用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 將軍澳區一問
go

將軍澳區一問   [複製鏈接]

Del…
   12    0    0    0

回覆樓主:

提到3間小學,估計將軍澳官立小學對比下,比較看高少許。 但要穩陣自行必定成功,自二選中婦及聖馬可有點危。 自一迦密是有點機會,但無保証。 將軍澳區中學跨區學生不多,主要都是本區學生。

BSCYL 發表於 22-11-4 12:54
提到3間小學,估計將軍澳官立小學對比下,比較看高少許。 但要穩陣自行必定成功,自二選中婦及聖馬可有點危 ...
如果同校的級一級二都自行迦密主恩...級3入讀機會又細咗...

回覆 BSCYL 的帖子

我朋友佢哋話今年迦密主恩DSE成績好好,比較屬意此間,加上又係本區。宣基聽聞係收表大王,驚又太多人競爭,自行又吾想放景嶺,所以揀咗東區同級(我吾清楚三間係吾係同級),所以佢哋都係煩惱中。

mengye 發表於 22-11-4 15:01
回覆 BSCYL 的帖子

我朋友佢哋話今年迦密主恩DSE成績好好,比較屬意此間,加上又係本區。宣基聽聞係收表大 ...
"基德"是聖公會將軍澳基德還是聖公會基德?

medicine 發表於 22-11-4 15:04
"基德"是聖公會將軍澳基德還是聖公會基德?

聖公會將軍澳基德。以上所提既三間小學係二線,還是三線?

mengye 發表於 22-11-4 15:41
將軍澳聖公會基德。以上所提既三間小學係二線,還是三線?
我比較保守,似乎三間都係升中派彩有校名無具體人數,又翻看某網頁,三間的大抽獎位多於一半,即自行取錄不足有名額撥歸統一抽獎.
故估計應該是三綫小學.但成績普遍前列(前三前五).應該有進步空間.

需要考慮的是,現在所取得的成績是用了幾多力尼?因三綫,較一二綫的學生普遍少用助推發動機(即一二綫的助推更多).此時,如在三綫已經使用了助推,是比較容易跑在前列.

假如並無使用助推而有此成績,相信入到B1學校,適應一下,是進步空間大.如已經使用了,將來可能面對較大挑戰.

至於自行機會,則難以分析了.(未接觸過,見諒)

我會選他區,聖言可以考慮

medicine 發表於 22-11-4 15:55
我比較保守,似乎三間都係升中派彩有校名無具體人數,又翻看某網頁,三間的大抽獎位多於一半,即自行取錄不足有 ...
謝謝您既分析!其中有位小朋友係一二年班考過級一,到六年班都係保持在前五內,所以成績都算穩定。希望倆位小朋友都能得償所願啦。

Joe8889 發表於 22-11-4 16:28
我會選他區,聖言可以考慮
意思自行全部跨區嗎?其中有一位朋友以前係住東區,所以東區中學相對熟悉小小,反而觀塘區佢哋冇點樣去研究過,聖言比以上所提三間中學易入的嗎?

通常d人話自行比較鐘意收外區,再加上將軍澳band1位少,我覺得將軍澳人選他區自行比較好。
將軍澳跨區通常都係官塘東區,所以我提聖言。應該成績好過迦密。。。

Joe8889 發表於 22-11-4 16:46
通常d人話自行比較鐘意收外區,再加上將軍澳band1位少,我覺得將軍澳人選他區自行比較好。
將軍澳跨區通常 ...
謝謝您!叫我朋友都去研究下觀塘區中學。

mengye 發表於 22-11-4 09:11
我有倆位朋友的小朋友係將官小、基德、佛教志蓮其中的兩間小學就讀六年級,成績分別係級前三及前五。因為西 ...

舊年自行入左迦密,一線小級十幾,想快啲完結,吾博外區

我有倆位朋友的小朋友係將官小、基德、佛教志蓮其中的兩間小學就讀六年級,成績分別係級前三及前五。因為西 ...

佛教志蓮今年前三/五自行中那些?
主恩/宣基/旅港/藍祿/聖傑靈/沙培?

佛教志蓮2022年升中派位
官津本區+他區+直資
---------------------------------------------------
40% 5+5+1=11間
---------------------------------------------------
本區 5間
迦密主恩 宣基 景嶺 將官
王華湘

他區 5間
藍祿 聖傑靈 |
旅港 沙培 沙官

直資 1間
羅氏基金

50% 6+0+1=7間
本區 6間
慕德 甲子何玉青 鄭裕彤
鄭植之 寶覺 鄧英喜

直資 1間
培僑中學

10%
其他中學

首三志願率 98.8%

http://www.chilinbps.edu.hk/sspa.php?aid=9

http://www.chilinbps.edu.hk/attachment/upload/files/295492262_5204772906286887_1371564990187849639_n.jpg

將軍澳基德今年前三/五自行中那些?
主恩/宣基/協恩/聖提女/聖傑靈/...?

將軍澳基德2022年升中派位
英中 3+3+4=10間
本區 3間
迦密主恩 ✓ 宣基 ✓ 景嶺 × 將官 ✓

他區 3間
聖提女 聖傑靈 |
沙循

直資 4間
協恩 | 中華基金 羅氏基金 羅定邦

其他 4間
本區 4間
慕德 王華湘 甲子何玉清 呂潤財

名單上 7+3+4=14間

https://www.tkokt.edu.hk/CustomPage/paragraphGroup.aspx?ct=customPage&webPageId=51&pageId=152&nnnid=60

https://www.tkokt.edu.hk/CustomPage/51/Screenshot%202022-07-26%20at%204.14.25%20PM.png

cltw1211 發表於 22-11-5 00:13
舊年自行入左迦密,一線小級十幾,想快啲完結,吾博外區
你小朋友好叻叻,自行已入。我朋友既心態同你一樣,都想係自行就可以斬纜,但係佢哋小學吾係一線,吾知機會又有幾大。

回覆 Poyau 的帖子

好多謝您既詳細的資訊!吾知朋友問吾問到今年前三/前五自行派位既情況。睇番的資料兩間派位好似又吾算太差啵,驟眼咁睇呢兩間小學應該吾算係三線小學吧?另外想請教一下,如果按成績計,迦密主恩、中婦、聖馬可、聖言呢四間應點排位?如果係男仔,自行放一間男校(即係聖言)會否相對穩陣一的?吾好意思,問您咁多,因為出年就到我小朋友開始揀校了,所以都想學多的嘢,謝謝!

mengye 發表於 22-11-5 08:41
回覆 Poyau 的帖子

好多謝您既詳細的資訊!吾知朋友問吾問到今年前三/前五自行派位既情況。睇番的資料兩間 ...

之後老師同我講,如果數吾係特別出色,例如有奧數獎,吾好選聖言。最後我有選中婦,但都係自行入左迦密

cltw1211 發表於 22-11-5 10:16
之後老師同我講,如果數吾係特別出色,例如有奧數獎,吾好選聖言。最後我有選中婦,但都係自行入左迦密
...
我小朋友數學也吾算特別出色,保守的出年我小朋友揀校時都吾去博聖言好了。好多謝分享您既經驗!

要查查 志蓮,基德過往是否有師兄,師姊成功自行入到中婦及聖馬可,如果無,要更加小心,開荒牛成功機率較低。
另外小學一般女生成績比男生好的比例較高,男生亦容易因不小心,成績會起伏不定。
只按去年派位名單,不見此兩校及聖言,要留意。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊