用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請問自資學位出到社會比其他大學畢業差好遠嗎? ...
go

請問自資學位出到社會比其他大學畢業差好遠嗎? [複製鏈接]

囝囝今年DSE, 但成積未必升到八大
   5    0    0    0

當一個梯階,讀完做幾年野,再讀Master 洗底

winnieong 發表於 22-11-19 14:59
一定有分別,否則為何要分自資學位及八大?

分別係一定有,絶對會比人睇低一線,響競爭型嘅社會,學歷係非常重要,但自資點都好都叫做有大學學歷,好多工種勵強叫做有入張入場券,好過冇咁囉。
不過又唔駛太灰心嘅,初出社會工作係會有影響,但衹要勤力啲肯學肯做,將來工作上經驗亦可以搭夠,有機會亦可以再進修。

開始時候會困難D, 只要性格好, 日後可以更有成就。
~easybring~

winnieong 發表於 22-11-19 14:59
自資學位,好睇你的學科選擇。
例如醫護科,在東華學院畢業出來,人工和三大理大出來,應該係一樣。

東華學院

如果對幼教/ 多媒體創意產業有興趣,都可以考慮,估計人工/待遇都不會差太多。

明愛專上學院

港專

現在非八大都有好多選擇,條條大路通羅馬,只要有心讀,總有出路。

如果對飛機工程有興趣的話,可以考慮以下介紹,
據我所知,應該八大都無辦同類課程。

過程可能比較迂迴,但總有機會。

https://www.hk01.com/DSE專區/7 ... �比男性有優勢

TheI
飛機工程(榮譽)工學士

咩學歷先可以報考香港飛機工程師牌hkar66考試?

對航空營運有興趣的,可以留意HKU  SPACE的課程:

航空營運及管理高等文憑

航空業大數據新趨勢: 新航線分析應用

如果對園境,樹木感興趣的話,可以考慮樹藝師呢!

月薪港幣47,235元至港幣63,095元。(這個是 發展局2015年的資料,現在應該更話。)

發展局 樹木管理

樹藝師

家長趁現時有時間,可以去教育局EAPP 的網站,

了解 香港的專上課程,

了解孩子的學習興趣,想想他將來的職業,香港其實有很多選擇的。

注意:2023/24學年的E-APP課程將於12月8日接受申請。E-APP參與院校及重要日子的資訊現已更新。

https://www.eapp.gov.hk/tc/

回覆樓主:

多謝大家解答     

條條大路通羅馬,

就算DSE放榜後,成績未如理想,努力讀個ASSO,

華麗轉身,入中大港大都無問題。

band3最後入得翻三大?| Asso 升 大學

焯媽媽 發表於 22-11-27 20:21
條條大路通羅馬,

就算DSE放榜後,成績未如理想,努力讀個ASSO,
順帶問,我睇到ASSO話升學有8-9成,係咪真的。

妹妹頭 發表於 22-11-27 22:19

个别科目。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我都好想知

最後睇你asso成績同埋係咪熱門科
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

出來工作最重要比心機, 有common sense, 我team 有個三大畢業, 做了四年, 坦白講, 有其他人可用我就唔會用佢. 近日佢最激我嗰句係, 有閒情逸致才會看technical update, 吓, 可以唔睇自己嗰行D update!!!

英雄莫問出處。
我昨日和仔仔午飯時閒談,都有提到他的Roommate,

他的 roommate 升學的過程: 2年 HD,2年Asso,升Year 3,需要 2年時間讀大學,共 6年。

他同學係目標為本,過程可能比較迂迴,要用多 2年時間才能完成大學課程,
但他已經 搵到自己的人生目標,所以好努力地達成目標。

我老公:其實Asso的本來的設計,就是讓學生升上大學。

可能會由 Year 1讀起,可能直入 Year 3.
但最重要係:要搵到自己的興趣科目,有興趣,自己有動力去讀,

努力讓自己成為大多數人,順利升上大學的UGC學位。

英雄莫問出處,就算最後只能入到 自資學位,都不是問題呢,只要願意去讀,大學之門常開。

我常常講笑,去仔仔大學讀書,跟仔仔做同學,你說幾有趣呢!

RoseRosa    發表於 22-11-28 14:07

焯媽媽 發表於 22-11-28 10:49
英雄莫問出處。
我昨日和仔仔午飯時閒談,都有提到他的Roommate,

HD 可以直上大学yr2 or yr3, 点解要再读Asso?因为转方向?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 22-11-28 13:00
HD 可以直上大学yr2 or yr3, 点解要再读Asso?因为转方向?
我無問詳情呢!
我懷疑係轉Career Path,

因為現在Roommate選修的科目,係讓他容易考入某熱門的 政府部門,

所以我懷疑係轉方向。
‹ 上一主題|下一主題