用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 KL3 Band 2/3 SEN 關愛學校
go

KL3 Band 2/3 SEN 關愛學校 [複製鏈接]

代友問:
朋友嘅仔係SEN學生, 請問KL3有冇Band 2/3對SEN學生有支援/有愛心嘅學校? 謝謝!
   0    0    0    0

qqkkChivas 發表於 22-11-19 21:59
代友問:
朋友嘅仔係SEN學生, 請問KL3有冇Band 2/3對SEN學生有支援/有愛心嘅學校? 謝謝!
...

胡兆熾。但最少要B2生才有機會入。

tpmon 發表於 22-11-19 22:06
胡兆熾。但最少要B2生才有機會入。

謝謝回覆! 請問旺角嘅聖公會諸聖中學如何? 對SEN學生有支援嗎?

qqkkChivas 發表於 22-11-19 22:40
謝謝回覆! 請問旺角嘅聖公會諸聖中學如何? 對SEN學生有支援嗎?

校風不好,不建議呀!
https://topick.hket.com/article/2791352/%E3%80%90%E6%A0%A1%E5%9C%92%E6%AC%BA%E5%87%8C%E3%80%91%E5%A5%B3%E5%AD%B8%E7%94%9F%E9%81%AD%E5%90%8C%E5%AD%B8%E6%8E%8C%E6%91%91%E8%B8%A2%E8%85%B9%E6%AC%BA%E5%87%8C%E3%80%80%E8%AB%B8%E8%81%96%E4%B8%AD%E5%AD%B8%EF%BC%9A%E6%84%9F%E9%9C%87%E9%A9%9A%E5%8F%8A%E7%97%9B%E5%BF%83

彭學高校風也好,但近年成績好了,可能較重成績。

tpmon 發表於 22-11-19 22:45
校風不好,不建議呀!
https://topick.hket.com/article/2791352/%E3%80%90%E6%A0%A1%E5%9C%92%E6%AC%BA%E5 ...

彭學高有支援SEN學生?

qqkkChivas 發表於 22-11-19 22:59
彭學高有支援SEN學生?

以前或許好D。但近年升Band,或許主力放多D成績上。

胡兆熾比較好,如果是B2B生左右。

回覆樓主:

如果你朋友的孩子是Band 3生,就要小心D選中學。因為好似有幾間區內Band 3中學校風麻麻。

九龍城普遍Band 2 中學校風都不錯,只是有些未必關愛及得上胡兆熾。

tpmon 發表於 22-11-19 23:15
如果你朋友的孩子是Band 3生,就要小心D選中學。因為好似有幾間區內Band 3中學校風麻麻,其中一間壞的便是 ...

KL3有邊間校風較好嘅band 3?

qqkkChivas 發表於 22-11-19 23:21
KL3有邊間校風較好嘅band 3?

Sorry, 你之前講的諸聖是油尖旺網(KL1),不是九龍城網(KL3)。

你朋友是在KL1還是KL3大抽獎? 我不想答錯!!!

另外他區(不是KL3)也有關愛Band 3中學,自行報名不用局限自己的區。

tpmon 發表於 22-11-19 23:26
Sorry, 你之前講的諸聖是油尖旺網(KL1),不是九龍城網(KL3)。

你朋友是在KL1還是KL3大抽獎? 我不想答錯!! ...

唔好意思, 混淆咗你!
我朋友係KL3, 只係聽到有人提過諸聖中學, 所以想問一問!

朋友個仔應該係Band3, 因為唔想阿仔學壞, 所以想揀間校風較好嘅KL3網Band3學校! 如有SEN支援嘅Band2, 都想自行試下!

qqkkChivas 發表於 22-11-19 23:34
唔好意思, 混淆咗你!
我朋友係KL3, 只係聽到有人提過諸聖中學, 所以想問一問!

以下post #9 提及的較好,但有部份是B2尾。個人不建議聖匠。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3854197

另外直資親中的創知,校風也不錯。

回覆樓主:

官塘秀茂坪有一間B3A 香港聖公會何明華會督中學 (不是九龍城的B1何明華會督銀禧),校風和關愛做得不錯。

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/771631/%E6%A0%A1%E5%9C%92%E5%A4%A9%E5%9C%B0-%E9%A6%99%E6%B8%AF%E8%81%96%E5%85%AC%E6%9C%83%E4%BD%95%E6%98%8E%E8%8F%AF%E6%9C%83%E7%9D%A3%E4%B8%AD%E5%AD%B8-%E7%96%AB%E4%B8%8B%E9%80%81%E6%9A%96-%E8%AE%93%E6%84%9B%E6%B5%81%E5%8B%95

回覆樓主:

有一間在青衣的B3A 燕京書院,網上口碑也不錯。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3466078

回覆樓主:

自行可考慮以上其他區有口碑的Band 3 關愛中學,不一定局限在九龍城網。

荔景迦密愛禮信都關愛,好照顧學生

回覆樓主:

謝謝兩位意見, 會轉告我朋友!

qqkkChivas 發表於 22-11-20 07:59
謝謝兩位意見, 會轉告我朋友!

青衣皇仁舊生會都可以考慮
‹ 上一主題|下一主題