用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 華仁 vs 高小
go

華仁 vs 高小 [複製鏈接]

請問大家有什麼建議?唔知點揀,無細佬跟尾。

華仁是否之後有機會脫龍?
   0    0    0    0

feimuijai 發表於 22-11-16 01:09

華仁~ 脫龍之說已經無提? 我計中學成績會選華仁~ 只見高主教學生插班華仁、St Jo, 無調轉的

feimuijai 發表於 22-11-16 01:09

假使脱龍亦不影響已入讀學生

正路揀華仁? 華仁升中難嗎?

feimuijai 發表於 22-11-16 12:22

你係必收生?定爸爸是舊生?所以可以咁快揀定?
如果考慮費用,係應該揀華仁~~~
升中大家一樣,收直屬85%,但華小課程比高小淺,可以要考慮升中後課程語言的適應,但小朋友升得band 1中學,問題應該不太大,只是時間適應長短既問題。

feimuijai 發表於 22-11-16 12:22

PUWY 小一學額 120 直屬位 79
高主教 小一學額 160 直屬位 74

https://happypama.mingpao.com/%E8%A6%AA%E5%AD%90%E8%A9%B1%E9%A1%8C%E7%8E%8B/%E5%8D%87%E5%B0%8F%E6%94%BB%E7%95%A5%EF%BC%9A%E7%9B%B4%E8%B3%87%E7%A7%81%E7%AB%8B%E5%B0%8F%E4%B8%80%E5%A0%B1%E5%90%8D-%E5%A4%9A%E6%81%A2%E5%BE%A9%E5%AF%A6%E9%AB%94%E8%A6%8B%E9%9D%A2-%E5%82%99%E6%88%B0/

高主教書院小學部
2023/24年小一學額共160個

PTL_L 發表於 22-11-16 12:29
你係必收生?定爸爸是舊生?所以可以咁快揀定?
如果考慮費用,係應該揀華仁~~~
升中大家一樣,收直屬8 ...

費用不是考慮,想揾間出路或直升機會大的小學為重。

feimuijai 發表於 22-11-16 14:53
費用不是考慮,想揾間出路或直升機會大的小學為重。

高小每年網頁都有寫返升讀高中既人數,基本上每年都比直屬位多,大約每年平均收80幾人(高小每年外出插班人數多,所以基本上160人升到p6既時候大約只有130人左右),鑑於每年高小頭級頭20都會外闖,基本上band 2生只要用直屬位升高記機會好大,至於華小的情況我不太清楚,留待知情人士解答。

華仁小學2023年起小一25人一班推行小班教學

https://www.chsc.hk/psp2022/sch_detail.php?lang_id=2&sch_id=416&return_page=sch_list.php%3Flang_id%3D2%26search_mode%3D%26frmMode%3Dpagebreak%26district_id%3D2%26sort_id%3D-1

唔知書院到時會否維持收返79個小學部學生

gabejang 發表於 22-11-16 15:30

https://www.chsc.hk/psp2022/sch_detail.php?lang_id=2&sch_i ...

假如港華中一學額不變
直屬位可維持於79個
除非華小B1/B2生估計不足79人
類似中西區聖提女/聖類斯情況

gabejang 發表於 22-11-16 15:30

https://www.chsc.hk/psp2022/sch_detail.php?lang_id=2&sch_i ...
中一除非收生人數減少, 否則都要俾79估個位出嚟 (除非小學部B1+B2都唔夠79人)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

呢幾年小學部唔係用唔晒直屬位?
小班之後更加有位剩

hkpapa852 發表於 22-11-16 18:19
中一除非收生人數減少, 否則都要俾79估個位出嚟 (除非小學部B1+B2都唔夠79人)

華仁是否B2 都可升番中學?

feimuijai 發表於 22-11-17 17:56
華仁是否B2 都可升番中學?
基本上係
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

C.Humphrey 發表於 22-11-16 23:35
呢幾年小學部唔係用唔晒直屬位?
小班之後更加有位剩

港華本區為灣仔區 華小為東區
轉小班後假如B1/2生少於79人
東區直屬位減 灣仔區公海位增

回覆 hkpapa852 的帖子

請問 港華 VS 高主教 中學 ,哪一間 DSE 較優?
港華,大家都講到係「謎」

RC,呢幾年 DSE 成績好似越來越好。

Poyau 發表於 22-11-17 18:32
港華本區為灣仔區 華小為東區
轉小班後假如B1/2生少於79人
東區直屬位減 灣仔區公海位增
除非一早肯定直屬位唔駛用晒79個, 否則如果安排咗79個直屬位係東區但最終用唔晒, 餘額會變東區非保留位俾公海抽

hkpapa852 發表於 22-11-18 12:17
除非一早肯定直屬位唔駛用晒79個, 否則如果安排咗79個直屬位係東區但最終用唔晒, 餘額會變東區非保留位俾公 ...
冇記錯佢地其實係收全級頭79名,第80名已經唔收,唔一定係79個位用晒。
有錯請指正

foopopo 發表於 22-11-18 12:13
回覆 hkpapa852 的帖子

請問 港華 VS 高主教 中學 ,哪一間 DSE 較優?
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3869526&extra=page%3D1&page=1

gabejang 發表於 22-11-18 12:26
冇記錯佢地其實係收全級頭79名,第80名已經唔收,唔一定係79個位用晒。
有錯請指正
...
官津中學既聯繫位同直屬位都係按派位組別抽, 不存在按排名直升
‹ 上一主題|下一主題