用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 computer science 大學 及 邊間好?
樓主: chloe.k
go

[英國] computer science 大學 及 邊間好? [複製鏈接]

HelloKitty2003 發表於 22-11-7 11:00
回覆 LLLT 的帖子

其實 Imperial College 的 Computer science 真係好。 之前朋友的囡囡報考Cambridge 同  ...
Cambridge 比較注重學theory>>>>我大囡都係這樣講(和都係比ICL rejected 左)
其實係一家四口子

回覆 HelloKitty2003 的帖子

小朋友當年兩所大學都有offers,比較課程、環境、出路、校園生活…之後選擇Cambridge 。我覺得最好根據自己喜好比作出決定,不過要做足功課,多花時間了解大學情況。

twhkleung 發表於 22-11-6 23:42
係呀!我識個Cambridge,拿scholarship的,畢業左好多年都找不到合适工作,最后去左打散工渡日。

最緊要睇 ...
有無咩原因, 搵唔到合適工作?
拖咗幾年無職位.很奇怪!

stillgood20 發表於 22-11-7 13:43
有無咩原因, 搵唔到合適工作?
拖咗幾年無職位.很奇怪!

性格問题,引致份份工都做唔長...
可能太聪明,成日角得別人(包括佢自己老板)做野唔arm, 佢自己先arm...
佢人好好嫁,又有意气,有野要揾佢幫手,一定Ok,所以真係好可借。

返而d二三线u畢业d friends, 做到F500亚太vp, 佢iq名顯正常水平(起馬我角得我聰明过佢 ) ,但顯EQ好高,做人圓滑...

所以,到左某偕段後,真係EQ比IQ重要。

出泥做嘢一段時間后,d人根本唔care你响边道畢业,只care你响乜大公司做过,做左幾內,做到乜位, 行內有冇声望...

除非冧住已做professor為终生职業,又係另一条路

一家三口 發表於 22-11-7 11:57
Cambridge 比較注重學theory>>>>我大囡都係這樣講(和都係比ICL rejected 左)

oxbridge好多科都係咁,前幾日去參觀一間中學,佢哋畢業生有2成入oxbridge,校長話有offer比率仲高,但係有啲科,如醫科,學校唔建議學生入oxbridge

twhkleung 發表於 22-11-7 19:56
可能太聪明,成日角得別人(包括佢自己老板)做野唔arm, 佢自己先arm...
...
這也是聰明帶來的問題.十分明白.

我細囝有數學天份.讀中學一位可以交流的同學也沒有.
係香港讀大學,後期才找到兩三位同學傾偈.

讀Data Science 剛畢業.Intern工作時,自修好一些programming.
畢業兩星期, 找到lT公司工作,派往銀行寫program.
幸好, 工作上 , 跟同事上司交流,還是順利的.
我囝有一個好處: 低調.唔要求其他人理解佢想咩.

不過,亞囝做咗三個月,已經話悶,無野學.
等做多半年.儲一年工作lT經驗.
到時,工作選擇便多一些.
按流程, 往上機會,還是可以的.

………

有時,聰明也要控制一下.
入職時,內心忍耐一下.

twhkleung    發表於 22-11-8 12:42

twhkleung 發表於 22-11-7 19:56
...

其實, 有不少年青的聰明人.所以.要有lQ之余.EQ也有作用.
由其是,一山還有一山高.
lQ高,也未必一定高過人.

老同學亞囝,也是Cambridge,讀純數.
所以, 已經肯定非一般lQ水平.也較內儉.
本來想敎書/研究作職業.
但是, year2-3,發覺一山還有一山高.
現畢業,轉修其他master course.

……

希望認識的小伙伴理解一下現實.
修正一下.忍耐一下.
天生我才.總有出頭天!
‹ 上一主題|下一主題