用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才放榜
樓主: bunc
go

優才放榜   [複製鏈接]

gtg435i 發表於 22-11-9 19:22
你可以將所有責任放晒落家長度
難道學校超派waiting搞到家長心慌到下年冇責任?

黎到d 人唔比人踩學校架,一踩d 人就插你架啦,會話你踩學校做咩又報名,但其實我唔報又點認識間學校呢,我唔係100%認識先報的講真,但報左覺得唔岩就走,2nd 都唔去了,好似福x。講下自己感想就話你踩,所以係到好難睇到學校另一面,因為比人插到你都廢事講。
利申:覺得上堂policy 有問題,所以名都無報

elsa007 發表於 22-11-9 19:34
回覆 gtg435i 的帖子

既然講到係無其他 Offer先會上家長堂 咁連waiting都無先會心慌吧! ...
“冇其他Offer先會上家長堂” 呢樣嘢唔係我講,喺樓上啲人假設。
如果連waiting都冇,其實仲好,疊埋心水唔使花五個星期上堂再唔知佢會唔會下年call。其實對家長們仲好

其實上唔上堂都唔係重點,重點係有幾想入間學校,如果好鍾意,有機會再入去,專心啲上堂,認真啲做好份功課,取錄機會自然大。同我地教小朋友既讀書態度一樣。

咁佢地不如安排五堂模擬上堂比小朋友 再睇真d邊d小朋友啱啦

多多宝 發表於 22-11-9 20:36
咁佢地不如安排五堂模擬上堂比小朋友 再睇真d邊d小朋友啱啦

你呢個提議唔錯,
如果真心鍾意優才,我覺得你可以電郵去優才反映意見

我無報,直情無留意呢間學校

純吹水 - 如果連waiting都要上堂,學校都幾自私。如果有心做好件事的話,學校可以俾正取生家長上堂;之後臨開學前,所有無上過堂嘅家長,再補上,咁就唔會浪費家長時間

nicc99    發表於 22-11-22 15:48
水果媽媽    發表於 22-11-11 01:33

真係要有睇有幾鍾意間學校
如果係神校,應該會仆倒去

凡事都有兩面嘅

Carly0909 發表於 22-11-9 21:29
真係要有睇有幾鍾意間學校
如果係神校,應該會仆倒去

你講野太老實,但好啱聽

如果係神校,d人reject都仆到去聽

我只能夠講GT上嗰四堂家長絕對會有得着,我見到每一堂嘅家長都好投入去聽。
GT咁多年嘅玩法都係咁,唔buy 可以唔報,唔需要comment太多。

其實學校個做法確實家長唔會太鍾意, 但係學校也有自己嘅想法, 而且學校講明你嚟上堂唔一定有offer 唔嚟就一定冇, 咁你自己上唔上堂都係你情我願, 唔想嘥時間咪當自己收reject囉, 就好似交報名費咁有平有貴, 又唔係話畀咗報名費一定會收, 嫌貴咪唔好報利申: 嫌佢上堂麻煩冇報名

manto216 發表於 22-11-9 22:03
其實學校個做法確實家長唔會太鍾意, 但係學校也有自己嘅想法, 而且學校講明你嚟上堂唔一定有offer 唔嚟就一 ...

你講得好中肯,但如果覺得學校適合自己小朋友,但係因為個幾堂而唔去爭取就好可惜了。

利申:有conditional offer ,但最心儀嗰間waiting, 學校如果有得俾我上堂將勤補拙,只要有些少希望,我都想上

其實GT啲堂幾有趣,有幾堂學校會請啲專家嚟講,即使係介紹番學校課程嘅堂,啲老師都會講下教育小朋友嘅心得同方法,我個人覺得都有啲得着。
不過舊年因為疫情關係,有幾堂變咗網課,其實我覺得仲方便,自己時間上安排容易啲。

利申:舊年有waiting,上晒所有課但無offer

kitten_diana 發表於 22-11-10 09:19
其實GT啲堂幾有趣,有幾堂學校會請啲專家嚟講,即使係介紹番學校課程嘅堂,啲老師都會講下教育小朋友嘅心得 ...

你有無寫求位信

mavis222 發表於 22-11-10 12:42
你有無寫求位信
寫過一封,但無下文。之後收到心儀學校call,就無繼續寫了。

睇完呢個post就會明白學校點解會叫家長去上堂

合則來不合則去吧

其實家長課學校需要額外分配資源安排,專家講解育兒資訊會幫到家長,未上過都會諗好似苦差,但上過就覺得有得著,始終教養係一個過程,唔係單一次睇有無offer。

利申: 有offer上過堂,非GT家長

回覆樓主:

冇記錯其實以前係要上十堂
有個朋友仔一個offer 都冇,雖然家住屯門都唯有去上,直至終於有其他學校offer 為止。

其實我真係唔明點解有人喺度complain人哋嘅policy。你咁叻係度播毒,不如唸下點樣train小朋友整返幾個神校offer,來話俾大家知就算俾你conditional offer都唔會上堂啦。每間學校都有自己policy,你唔鐘意咪唔好報名咯。SPCC公開招生咪又得咁D多位,女拔CKY入唔到下一round連result都唔會第一時間話你知,你不如一間間去complain?

sumi15 發表於 22-11-12 23:11
其實我真係唔明點解有人喺度complain人哋嘅policy。你咁叻係度播毒,不如唸下點樣train小朋友整返幾個神校o ...

Well said

sumi15 發表於 22-11-12 23:11
其實我真係唔明點解有人喺度complain人哋嘅policy。你咁叻係度播毒,不如唸下點樣train小朋友整返幾個神校o ...

你其實真係remind左一個好好嘅point
喺呢個BK forum, 真係冇邊間學校出waiting會有咁多家長攞出嚟激烈討論,點解呢?

因為99.99999%嘅學校,accept 就係accept. Waiting 就係waiting, reject 就reject. 簡單易明。

你可以話,rules 係學校出,你可以唔跟咩!? 呢個大家都明。

大家攞出嚟討論嘅重點係 — GT waiting policy 嘅獨特性。家長值唔值得花weekend親子時間上80%堂做哂功課,心慌到下年三月唔知有冇call。  係公開討論,有人鍾意願意上願意等亦都有人會唔鍾意有其他Offer就放棄。

唔好次次見親人討論policy就話人播毒,郁啲就叫人唔鍾意咪唔好報囉。唔報唔去面試又點會知道個年出咩policy 呢。又點會咁多人攞上尼討論呢? 思想可以再高質素啲

Cfwongthomas    發表於 22-11-13 08:34
‹ 上一主題|下一主題