用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 真心請教,荃灣區轉屯門區有乜選擇?
go

真心請教,荃灣區轉屯門區有乜選擇? [複製鏈接]

小兒今年小六,係荃灣二線小學讀緊,排名大約級20之內,呈一之後大概估計係band1中嘅組別。
由於我地明年初要搬去屯門兆康附近居住,心儀的中學荃灣得一間王少清,因為阿女依家讀緊中四。當年阿女升中時,亦屬band中組別,王少清都係當年的最佳選擇。
所以阿仔升中的第一選擇都係想揀返王少清,但問題來了,如果我地不轉校網,自行入王少清的機會大唔大?如果第一輪入唔到,去到統一派位,萬一隨機號碼靠後,派到其他志願,就地理位置而言,真係無乜可以選擇的學校,荃官係唔在考慮之中的。
假如我地想轉校網去屯門,甘有乜嘢學校係同王少清的banding差唔多,亦或者自行時可以考慮報一間屯門區的中學。我知屯門有4大,仲有田中,譚中,馬中,有無熟悉屯門區中學的家長,俾D意見參考一下?多謝!
   1    0    0    0

jiyu1107 發表於 22-11-13 11:15
小兒今年小六,係荃灣二線小學讀緊,排名大約級20之內,呈一之後大概估計係band1中嘅組別。
由於我地明年初 ...

或許自行首選 馬可賓 都不錯  

由於我地明年初 ...

屯門區B1位不足 不少B1生下移
荃灣區情況較佳

由於我地明年初 ...

與王少清同級或更佳 屯門四大
但屯門四大之中三間有聯小 競爭大
可考慮留荃灣 放榜後再看是否叩屯門

DSE 成績
屯門 百周年 > 董玉娣 > 陳瑞芝 > LKKC
荃灣 荃官 > 可風 > 何傳耀 > 王少清

Poyau 發表於 22-11-14 12:05
屯門區B1位不足 不少B1生下移
荃灣區情況較佳

以前阿女升中果時,個個都係話荃灣band1位不足,老師成日叫我地考慮自行葵青區女校,我對男校或者女校係唔鐘意嘅,所以當時好堅定地選擇王少清,一來近屋企,行路15分鐘之內可到,二來考慮競爭壓力相對荃官而言無咁大,努力讀下書仲有上升空間。
果年派位真係派得好理想,阿女自行第一,統一甲乙部第一都係填王少清,阿女學校同級有8個人派王少清,都算多,但其他人成績係差過佢,以此推斷小學的band1比率並無想像中咁差。
所以,聽你咁講,我相信荃灣區的band1位係足夠俾本區band1生的。

Poyau 發表於 22-11-14 12:16
與王少清同級或更佳 屯門四大
但屯門四大之中三間有聯小 競爭大
可考慮留荃灣 放榜後再看是否叩屯門

多謝你的建議,我會考慮一下

應該屯門重災過荃灣,屯門應該少啲人自行跨到/考入直資,荃灣就應該多啲 (睇大熱學校升中業績)。

即然兩邊都有機會抽唔中 band 1,倒不如留低。依家愈來愈多人退學移民,但 band 1 位暫時冇縮,可以留低一搏。但的確返學有啲遠,搭車距離,王》何》可?

撘車番王/何都好似唔太抵,輸左撘車時間又唔係換到一間更好的學校。

以2線小學級二十,自行4大應該好細機會,但既然搬去屯門,不如抽屯門好過,但屯門4大入面3間係聯繫,剩低陳瑞芝,變相非聯繫小學的band 1一定抽呢間,如接受到抽唔中之後就得番1線尾 or 2線的南屯官/屯官了。

唔太清楚田中放乙二有冇機會,等其他熟的家長答下。

暫時真係兩頭唔到岸,一係問下小朋友接唔接受到番學日日要坐巴士行屯公先

1998Ruby1998 發表於 22-11-14 19:47
應該屯門重災過荃灣,屯門應該少啲人自行跨到/考入直資,荃灣就應該多啲 (睇大熱學校升中業績)。

即然兩邊 ...

荃灣級頭果D band1生真係好多跨區去九龍讀,個個老師都係咁搏命鼓勵跳出荃灣,今年更甚,所以我諗變相留係荃灣可能機會率會大D。
王離西鐵最近,因為家姐讀緊王,細佬的第一選擇都係想考慮王,搭港鐵會準時過巴士咯。

Zleep 發表於 22-11-14 20:51
撘車番王/何都好似唔太抵,輸左撘車時間又唔係換到一間更好的學校。

以2線小學級二十,自行4大應該好細機 ...

屯門無論讀邊一間B1中學,都係要搭車搭輕鐵搭巴士架啦,早兩日啱啱同阿仔行過,只係差遠同近,車程長或短。

如果自行田中機會率大唔大?

‹ 上一主題|下一主題