用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 岩岩開始 研究 國際學校
樓主: Ckpang122
go

[小學] 岩岩開始 研究 國際學校 [複製鏈接]

你屋企無英文語境
了解完IS真係想俾小朋友入讀就要盡早入。有啲IS Year 1前都唔太睇英文能力,打後既英語要求已經唔一樣。

回覆樓主:

其實我見有身邊有個朋友讀民生,派到差小學,就轉左讀ESF 咁其實 入到去就插班Y2?

964000 發表於 22-11-17 07:35
13-15萬都好多選擇喎
我講返我女學校呢個range學費的傳統IS(非ESF):
真係冇雜費呢個item

請問可以指教是哪間IS嗎?謝謝。

Ckpang122 發表於 22-11-17 11:41
其實我見有身邊有個朋友讀民生,派到差小學,就轉左讀ESF 咁其實 入到去就插班Y2?
...

如果K3升就係插ESF K2

海綿草 發表於 22-11-17 11:50
請問可以指教是哪間IS嗎?謝謝。

間間傳统的IS都差不多咁運作

...
港島區嘅ESF可能Year2插到,但係新界九龍區Year2好大幾會冇位俾你插,ESF 小學係跟地址報,除咗RC DC

樓主住將軍澳, school zone應該係ESF CWBS,據聞waiting list唔算長。

不過如果最終都想入國際學校就無謂喺本地學校蹉跎啦。勸你及早了解一下你心目中"派得好"的本地學校生活到底係點,同ESF比較一下,睇下邊邊適合你小朋友及你家庭。

其實樓主都係想用國際學校嚟back up ,咩派到差嘅小學再考入Esf y2 都得咁。

貝珠 發表於 22-11-17 17:08
其實樓主都係想用國際學校嚟back up ,咩派到差嘅小學再考入Esf y2 都得咁。
...

如果係咁既心態就勸佢唔好報國際學校,同呢類家長溝通唔到,咩都會同local比較

...

其實咁様好容易兩頭唔到岸,又考/扣唔到好名校,又入唔到價錢合理又好的IS,因為兩邊策略完全不同。
選定一條路,全力以赴,才不用走冤枉路。

...

唔應該將IS當Back up
最緊要係想要邊種教育
而小朋友是否適合

...

朋友孩子民生幼稚園,朋友一直都話上返小學就上,派到什麼學校就讀什麼,原來一路有找 NET (指定要白皮膚)單對單教 phonics and oral English, 可能萬一派唔啱心水就轉IS。

兩個制度唔同,不單止係功課多與少,
唔了解或唔認同IS一套入咗去又会投訴,或自己去谷孩子

poonseelai 發表於 22-11-18 07:18
朋友孩子民生幼稚園,朋友一直都話上返小學就上,派到什麼學校就讀什麼,原來一路有找 NET (指定要白皮膚) ...

對有要求的LS神校名校家長, 搵NET補oral已經係指定動作, 不過佢地唔叫「補習」。

回覆 Falcon媽媽 的帖子

又唔好咁講...樓主小朋友都未入K1,兩歲啱啱先煩完戒片可能真係未有時間了解學制...

身邊都有國際學校家長唔係Day 1就堅定不移揀定國際學校嘅,最終都成為正常IS家長吖

dem0cracy 發表於 22-11-18 09:54
回覆 Falcon媽媽 的帖子

又唔好咁講...樓主小朋友都未入K1,兩歲啱啱先煩完戒片可能真係未有時間了解學制. ...

相信初為人父母都經歷過IS vs LS的階段,如果愈早決定到,可以煩少好多。
可以參加下IS學校攪的playgroup,由家長親陪(唔係工人),另外盡早去多D不同的IS Open day開下眼界,自己感受下啱唔啱,因為都唔只語境的分別咁簡單,三言兩語好難解釋。

我都住將軍澳,我小朋友係讀完券幼K3再轉IS。其實讀完K3先轉係遲既,不過都仲有機會,睇吓你介唔介意冇中學或者細校。將軍澳區的話,如果冇外國護照,應該好難入到將軍澳間FIS,但你都可以照報名,都係越早報名越好。ESF的話最近將軍澳的就係CWB, 都係要盡早報名,N無人士應該都係要排好耐。Invictus 我之前都有報名,收左,但就冇正式校舍,所以最後都冇讀。將軍澳仲有一間Shrewsbury。
如果遠少少藍田有NAIS。
可能小朋友仲細,明白都唔想太舟車勞頓,同埋又要諗吓返學放學接送問題。
如果東區都接受到,又可以多d選擇。將軍澳都好多小朋友出東區讀書。

flora625 發表於 22-11-18 18:47
我都住將軍澳,我小朋友係讀完券幼K3再轉IS。其實讀完K3先轉係遲既,不過都仲有機會,睇吓你介唔介意冇中學 ...
咁而家小朋友喺邊度IS讀?我報ESF K1無priority in都無得in…..

nhtnth 發表於 22-11-18 22:31
咁而家小朋友喺邊度IS讀?我報ESF K1無priority in都無得in…..

你揀咗邊間esf

liumeowjen 發表於 22-11-18 22:53
你揀咗邊間esf
Abacus…唔知等到K2 有冇機會..?

nhtnth 發表於 22-11-18 23:07
Abacus…唔知等到K2 有冇機會..?

有冇wait list?
可能最後有得in 呢

‹ 上一主題|下一主題