用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 好友問意見
go

[英國] 好友問意見 [複製鏈接]

舊同學知道我有小朋友留學英國, 所以想叫我俾俾意見, 但其實我都係初哥一名, 好怕俾錯意見朋友, 故想請教一下各位達人, 佢女女打算讀完中五就去英國讀sixth form, 因仲未清楚自己將來大學修心理學好還是修藝術好, 所以問我在sixth form時揀math, bio, art 呢三科讀, 應該到時揀邊科讀都得喎, 係咪真係如佢所講咁呢?  我真係唔敢答實佢. 求求大家俾下意見. 謝謝
   0    0    0    0

先選4科自己擅長或鐘意既科穩陣D,唔想讀4科既到Y13至Drop一科。

kittttty 發表於 22-11-9 00:59
舊同學知道我有小朋友留學英國, 所以想叫我俾俾意見, 但其實我都係初哥一名, 好怕俾錯意見朋友, 故想請教一 ...
- 讀完中五去英國讀sixth form最緊要計番歲數。入學嗰年9月1日要未夠17歲... 否則學校要酌情處理,未必間間都收。

- 如果佢係真心喜歡呢啲科目,就讀呢啲科目啦。Combination應該就冇問題嘅。有啲學校都有開A level psychology。如果佢報嗰間有,或者可以加埋落去考慮。唔關報大學事(因為唔會有分加),但係讀落唔鍾意,都叫做幫助到做決定。

- 大學讀art有幾點考慮。係讀fine art?定係design subjects(例如graphic design, fashion design)?因為準備工夫有少少唔同。
- 大學要讀art其實最重要係portfolio。冇讀A level art其實都可以入到嘅。反而有好多收嘅係讀過一兩年art foundation嘅學生(呢啲有啲係讀完A level再讀foundation,有啲係唔讀A level讀foundation),因為讀art foundation嘅一個禮拜24/7都切緊portfolio所以普通人就算A level art攞A都未必贏到。
- 意思係英國諗住大學讀art嘅學生,好早已經諗住讀art,專注準備(唔係讀唔成其他科先勉強入)。除非你朋友嘅小朋友超有天份,如果去到A level都未決定,準備工夫同人哋可能爭咗一大截。

kittttty 發表於 22-11-9 00:59
舊同學知道我有小朋友留學英國, 所以想叫我俾俾意見, 但其實我都係初哥一名, 好怕俾錯意見朋友, 故想請教一 ...

程度上 F5/F6 = Y12/Y13
年齡上 計9月1日 16+ → Y12

Maths Bio Art 並非揀邊科讀都得
有課程要求 Phy / Chem

https://www.ox.ac.uk/admissions/undergraduate/courses/admission-requirements/admission-requirements-table

Poyau 發表於 22-11-9 17:14
程度上 F5/F6 = Y12/Y13
年齡上 計9月1日 16+ → Y12
謝謝, 佢女女只係在大學時從心理學和fine art兩者選修, 所以呢三科應該可以, 或者Y12再加多科心理學就更穩陣

beastiebistro 發表於 22-11-9 10:16
- 讀完中五去英國讀sixth form最緊要計番歲數。入學嗰年9月1日要未夠17歲... 否則學校要酌情處理,未必間間 ...
謝謝你, 好詳細呀, 我會叫佢揀多科心理學變成修四科就穩陣了

beastiebistro    發表於 22-11-9 17:47

yuyueng 發表於 22-11-9 08:30
先選4科自己擅長或鐘意既科穩陣D,唔想讀4科既到Y13至Drop一科。
沒錯呀, 四科穩陣D, 謝謝你.

讀心理學是不需要A Level 選收心理學科,反而做心理學有關的EPQ更有用,不過要看大量有關的書。

LLLT 發表於 22-11-9 17:52
讀心理學是不需要A Level 選收心理學科,反而做心理學有關的EPQ更有用,不過要看大量有關的書。 ...
好的, 我跟她講, 謝謝你
‹ 上一主題|下一主題