用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 被老師投訴上堂唔聽書 博嘴
go

被老師投訴上堂唔聽書 博嘴 [複製鏈接]

2歲確診asd 後來言語慢慢追上同齡
K3時老師說過他是高功能asd
到6歲 慢慢出現adhd的特徵(專注力不足 衝動 情緒化為主)
現時一直在政府醫院覆診
近來被老師投訴上堂唔聽書 自己做書中數學題目 例如教緊60頁 自己做到80頁 大部分答案岩 少許不小心錯誤
成績四科9字 數有時100
除左英文 好少温書只能温20-30分
鐘 做得多都發脾氣

請問大家我應該如何培育小孩?脾氣大 社交差 但能理解 控制不到情緒
容易衝動 成日得罪身邊人

2    0    0    0

kate0403 發表於 22-11-5 16:28
2歲確診asd 後來言語慢慢追上同齡
K3時老師說過他是高功能asd
到6歲 慢慢出現adhd的特徵(專注力不足 衝動  ...

30分鐘專注力係十幾歲的小朋友的能力架啦

我兒子都同你的小朋友好相似
近排更出現越來越多阿氏保加特徵

只係好彩暫時佢對規矩好執着,在學校會抑壓過動的衝動,
所以和學校講他情況,老師都好驚訝
佢最離譜都只係上課時舉手投訴老師講得好悶,叫佢地教快啲。

直接講吓我們的做法,我都唔知好唔好,大家討論吓

社交上,我地盡量安排多啲和朋友眾會,等佢同多啲小朋友玩。
興趣班都選一些有一大班小朋友可以互動的。

為咗令佢同其他小朋友有話題,我自己會主動介紹和買啲時下小童興的玩具,卡通片遊戲機俾佢,同佢一齊玩,一齊睇,一齊傾玩具打機經。

仲有係做多些運動,雖然我們時間唔多,唯有一有時間就安排多些運動,俾佢放電。

脾氣上就好難攪,因感統問題,對語言,聲音,氣味,氣氛等異常敏感,以及做一些好固執的嘢,都好易跳制
都係慢慢教導佢學習認識自己的情緒和處理方法,和用一些舒緩方法,例如分散注意,吹蠟燭(app版)等。最重要係接納和理解佢的情緒,在佢平靜後同佢慢慢一齊討論下次佢再爆發,可以用乜方法幫佢平伏情緒。

另外,由於佢有tics, 有看中醫和食啲益生菌,對tics,adhd和情緒都有好好舒緩效果

個人認為
第一件事 要教佢孝順父母
第二件事教佢尊師重道
第三件事教佢 敬老
其實呢啲係最基本嘅禮貌
幼稚園老師已經開始教

‹ 上一主題|下一主題