用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 宣道劉平齋CAPCL
go

[小學] 宣道劉平齋CAPCL [複製鏈接]

請問宣道劉平齋CAPL的家長可以分享一下嗎?
程度如何?
G6後去向?
小朋友讀得開心嗎?

1    0    0    0

回覆 venuss0601 的帖子

我讀讀緊第3年,G2,程度唔肯定,因無比較,但唔淺,剛見家長,老師會分組令較好的就學多d,我女讀得好開心,老師又好關心學生,自己好滿意,G6後會優先去cais or ics,但都要面試,睇成績

請問你在哪裡看到cais/ics優先錄取capcl G6學生?據我了解,capcl與 cais 無關, 更不用說ics了

請問能不能夠講多少少優先去cais和ics的詳程?(emoji)

回覆樓主:

未聽過CAPCL優先去CAIS, 反而聽過CAPCL考CAIS插班係無priority

candy125125 發表於 22-11-15 12:52

我讀讀緊第3年,G2,程度唔肯定,因無比較,但唔淺,剛見家長,老師會分組令較好 ...

我識CAIS家長,佢話CAPCL同佢哋完全無關係,無優先入學

我的小朋友都係Grade 2,
我覺得學校課程的程度適中, 學校網頁有介紹alberta curriculum, 可以參考下:
https://www.capcl.edu.hk/curriculum/#info

學校整體氣氛是關愛型的,校長及老師都對學生很好。
我的小朋友每年生日都會收到校長親自寫上祝福語的書本作生日禮物。雖然不是甚麼特別的禮物,但是這可見校長對每位學生的重視。

老師對學生有耐性,也會嘗試用不同的方法引導及幫助學生。上一個學年有段時間在家網課,我有時候都會在旁觀察,能看到老師的教學效能。
上一個學年完結時,Homeroom teacher將學生的一些日常功課/作品細心地輯錄成一本小冊子,作為學生一個學年完結後的珍貴回憶。我十分欣賞老師的付出。

至於Grade 6之後的升學,坦白說,現在都沒有Grade 6的畢業生,所以無人能夠答你具體的情況會如何。

不過學校之前有邀請CAIS 及ICS的代表來學校主持講座,講解CAIS 及ICS的學校課程及收生要求等。

2jkidsfather    發表於 22-12-1 09:49

可能我表達唔清楚,意思係如果想入讀cais或ics,當成績同面試都符合要求,2間學校都會願意收capcl的學生,因大家教學理念同宗教背景一致,樓上2位唔使咁大反應,無話一定收,但有講過如果考會優先處理的。

candy125125 發表於 22-11-15 12:52

我讀讀緊第3年,G2,程度唔肯定,因無比較,但唔淺,剛見家長,老師會分組令較好 ...

可pm嗎?想知多少少

bbc0101 發表於 22-11-18 18:25
我的小朋友都係Grade 2,
我覺得學校課程的程度適中, 學校網頁有介紹alberta curriculum, 可以參考下:
http ...

請問適合較慢熱的小朋友嗎

回覆 holly0519 的帖子

適合。我的小朋友都比較慢熱,老師會嘗試鼓勵學生,也會從座位安排上,幫助小朋友與不同的小朋友多交流。而且,學校旅行時,老師會安排群體活動給學生們一同玩。小朋友的社交技巧也有進步。
我的小朋友初時也比較怕羞,現在主動也會跟其他小朋友傾談。

請問知唔知劉平齋每年申請人有多少?收生多少呢?
‹ 上一主題|下一主題