummy 的帖子

感覺加拿大的大學發scholarship好大方(唔知係咪間間係咁),之前冇申請過scholarship, CO 時一次過比曬scholarship, 個銀碼都算唔錯喎。

因為只申請了 U of T, 而家發出的CO 真係好friendly .

初初只考慮英國和香港,現在會考慮埋加拿大

Jerek 發表於 23-2-18 10:31
每封信有條LINK講個SCHOLARSHIP既內容. 每個學院的LINK是不同的.

反而12月UA 未出SCHOLARSHIP 資料. 所以, 我諗我地好大機會讀UT.

Pls check pm

回覆 Jerek 的帖子

恭喜,請問係多大什麼系?

回覆樓主:

condition內容和UA一様

洋蔥頭媽咪    發表於 23-2-18 12:11

Jerek 發表於 23-2-18 10:31

呢度有啲網友加國大學嘅分享,可以參考下。UOT Y1每年收好多學生,由其國際生,學費貴,本地生反而未必會揀,金字塔式讀上去都要好努力。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3853114&extra=page%3D4&page=2

nicolemummy 發表於 23-2-17 23:17
今日收到UT兩個offer+scholarship. Ouac 只有3個choices(其他要加錢),3個都報UT同一科(不同campus)
...
請問其實UofT 嘅 colleges 有乜分別?例如 St. George Campus 有幾個college, 有冇分邊個最好?

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

唔該晒你呀,睇完你條link解開咗我對U of T 嘅謎團, 因為之前冇諗過報加拿大的大學,所以冇乜做research。

我就係奇怪,明明U of T is one of famous U in Canada, 點解好似咁容易入嘅?現在明白了。

洋蔥頭媽咪    發表於 23-2-20 13:16
洋蔥頭媽咪    發表於 23-2-20 13:16

Mcgill 都出咗 offer

UoT 同 McGill , 撇開Montreal 比較冷及在法語省份, 如果二選一會點揀? 在香港及加拿大以外地方,UoT 似乎比較多人認識,但聽說McGill 在加拿大也很有名。如果選McGill,在香港找internship 及畢業之後找工作會相對難嗎?

KAKMAMA 發表於 23-2-21 21:18
UoT 同 McGill , 撇開Montreal 比較冷及在法語省份, 如果二選一會點揀? 在香港及加拿大以外地方,UoT 似乎 ...

其實我都想知,因為正要二揀一做個backup。不過聽講唔識法文去McGill始終會蝕底啲。我阿女暫時偏向想揀UofT。

大食媽咪 發表於 23-2-22 06:23
其實我都想知,因為正要二揀一做個backup。不過聽講唔識法文去McGill始終會蝕底啲。我阿女暫時偏向想揀Uof ...

McGill  係很好的學校,不過佢國際生約20%,很少華人,成個省都以法語為主,如果唔識法文係會比較蝕低,我仔都係因為唔識法文唔敢揀。
如果畢業後會回港工作,UOT名氣的確較大。

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

嗯嗯,明白。THX

Thank you thank you!

洋蔥頭媽咪    發表於 23-2-22 22:28

回覆 KAKMAMA 的帖子

你哋收到UBC Offer未?如果UBC 和多大, 你哋會揀邊一間?UBC位於溫哥華天氣比較好,多大就排名更高, UBC和多大喺香港搵野做有冇分別?

lemon2005 發表於 23-2-17 16:59

請問加拿大大學Offer的condition係要求幾多?謝謝

CO unconditional offer 冇分別,基本上個分實考到。

另外佢朋友仔個Ivy League conditional offer 都係同unconditional offer 冇分別,基本上美國大學出CO 同收咗你冇分別,唔會再係你公開試成績留難你

請問你哋係咪以DSE predict grade成績報多倫多大學?介唔介意講吓你係報讀多倫多大學什麼學院?

Jerek 發表於 23-2-23 11:53
個CO 同unconditional offer 冇分別,基本上個分實考到。
另外佢朋友仔個Ivy League 個conditional offer  ...

我都覺得係,UofT 同McGill個offer我覺得真係unconditional offer黎,無話要考幾分,只係話keep住現有表現就得。UofT係直情連埋申請study permit封信一齊黎,所以同收咗無分別。加拿大本身都無大學公開試要考,所以我估佢地都係著重平時成績多啲。
我女都無申請獎學金,不過UofT都俾咗少少佢,不過就真係好少吓

lemon2005 發表於 23-2-23 12:40

請問你哋係咪以DSE predict grade成績報多倫多大學?介唔介意講吓你係報讀多倫多大學什 ...
IB predicted grade U of T, St George

大食媽咪 發表於 23-2-23 12:49
我都覺得係,UofT 同McGill個offer我覺得真係unconditional offer黎,無話要考幾分,只係話keep住現有表現 ...

U of T 曾經問攞中學最後個年school result , 但係當時都未考mock, 所以只比左IB predicted grade , 初初諗住出咗mock exam result upload 埋。最後還未upload result 就已收到offer.而且收到算係唔錯的scholarship

相對英國及美國(冇申請美國,感覺佢哋對PS要求比英國重高,而且毎間大學一篇,超大壓力。),申請加拿大真係冇咁大壓力,所以朋友叫我-定要申請埋加拿大

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊