用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 將軍澳區一問
樓主: mengye
go

將軍澳區一問   [複製鏈接]

pumpkinfly 發表於 22-12-10 19:40
hello,又要請教,東區哪三間較TKO好?
小女在讀TKO某保良局公立小五,今日見老師得知第一次考試成績仍在級 ...

個人意見.
宣基/迦密, 分別不是在成績高低.

而是, 學生個人喜歡較活動/創意, 還是關注讀書考試多d???

小女在讀TKO某保良局公立小五,今日見老師得知第一次考試成績仍在級 ...

馮晴呈一,呈二保持級三, 試庇官外,可考慮瑪利諾, 伊官。 直資女拔,聖保羅男女。

前列同學,迦密,宣基問題都不大,就近選擇亦可

迦密主恩在將軍澳區內如果淨係計DSE成績是Top. 1, 係屬於band 1A,而宣基大概係1B- 1C。
但係樓上講得啱,要睇吓你和小朋友著重考試讀書定係活動/創意嘅發展。
迦密咁多年嚟都偏向傳統,比較重視讀書考試的。但係入面嘅學生都好乖同純。

用呢個思維分析…花多一小時坐車就做醫生,慳一個鐘就可能係做護士…你認為值唔值呢

BSCYL 發表於 22-12-12 14:39
馮晴呈一,呈二保持級三, 試庇官外,可考慮瑪利諾, 伊官。 直資女拔,聖保羅男女。

前列同學,迦密,宣 ...
回應唔同嘅人,應該用唔同方法…

回覆 HK-MAN 的帖子

我估差異未必去到咁大?可能你一個專業人士,一個IT/AI

Joe8889 發表於 22-12-12 17:25
回覆 HK-MAN 的帖子

我估差異未必去到咁大?可能你一個專業人士,一個IT/AI
當然,大家都明。但我果種說法對某類人簡單易明。

回覆 pumpkinfly 的帖子

我覺得如果你囡囡係全級頭三,這證明佢係一個自主學習的人,讀邊間影響唔大,宣中都唔錯,曾經出高考狀元和DSE榜眼,校舍大和靚,小朋友讀中學六年,校舍環境都好緊要,同埋如果步行可以5分鐘返到中學,慳返啲時間攞嚟睇書同埋運動都好好。

Joe8889 發表於 22-11-4 16:46
通常d人話自行比較鐘意收外區,再加上將軍澳band1位少,我覺得將軍澳人選他區自行比較好。
將軍澳跨區通常 ...
聖言係好多跨區報,因為男校,又重數學,所以男仔鐘意又以為少一半競爭,大家都走去報,但除非你係名小學,否則跨區一般一間小學最多只收一個,我個仔個屆3個B1A跨區去考聖言,結果只收一個有好多數學獎,其餘兩個去咗迦密主恩和聖馬可,點知塞翁失馬焉知非福,兩個發展反而更好,現在長期都係級前幾名!

squallwa 發表於 22-12-12 14:44
迦密主恩在將軍澳區內如果淨係計DSE成績是Top. 1, 係屬於band 1A,而宣基大概係1B- 1C。
但係樓上講得啱, ...
主恩去年換咗年青校長,都開始有改變唔再死讀書!

mengye 發表於 22-11-4 09:11
我有倆位朋友的小朋友係將官小、基德、佛教志蓮其中的兩間小學就讀六年級,成績分別係級前三及前五。因為西 ...

班主任應該有講大約係band幾學生,根據老師嘅資料,揀啱banding嘅學校。
首輪我諗得級10以內先會有offer。

ymc 發表於 22-12-25 11:47
班主任應該有講大約係band幾學生,根據老師嘅資料,揀啱banding嘅學校。
首輪我諗得級10以內先會有offer。 ...

強校就係
弱校只有級五內

小黃豆B 發表於 22-12-25 11:06
聖言係好多跨區報,因為男校,又重數學,所以男仔鐘意又以為少一半競爭,大家都走去報,但除非你係名小學, ...
請問:觀塘區二線小學級三自行聖言有機會嗎?已知級一自行都報聖言

ssaassaa 發表於 23-1-4 15:12
請問:觀塘區二線小學級三自行聖言有機會嗎?已知級一自行都報聖言

視乎往績有無自行收多於1人
如級二為女生 以往有收兩人 可考慮

路過想覆下大家😂我已經係家長了。所以睇緊小學既野。
但我係志蓮小學既純正血統人,第一屆讀滿六年的學生😂😂
所以好多年前。。。但我又係band 1成績學生,當年仲係超過二百人一級既年代,考三十名內,實際唔記得了。
大抽獎去左迦密既😂😂

只想講,志蓮係好學校,迦密都係比人睇小一線既英中,其實佢都好好👍🏻

回覆 Chenglc 的帖子

完全認同你填表方向,因為我就是這樣填,同學中都有人乙二及乙三入到景嶺。

回覆 愛書人 的帖子

呢區雖然選擇少,但衹要掌握到邊間乙二/乙三可以執鷄,不論band 1還是 band 2生,其實都就好易填

邊個同你講主恩喜歡收區外,我個仔讀主恩,絕大部份同學都係區內,反而你揀區外,除非你小學好出名,否則人哋每間學校一般都只會收一個!不過你報主恩,只要你有信心小朋友係B1A,機會應該比較大。

小黃豆B 發表於 23-7-18 22:44
邊個同你講主恩喜歡收區外,我個仔讀主恩,絕大部份同學都係區內,反而你揀區外,除非你小學好出名,否則人 ...

請問將軍澳一線小學呈分級8~10 (老師話係1A)自行迦密主恩機會大嗎?

Elenalan 發表於 23-7-18 22:54
請問將軍澳一線小學呈分級8~10 (老師話係1A)自行迦密主恩機會大嗎?
一線係唔係指五大,係既話機會應該頗大,我個仔好多同學係將天,不過我個仔係幾年前,當時主恩仲係被坊間評為B1B,當時區內B1A生大部分都係首選區外B1A,次選主恩或宣基,個時仲有好多人嫌主恩校舍殘舊,但依家主恩基本上企穩左B1A,應該會多咗人爭!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊