用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: dickpoo
go

null   [複製鏈接]

B.B.BaBa 發表於 22-11-14 09:13
何解?

超級名牌
出嚟搵工搵男朋友 人哋一聽就見你先

spade    發表於 22-11-28 11:08
2jkidsfather    發表於 22-11-14 21:39

dickpoo 發表於 22-11-13 17:03
其實我就係擔心,入到1AA校,但做唔到頭1/2既學生,係學校既生活會唔會就係好似你咁講被忽略。

全級咁多 ...
帶女兒睇所有你覺得合適的女校先,待孩子鐘意邊間先係重要. 入到中學,唔需要刻意要前列成績位置,中學最主要都係最後既DSE,保持著學習初心維持著就足夠,父母唔需要在女兒面前用其他叻女作比較,且若比你真正知道後,可能隨時嚇了一跳.讓女兒開心啲讀下去就得,因為到時候小學與中學既學習比較真係天淵之別.

10090 發表於 22-11-14 16:23
超級名牌
咁一定唔可以入DGS, 未來老爺同奶奶都可能反對

aptt    發表於 22-11-15 08:51
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

elbar 發表於 22-11-13 18:19
或許自行

1. 瑪利諾

Null

10090 發表於 22-11-14 16:23
超級名牌

老一輩真係咁諗架,有名校老師都係咁講,唔知講笑定認真,有人協恩Vs瑪利諾修院有選擇困難症,有老師建議揀瑪記㗎,瑪記名氣大D,真係見仁見智。

Rpp 發表於 22-11-14 19:31
老一輩真係咁諗架,有名校老師都係咁講,唔知講笑定認真,有人協恩Vs瑪利諾修院有選擇困難症,有老師建議 ...

我都70後,感覺上協恩和MCS應該同grade. 但小朋友如果只係讀書,唔玩運動,可能MCS好啲。

Rpp 發表於 22-11-14 19:31
老一輩真係咁諗架,有名校老師都係咁講,唔知講笑定認真,有人協恩Vs瑪利諾修院有選擇困難症,有老師建議 ...

我以前個代真係mcs 名氣大好多,當時我地小學入協恩唔難,但無同學揀...... 當時我地唔覺得協恩係名校,大個先知道走寶   

後來大左就覺得兩間差不多,但可能先入為主,mcs 總覺得好 d d,可能即使實際上未必係

dickpoo 發表於 22-11-13 15:11
很迷惘,唔知點幫小朋友㨂。

本身九龍城區網,啊女表明要讀女校,成績級5內,有直屬中學。

級5內放maryknoll 自一都好大機會,今年我識兩個區內級10內都係自一mcs 收左,一到1x 無收,但有叩門入返

Vana 發表於 22-11-15 00:17
我以前個代真係mcs 名氣大好多,當時我地小學入協恩唔難,但無同學揀...... 當時我地唔覺得協恩係名校,大 ...

我個年代一定係MCS名氣大,依家可能協恩勁過佢唔定。

俾我揀,一定MCS,dream school。

Rpp 發表於 22-11-15 00:27
我個年代一定係MCS名氣大,依家可能協恩勁過佢唔定。

MCS / 協恩2022年文憑試成績

2022年
MCS (4YA) | 協恩 (3YA)
------------------------------------------------
整體5** 6.1% | 9.7%
整體5*+ 22.2% | 26.4%
整體5+ 46.1% | 47.3%
整體4+ 83.3% | [·]

聯招取錄 88.4% | 92%
聯招三大 61.3%^ | 65.7%

^ 取錄 88.4% × 三大 69.3%

MCS 2022 DSE results
http://www.mcs.edu.hk/mcs_1213/Prize_stat.htm

http://www.mcs.edu.hk/mcs_1213/prize_sury.htm

協恩2022年文憑試成績
http://www.hys.edu.hk/form-one-admission/

https://issuu.com/ctpong/docs/20221014_prospectus_pages_a4

回覆樓主:

就算協恩成绩好D,個人都係鍾情mcs

回覆 Poyau 的帖子

想問下聯招取錄92%系咪表示有92%的學生入到本港大學?學士學位?不包括副學士

0030 發表於 22-11-15 09:44

想問下聯招取錄92%系咪表示有92%的學生入到本港大學?學士學位?不包括副學士 ...

協恩92%聯招取錄未必全數大學/學位
聯招取錄 = 學位 + 副學位(AD/HD)
學位 = 八大UGC + 都大自資 + SSSDP

2022年較特別副學位只有教大1個HD
HD 401 / (15,857+3,465) = 2.08%
2022年聯招取錄 ≃ 聯招學位

回覆 adriantai 的帖子

2間起步點唔同,MCS要收小學部Band2生。協恩已經全自主收生,雖然話有收特異但正常唔會好多成績唔達標掛。
MCS可以做到直資成績,超班啦!
E...協恩好似2018先斷,甘要2024先睇到全自主收生。

kirstyau 發表於 22-11-15 10:24
回覆 adriantai 的帖子

2間起步點唔同,MCS要收小學部Band2生。協恩已經全自主收生,雖然話有收特異但正常 ...

大家都係band 1, 合適重要過成績。

回覆 kirstyau 的帖子

MSC同LSC的情況一樣

又想問下2022年聯招取錄 ≃ 聯招學位,就係表示雖然聯招取錄92%,但聯招學位可能只有80%或者更低?

adriantai 發表於 22-11-15 10:36
大家都係band 1, 合適重要過成績。
當然,間間女校有自己特質氣質,當年係EK有前輩講過決定唔到時,諗下阿女穿邊件校服最合風格

kirstyau 發表於 22-11-15 10:53
當然,間間女校有自己特質氣質,當年係EK有前輩講過決定唔到時,諗下阿女穿邊件校服最合風格 ...

校服校園都好重要

2jkidsfather    發表於 22-11-15 11:08
‹ 上一主題|下一主題