用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band 2直資點簡好
樓主: 小草王道
go

band 2直資點簡好   [複製鏈接]

wlhpks 發表於 22-12-4 00:22
請問青年會3322係幾多?我找不到資料?
唔清楚。但偏科B2小朋友都好少再深入考慮3322呢個問題。淨係一科中文都搞死大部分人。
相信呢類小朋友揀考慮B2直資,多數針對英中同埋校風。

可以睇下校務報告(p.11)有多少少資料。
https://www.cymcass.edu.hk/sites/default/files/web/fields/plans_and_reports/pdf/2022/2122%20%E5%91%A8%E5%B9%B4%E5%A0%B1%E5%91%8A_0.pdf

worldcat 發表於 22-12-4 08:03
唔清楚。但偏科B2小朋友都好少再深入考慮3322呢個問題。淨係一科中文都搞死大部分人。
相信呢類小朋友揀考 ...

全中 我已經同小朋友講明 你話你英文好, 我盡我所能比你去考, 比錢你去讀。但假如你入左去成績唔理想,讀唔掂, 咁我幫你唔到 疊埋心水中三、中六出來打工。

worldcat 發表於 22-12-4 08:03
相信呢類小朋友揀考 ...

青年會中學2022年文憑試成績
-----------------------------------------------------
4+>HK 7科
2+>HK 10科

主科2+ 平均 >HK 84.0%
整體2+ 與 HK 85.0% 相若
22222 與 HK 70.1% 相若

回覆 小草王道 的帖子

其實,得罪都要講一句,你最好問清楚老師,小朋友是band 2 還是 band 3.
如果小學的重要科目不合格,好難入到band 2 中學。

200904 發表於 22-12-16 15:17
回覆 小草王道 的帖子

其實,得罪都要講一句,你最好問清楚老師,小朋友是band 2 還是 band 3.

我未知 都未呈分呀 不過都是band 3多架啦
‹ 上一主題|下一主題