用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 崇真 培道 禮賢 聖三一 點選?
go

崇真 培道 禮賢 聖三一 點選? [複製鏈接]

小女有崇真 培道 禮賢 聖三一 offer(sfa/九真waiting list),想問下意見:小女有小小慢熱,不嚴重。對自己有要求,聽教。
家住黃大仙區,大B,不是名幼,家長會抽時間教小朋友。
糾結:升中九龍城強網弱校 v深水埗強校弱網(我唔期望入神中學,只求讀band 1B中學,將來上本地資助大學,不用神科)
           Happy v 谷(明白無可能happy又唔谷會有好成績,所以我只想比較不太谷,自小培養學習興趣,希望盡量不外補,課後時間放鬆活動,當然學術家長會幫手教)

爬左好多文,這4間學生都喜歡上學,老師有愛心耐性。我應該揀升中有聯繫backup 而又有外闖能力的學校(有機會找更好的中學)
留邊間好,求教,謝謝🙏

8    0    0    0

崇真,語境好

如果唔計校網你自己最鍾意邊間?

不用神科,Band 1 學校 九龍城校網 vs 深水埗校網 有幾多間心儀

回覆 Yukipooh 的帖子

崇真 語境好(因為功課和溫習我可以跟到但語境真教唔到)崇真小朋友都好似好喜歡學校
小女覺得外國老師好有趣
只係升中和校網問題(如果佢成績好我唔擔心外闖,如成績中游唔知外闖能力如何)

回覆 MLPW 的帖子

暫時只有這4間offer ,但等唔到其他出offer 要留左位先等緊宣道 ,smc ,kts 未in 民生下年先報得
九城網唔多私校又遲出offer SSP反而多同早d
Ps 因為自己校網差所以先搵私校

lyc97340022 發表於 22-11-12 14:53
回覆 MLPW 的帖子

暫時只有這4間offer ,但等唔到其他出offer 要留左位先等緊宣道 ,smc ,kts 未in 民生下 ...

中學校網
可以睇吓培道小學個升中情況都非常之理想
個中學Backup應該係都好啲

回覆 MLPW 的帖子

多謝大家認真回覆培道我都有爬下文
培道校長好有心,了解學生需要去設計課程
有新大樓用有泳池
培中成績都好似進步緊。而家係1c-b2a?
培小培中英文就程道低小小?
外闖如何((學校數字2年66人 一年33人 b1(未計培中?))

lyc97340022 發表於 22-11-12 15:25
回覆 MLPW 的帖子

多謝大家認真回覆培道我都有爬下文

其實又要勁有愛心咁樣辦學
又要成績超級卓越
真係非常之難
睇吓家長追求係乜嘢
如果係女孩子上到培道中學都非常之好

lyc97340022 發表於 22-11-12 14:49
回覆 Yukipooh 的帖子

崇真 語境好(因為功課和溫習我可以跟到但語境真教唔到)崇真小朋友都好似好喜歡學 ...

基崇(TTCA )優先取錄崇真國際部及英文小學部兩次程分試名次排名首70%並且操行良好的畢業生直接入讀.** 以上為 祟小 網頁提供官方資料 **

TTCA 自從4年前前沙崇校長接任後,學校進步得很快,校方剛剛公佈最新近3年中一收生水平如下:

20-21.      21-22.       22-23

第一組別         48.8%.      86.1%.     96.3%
首20%水平     10.1%       21.5%      37.8%

雖然暫未有DSE成績支持但按學校中一收生水平,已達 Band 1級別

雖然學校是一所高增值率中學( 主科連續三年為全港首4 -11%,而英文科連續三年是全港首4%水平)但校長在今年簡介會亦都說明 6年前TTCA 收第一組別中一學生只佔 1X %

( 所以真正見到DSE 成績有明顯進步也要3年後)

深水埗校網女生比較好,B1 女津校有寶血會上智;聖母玫瑰

如果需要詳細升中資料,崇小官網亦都有公布英文簿及國際部學生入讀中一成績,雖然沒有具體數字但也可以作參考.

舊年英文部畢業人數約76人 ; 國際部畢業人數約有16人

其實小弟都有崇小英文部offer, 不是讀崇幼,好似無咩聽人講崇小出waiting or reject, 好似聽親都是offer, 吾知會吾會有伏呢?

正煩人 發表於 22-11-12 21:58
其實小弟都有崇小英文部offer, 不是讀崇幼,好似無咩聽人講崇小出waiting or reject, 好似聽親都是offer,  ...

有reject 同 waiting 架我都聽唔少,崇幼生都大把reject , 不過佢好鍾意收同一類型或同一間學校嘅學生

唔明你伏既意思,我自己小朋友正就讀,學校各方面都好滿意,學校最敗筆之處係唔識得做 marketing

回覆 Marris 的帖子

請問tt 鍾意咩類型小朋友?如果首選簡國際部,面試後學校覺得未符合資格會派waiting定比主流部offer?thanks

正煩人 發表於 22-11-12 21:58
其實小弟都有崇小英文部offer, 不是讀崇幼,好似無咩聽人講崇小出waiting or reject, 好似聽親都是offer,  ...
崇幼先多waiting 或reject , 自己培育出來的不收、喜歡收名幼生。

chanti 發表於 22-11-13 07:56
崇幼先多waiting 或reject , 自己培育出來的不收、喜歡收名幼生。

佢一直收崇幼標準也是:收祟幼 ACK 35% 學生 ;EPK 35%學生
機制是這樣定而且APK 人數比EPK 多很多,所以感覺上收崇幼生好像不多

Kpl2016 發表於 22-11-13 00:42

請問tt 鍾意咩類型小朋友?如果首選簡國際部,面試後學校覺得未符合資格會派waiting定 ...

我小朋友也是國際班,學校會選擇英文及國語聽講及表達能力較好的小朋友,因除法及日文堂以外,所有教學用書本及教學語言也是用英普,而且國際班英文學習程度也會比英文版高(國際班採用English 及Science 課本是採用英國及新加坡使用課本)。由於一般國際幼稚園也是以英普教學,所以一定會有優勢,像我小朋友的班,有很多同學也是來自同一名字的國際幼稚園 (這間幼稚園英文程度也是比較高的)而小朋友性格也是比較樂天及主動

如果未符合國際部要求,學校會派waiting 或者reject, 如收到waiting 而你真係想入讀崇小,你來年六月初 “必須”到學校官網,申請入學欄下一項填寫 :保留備取生小一學位登記表格,填寫證明你還有興趣,到學校有位時校方便會致電給你

但留意: 因 國際部 正常情況下只有一班,而且有人數限定,所以競爭比較大,放棄學位人數也很少 (前兩年也只有1-2 個 call waiting )

多謝詳細回覆 我以為會跌落去主流部多個機會Tim 唔該晒你

Kpl2016 發表於 22-11-13 13:04

多謝詳細回覆 我以為會跌落去主流部多個機會Tim 唔該晒你 ...

如果報名時填首選國際部,係有機會收國際部 waiting, 中英文部 offer.

謝謝分享,作為父母都是想選間好,又怕選錯小學,可能竟然不是名幼又沒有補英文又沒有工作姐姐而入到崇真,有少少吾係咁相信,所以想問問現在崇小情況,以免有變,中伏(即突然學校變差左等)。現在明白了,原來真是小兒或小女是幸運兒,謝謝☺

回覆 junnieip 的帖子

係就好啦 多個機會ar ma 即刻有返啲希望
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊