用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中補數邊間好?
go

初中補數邊間好? [複製鏈接]

初中補數邊間好?
   6    0    1    1

補底定拔尖?
試過大班細班,大班唔同校放埋一齊,跟唔貼學校教個課,補底果個結果去咗1對2嘅班,老師跟學校進度

數學比較好果個都由大班轉左細班,因為大班啲嘢較淺,因學生程度不一,結果轉左專攻該校嘅挑戰題嘅小班1對2-3
初中唔建議誇區補,你學校邊區搵番附近細班導師肯跟學校進度就ok
我哋細班有分1A津校/直資,1B-C班,band2中文數

如果純粹想感受大班,等個細路feel下其他同學嘅進度,也讓老師知其整體能力,就可以去大型連鎖店

純個人意見

回覆 2009kid 的帖子

多謝你咁詳細的意見. 我問過幾間初中補習班好多都係堂上做完冇功課, 如果補底係咪應該搵番有課後練習果d比較好呢?

我都有問過不同補習老師,數學來講就算上完一堂你唔做功課,隔幾日已經忘記左大部分,一定要靠做功課鞏固,不過我家年青人上過一個班,佢話全班都唔交功課,所以我都唔交,結果同阿sir夾咗返多一堂純操卷(免費),類似返補習社做補習功課,等阿Sir知佢有邊啲未掌握到

亦都上過一間係有功課大約兩三版,唔算話太辛苦,但一去到考試其實之前都要加堂,一星期由1變3堂,鞏固加強,專攻弱項或唔熟

回覆樓主:

超研教育, 有測驗有功課,唔交2次功課冇得入課室上堂 ,測驗唔合格要補測, 補測完唔達標要罰停一個月。

如果數底弱,建議睇片班,因為測驗冇限時 正路實達標 ,睇片班一樣要交功課,唔交功課,唔發下一堂片

同埋HY Lau講書都快,片可停可以返轉頭睇,但片都係得一個星期多限期要睇完, 但正常一定一星期內睇完,因為要交功課,如果唔係冇下堂片。

大由中二補到依家中五。佢話高中好有用,因為學校老師唔會教走捷徑,始終公開試要同時間鬥快。

初中 想有人逼下計數,打好底都ok嘅 ,但預咗唔會跟學校次序。

數都係要做要操,不過要搵適合程度的補習社。我仔仔補緊嗰間係教快過學校,做思考題目多,佢介紹同班同學去,兩個都進步左好多,但係我介紹朋友女兒去,佢就覺得太深,話學校淺好多,唔肯做。所以適合先至係好。

adagrape 發表於 22-11-23 21:51
數都係要做要操,不過要搵適合程度的補習社。我仔仔補緊嗰間係教快過學校,做思考題目多,佢介紹同班同學去 ...
請問可以告知邊間補習社嗎?

回覆 jasprincess 的帖子

學研教育中心, 係威邦商業中心,李sir教
‹ 上一主題|下一主題