用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 上智好啲定林護好啲?
樓主: happytummy
go

上智好啲定林護好啲?   [複製鏈接]

Poyau 發表於 22-11-10 10:59
謝謝分享
請問有無畢業生出路/聯招數字
3大 degree offer .有40.7%overall degree offer 有87.9%

ckcleung 發表於 22-11-12 11:31
回覆 keep-calm 的帖子

細心閱讀各科成績,比對埋上年DSE,不難推測YWC辦IAL之后,會更上一層樓。英強中弱 ...
師兄,你知唔知點解YW的成績唔太差,overall 5+38.5%, 4+有76.3%,33222有90%, 但相比其他差唔多成績,或成績冇咁好的學校,3大 degree40%卻出奇地低呢?

ckcleung 發表於 22-11-13 08:13
間間學校分母定義吾同,結果咪吾一樣,YWC用咩分母我就吾知啦。其實你係問我知吾知定想話我知呢?
...

我諗住你熟YW, 會知點解YW 3大比其他差唔多成績的學校低咁多。會唔會係YW的學生唔追求3大(因為3大有水泡科),較重心儀科學選擇?

不過睇黎師兄都係唔知了。不過啱啱有網友私訊話,3大%低,其中一個原因係學我偏好揀心儀科目,較大學更重要。

英華升學數據
overall 學生 140人
3大 57人  40.71%*
UGC,包括3大 93人 66.43%
SSSDP 10人 7.14%
overseas degree 20人 14.27%
others, 包括subdegree 17人 12.1%

* 唔計有8人decline 3大 degree offer

ckcleung 發表於 22-11-13 08:26
有D學校用3大除以八大offer 計算,先假設YWC用同一計算法。 當八大offer個基數大,YWC今年應該係咁既情況, ...

英華係用3大除以總人數
如果用3大除8大,會有61.3%
‹ 上一主題|下一主題