用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才放榜
樓主: bunc
go

優才放榜   [複製鏈接]

Carly0909 發表於 22-11-15 00:57

我之前都係外區收Conditional Offer

hkpapa852 發表於 22-11-14 14:35
話說太約10年前,TKO四間直資龍小,當年暑假都仲要不停call reject...... 係call reject呀!
現今學生人 ...

GT 最近兩年都有朋友waiting上足堂但最後冇offer
三私(起碼)有一間兩年前都有call reject 嘅情況

快樂火雞 發表於 22-11-14 20:55
我比較直接,如果話學校覺得有些小朋友需要參加學校的什麽camp來進一步觀察,我不反對。但係學校逼家長參加 ...

之前有人問優才校車
將軍澳校舍只有一條校車線?
途經 沙田 大角咀 黃埔

我比較直接,如果話學校覺得有些小朋友需要參加學校的什麽camp來進一步觀察,我不反對。但係學校逼家長參加 ...

將軍澳區直資收生不愁生源
95網升小 自行/大抽獎競爭激烈
自行收生不足官津佔過半統一學額

2022年
95網 統一派位/小一學額
------------------------------------------------
黃永樹 48/125
王余家潔 52/125
宣基 54/125
信義會 54/125
馮晴 55/125
將循 67/150
聖安德肋 58/125
明道 58/125
將天 59/125
崇天 24/50
田家炳 60/125
梁潔華 62/125
李少欽 62/125
------------------------------------------------
713 (46.39%)

將官小 82/125
黃藻森 84/125
志連 85/125
梁省德 86/125
基德 95/125
陳國威 106/125
劉德 87/100
陳耀星 110/125
景天 89/100
824 (53.61%)

總數: 1,537 (100%)

KM2016 發表於 22-11-15 10:07
GT 最近兩年都有朋友waiting上足堂但最後冇offer
三私(起碼)有一間兩年前都有call reject 嘅情況
...

sfa?

celinechan117 發表於 22-11-15 15:21
sfa?
應該係。
睇返舊文,原來果間喺2020年收生模式改左,有一批人係交完片直入唔洗in, 移民潮下再加上6月大抽獎同扣門都完哂後先call waiting

回覆樓主:

我有三私 福小 高小 真道offer
仲要係區外生

最後㨂的都係GT
有GT 跟本就唔會㨂非龍校

個個以為自己可以响三私一直做上游
有無諗過做中下游 升中點算

現讀生家長可以話你聽
超過一半學生都係區外生

另外 有朋友reject 連waiting 都無

亦有朋友Waiting 上完堂亦無call

其實唔鍾意GT 真係無問題

不過你估左甘多野出黎 就……

chuchu218 發表於 22-11-14 22:51
以我印象,幾年前是一級四班,最多26 人一班,所以升上去的小六生少d。

根據校務報告,上年小六有95人。

正確 以前一直只有四班

四至五年前先開始收五班

今年小六都只有四班

快樂火雞 發表於 22-11-13 21:22
不用等到神校call waiting,三私一直出offer就大把人踢走gt。
其實GT的waiting裡面好多係距離因素,甚至唔 ...
無神校的實力就唔好擺神校的譜,更何況神校都表現的好謙遜的呢句說得好到位

星期六第一堂肯定爆晒棚
因為大部分神校都未出offer

利申: 我係GT用家。當年對上堂都一D抗拒。但有時間咪上下囉! 反正當年係Zoom 上。
上堂前對GT嘅評價係一般般啦。龍校, DSE成績都過得去, 7/10 la. 跟同區其他直資差唔多!
但上完家長堂後, 我係比足10分。
佢當年(而家唔知)D堂其實主要係圍繞住幾方面
1. 教家長乜係多元智能發展同其重要性
2, 教家長九形人格
3, 教家長用九形人格分析自己同小朋友嘅性格
4. 教家點同小朋友相處同點啟發小朋友
5. 最後介紹學校點樣落實推行多元智能發展(只占四堂8小時入面一小時)

上完堂就得一個感覺, 呢間野唔係sell gommick, 真係表裡一致, 講得出, 做得到! 唔係掛羊頭賣狗肉! 同區另外兩間就比我感覺有少少講就天下無敵, 做就有心無力!

另外佢係中文小學, 但入面D學生係英文強D, 好多D英文係好似廣東話咁母語化咗! 小二先普教中, 小三要take 第三語言。 小三(可能小四, 唔記得,)後打上係net做班主任。

神校一定同佢冇關係以直資學校, 以各方面計都係進可攻, 退可守嘅choice.

MLPW 發表於 22-11-9 18:26
Can’t agree more !!!!!!!
家長心態令大家越玩越辛苦,
唔鐘意又報又考又踩

係囉!其實GT咁多年來小一入學,家長都係要上好多堂又要做功課。唔鍾意呢間學校咁繁複嘅小一入學條件,其實可以選擇唔報名,一條龍直資大把有得揀, 但報咗就預咗有正取or被備取,家長都要上堂,如果家長唔想上嗰啲堂,咪直接唔好要個備取位囉,使乜呻嗻,小朋友大把選擇。再唔係,避開小一申請玩法,小二插班一樣得。我小朋友就係早年插班入咗gt,而家讀得好開心同發展得好好,學術、運動&興趣學校都好有安排,眼見學校拔尖or補底都做得好, 真係對每一位學生都幾關顧。

其實gt就係想篩選一啲騎牛搵馬嘅家長,同埋真係搵啲同學校理念啱嘅家長同學生。

路過

持平啲講,見到好多家長只係講番自己interview 經歷 / 都係講事實講感受啫,又冇唱衰學校,呢啲經歷對一啲未來想報既家長黎講,係好有參考價值的。

下下一句「唔鐘意咪唔好報囉」,咁即係在EK只可以講好既野?討論平台既其中之一目的唔係分享經歷同感受咩?

希望大家都能抱住開放既心去俾其他家長發表意見

其實每間學校都有寫明入學面試程序要求,當然目的係家長覺得接受先報。
正如間學校要求拍片, 你好唔鐘意拍片,你照去報, 甘你就係agree 左佢set 的條件。
一直以來GT 都有係收生流程, 家長要上家長課,係收生條件內的。
你覺得不合理, 可以唔接受, 直接跳過唔報名, 亦因為不是神校, 其實唔報名有乜所謂, 外面大把選擇。
但你選擇左報名, 因為你想當作水泡後備, 但又覺得作為水泡後備,唔值得浪費時間去上堂做功課,然後就講話學校安排好差有問題試家長誠意,無神校甘謙遜。
真係只係講感受,非唱衰?
連間學校以前只收四班小一所以升中數目並非五班,就話係無人想升返間中學。
明明學校並非以住址黎俾offer 區內生。
呢d 錯誤資訊係講感受咩?

睇下Wkf 就係太多人拎黎做水泡, 最早開始interview, 所以好多唔係真係想讀的拎黎試。
最後佢派完offer 好多人唔要, 而真係好想入讀的學生可能連3rd in 機會都無,連waitiing 都無。

每一年都有好多人手執幾個offer 直到6/7月先放。

所以家長課, 你覺得唔合理當然可以唔去上,然後機會就留俾其他真係想讀的去上課。明買明賣。

‹ 上一主題|下一主題