用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 computer science 大學 及 邊間好?
go

[英國] computer science 大學 及 邊間好? [複製鏈接]

請問除咗 牛津及ICL ,知道曼城大學都有好多人爭
仲有邊啲係讀computer Science係比較好?假設 AAA 及AAB

一般一路排落去,網上搜尋好多都唔同講法,Warwick 有啲人話讀computer Science唔好,UCL 又話唔好,搜尋都有啲亂
請問大家可以分享一下嗎?thanks
   5    0    0    0

回覆 chloe.k 的帖子

May consider Durham, Nottingham, Leeds

chloe.k 發表於 22-11-6 12:36
仲有邊啲係讀computer Science係比較好?假設 AAA 及AAB  ...

ucl點會唔好

sleung2020 發表於 22-11-6 14:43
ucl點會唔好

所以我唔明,話computer science 呢科冇咁好support

chloe.k 發表於 22-11-6 14:56
所以我唔明,話computer science 呢科冇咁好support

讀書主要靠自己,尤其computer science

小朋友當年去過ICL的CS Center非常impressed ,因為有好多先進的facilities ,反而Oxford 就比下去。其實讀CS好講求實用性,見意看看課程內容、facilities 的資源、學生人數…。可以的話去Open day了解多啲。

不過如果成績係AAA,相信難得UCL、Warwick…的CO。可能要考慮Sheffield 、Leeds…等。

LLLT 發表於 22-11-6 15:13
小朋友當年去過ICL的CS Center非常impressed ,因為有好多先進的facilities ,反而Oxford 就比下去。其實讀 ...

對,所以要睇個仔 ,因為未有PG , 只是 2024 年入 大學,所以而家要了解清楚先考左 igcse 有A*AAA 主要入computer science d 科 , 但英文 系B (剛剛睇清楚佢個report)
我而家都一路睇緊佢裏面嗰啲教學課程,如果個小朋友鍾意,就會自然努力啲
Open Day可能要佢自己係英國去
到時要再問吓學校有冇安排
初步佢話想試吓牛津
Thank you

牛津的CS非常看重Maths,可以的話多參加數學比賽去增加機會。

LLLT 發表於 22-11-6 15:21
牛津的CS非常看重Maths,可以的話多參加數學比賽去增加機會。

明白,多謝分享

仲有邊啲係讀computer Science係比較好?假設 AAA 及AAB  ...
我建議你諗下報UCAS嘅策略,五間都揀最好其實冇咩意思。報UCAS唔係集郵,結果都淨係會讀一間。

如果報五間都係頂級,
- 有咩依郁一個offer都冇
- 當五間都有offer,相信CO程度都係不相伯仲。咁你都係會揀最好(最心儀)嗰間做firm,但係可能insurance個CO都係一樣咋喎。咁失手點算?

如果揀咗牛津/IC,其他揀返二線,甚至有間三四線實有低CO嘅,咁咪有firm同insurance囉。

beastiebistro 發表於 22-11-6 15:38
我建議你諗下報UCAS嘅策略,五間都揀最好其實冇咩意思。報UCAS唔係集郵,結果都淨係會讀一間。

如果報五間 ...

係呀,我有睇過其他人post我都會咁行
多謝你意見

UCL/ICL/Warwick CS min requirement 要A*A*A.  唔容易入呀!

Manchester university 要3A*喎

ElaiUKStudy 發表於 22-11-6 15:50

係呀呢間我唔會考慮,因為呢間爭 得好勁

ElaiUKStudy 發表於 22-11-6 15:46
UCL/ICL/Warwick CS min requirement 要A*A*A.  唔容易入呀!

知道啊,而家爭一個A *,所以仲有時間去要加倍努力

ElaiUKStudy 發表於 22-11-6 15:46

其實top嘅學校都好難入

chloe.k 發表於 22-11-6 15:52
知道啊,而家爭一個A *,所以仲有時間去要加倍努力

加油!

ElaiUKStudy 發表於 22-11-6 15:50

讀cs真係好睇自己有冇主動學嘢,之前我請個人幫我砌傢俬,佢就係呢間u嘅cs畢業

sleung2020 發表於 22-11-6 17:17
讀cs真係好睇自己有冇主動學嘢,之前我請個人幫我砌傢俬,佢就係呢間u嘅cs畢業
...

係呀!我識個Cambridge,拿scholarship的,畢業左好多年都找不到合适工作,最后去左打散工渡日。

最緊要睇自己,其它只是錦上添花

回覆 LLLT 的帖子

其實 Imperial College 的 Computer science 真係好。 之前朋友的囡囡報考Cambridge 同 imperial, Cambridge 拿倒Offer, 但 ICL rejected her. 最後入左Cambridge. 但係聽佢囡囡講Cambridge 比較注重學theory, 反而Imperial 的科技更優勝。所以Imperial 的畢業後就業率很高。
‹ 上一主題|下一主題