用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 高中文科成績比較出色的中學
go

高中文科成績比較出色的中學

男女校 或 女校都可以, 有邊幾間中學文科成績比較出色呢?

gigayan 發表於 22-11-15 12:33
幾D科目你認為算係"文科"先?
中史, History, 中/英國文學就一定啦, 咁Geo/Econ/BAFS 呢D又計唔計呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

gigayan 發表於 22-11-15 12:33
港同,MSS,SSC

hkpapa852 發表於 22-11-15 12:37
幾D科目你認為算係"文科"先?
中史, History, 中/英國文學就一定啦, 咁Geo/Econ/BAFS 呢D又計唔計呢?

Geo Econ 都計啦,BAFS唔計

gigayan 發表於 22-11-15 14:27
Geo Econ 都計啦,BAFS唔計

坦白講, 除咗 Econ 入係大多數學校多D人讀, Geo都唔係間間多人讀, 其餘個D更加普遍係唔夠20人

MSS, SPCS:
Econ, Geo, E.Lit, History 成績好, 但除Econ有近半級學生讀, 其餘都唔夠20人

St Mary:
Econ, Geo, History 成績好, Econ有5成以上人讀, Geo同History都普遍超過30人

華英
Econ, Geo, History 成績都唔差, Econ 同 Geo 都有不少於1/3人讀, History 就都係得20人左右

仲有唔少學校係文科出色, 但我無佢地修讀人數資料 (我唔提SPCC同DGS唔係因為佢地呢D科唔得, 只係我無佢地人數資料, 都無謂提), 所以唔提啦!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-11-15 15:05
坦白講, 除咗 Econ 入係大多數學校多D人讀, Geo都唔係間間多人讀, 其餘個D更加普遍係唔夠20人

MSS, SPCS: ...
Thank you papa.....
地區中學會唔會都有B1學校文科成績唔錯? 葵青區有無好建議?

gigayan 發表於 22-11-15 16:18
地區中學會唔會都有B1學校文科成績唔錯? 葵青區有無好建議?
...

頭先見到呢個海報
你記低啲合眼緣嘅該區中學,去到嗰陣問各校幾多人讀嗰科,咁上網再睇返啲比例,就可以知道同其他學校比,係咪文科出色。

...
善德中文成績好

...
只睇個別科目成績其實無用,因為你唔知佢幾多人讀同有咩要求/組合
如果有人想讀兩科文學+中史,坦白講,相信連就算係SPCC同DGS既級頭都唔會有得揀

Econ叫大路多人揀,Geo都算多,但Econ+Geo可能已有一半學校容不下呢個組合,如果仲想加多科文科,恐怕好難

hkpapa852 發表於 22-11-16 08:08
只睇個別科目成績其實無用,因為你唔知佢幾多人讀同有咩要求/組合
如果有人想讀兩科文學+中史,坦白講,相 ...
兩科文學+中史 DGS 可以. 有人中史搭Phy 都得.

hkpapa852 發表於 22-11-16 08:08
如果有人想讀兩科文學+中史,坦白講,相 ...

而家先知原來唔多學校可以Econ +geog+中史/history

我以為這個是普遍的配搭

LeeCC 發表於 22-11-16 10:12
而家先知原來唔多學校可以Econ +geog+中史/history

我以為這個是普遍的配搭

PSHE 2022年日校考生
經濟 > 地理 > 中史 > 歷史 > 旅款 > 倫宗

2022年
日校考生 | 5** 5*+ 5+ 4+
-----------------------------------------------------------
選修 82,266 | 1.7% 6.7% 17.0% 41.3%

語文教育
中國文學 1,147 | 1.3% 5.5% 13.5% 36.0%
英語文學 245 | 2.0% 7.8% 20.8% 52.7%

PSHE
中史 5,341 | 1.3% 5.1% 12.8% 37.9%
經濟 10,413 | 1.9% 7.0% 17.2% 46.0%
倫宗 672 | 1.0% 3.4% 8.9% 31.0%
地理 7,221 | 1.2% 4.9% 12.5% 37.3%
歷史 4,316 | 1.3% 5.8% 14.1% 46.7%
旅款 3,043 | 0.5% 2.1% 5.2% 17.9%

cafeva 發表於 22-11-16 09:57
兩科文學+中史 DGS 可以. 有人中史搭Phy 都得.
係咪真係會有人咁讀
Btw, 好期待有人可以中國文學+Eng Lit+M2都 5**哂

eit2003 發表於 22-11-16 13:53
係咪真係會有人咁讀
Btw, 好期待有人可以中國文學+Eng Lit+M2都 5**哂
...
前兩年DGS真係出咗文科超級狀元同狀元,我都覺得好厲害,一位係選修科經濟、英國文學、歷史及M1, 另一位則選修地理、英國文學及歷史科。

原文網址: DSE 放榜 2020|女拔誕罕見「文科狀元」 混血兒超級狀元歷史5** | 香港01 https://www.hk01.com/article/500 ... articlecopy&utm_medium=referral

bettyay 發表於 22-11-16 15:59
前兩年DGS真係出咗文科超級狀元同狀元,我都覺得好厲害,一位係選修科經濟、英國文學、歷史及M1, 另一位則 ...
讀M1 那位科目配搭利害

回覆樓主:

【狀元心得】聖士提反DSE狀元返母校教英文 7大讀書心得首要鑽研不喜歡科目
https://topick.hket.com/article/3164822?r=cpstna

====================
疫情動向、重要港聞、本地熱話  最快掌握,立即下載《香港經濟日報》App
https://dynamic.hket.com/article/FDMd

superbaby1108 發表於 22-11-16 20:28
【狀元心得】聖士提反DSE狀元返母校教英文 7大讀書心得首要鑽研不喜歡科目
https://topick.hket.com/artic ...

就算幾叻都應去揀想讀的科。狀元級嘅「差科」唔好誤解,而且佢講數通,又唔係話選修科差。有心有力去修葺短板固然是好,但揀科揚長避短卻是更為明智。