用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 救恩 vs 崇真(英文部)vs 音小
樓主: shing418
go

救恩 vs 崇真(英文部)vs 音小   [複製鏈接]

回覆 keikolau 的帖子

好想知多d呀雖然我冇offer

keikolau 發表於 22-10-31 01:38
其實王錦輝係多人報名,但實際上唔係真係咁好  唔好問我點解,不便喺到透露,總之如果識朋友做教育 ...

我知,基本上所有教育界朋友一致叫不要選呢間。

piglover 發表於 22-10-31 06:54
我知,基本上所有教育界朋友一致叫不要選呢間。

可以透露下點解嗎?

有冇其他家長可以再比下意見 以上個3間應該點選擇

回覆樓主:

我會揀救恩,好簡單,因為果度好有愛,我相信有愛小朋友學習都唔差,至少佢地會鐘意返學上堂

利申,有救offer同有朋友係用家

回覆 Poyau 的帖子

Poyau你好呀 岩岩睇返你係升中派位個邊既資料ICQM DSE成績的確係幾唔錯 請問你有冇匯基 東九龍既數據可以作比較 官網好似都冇提到 但用Xigexam既data比 ICQM好似真係靚過匯基 唔該晒你

shing418 發表於 22-10-31 07:57

其實你住邊區?
呢三間我覺得未去到值得長途跋涉咁去返學
應該揀最近嗰間

回覆 zaba 的帖子

3間計路程都差唔多遠,有需要都會考慮搬屋因為仲有d offer未出,暫時手頭上有既考慮左先,到時再作決定,希望有其他好消息

shing418 發表於 22-10-31 07:57
沒有最好的學校知道最合適的學校
三間學校都各有特色,三間都係基督教背景注重關愛學校,其實樓主最應該考慮的是那一間學校最符合自己家庭需要,與家庭教育理念相同及最重要是最適合自己小朋友而作出選擇.

投救恩一票

就我自己而言:品德教育,語境,令小朋友有較佳選擇能力….為家庭教育理念;而小朋友比較適合活動教學,習慣用英文國語學習…所以自己揀選TT

你自己亦都可以用這些來評估每一間學校是否符合需要來替孩子作出選擇

利申:我當時無考救恩,1)中文小學 2)自己住沙田區路程太遠 3)小朋友是男仔升中保障較小(匯基只收兩間中文小學25% 救恩學生保障比較低)

shing418 發表於 22-10-31 08:30
回覆 zaba 的帖子

3間計路程都差唔多遠,有需要都會考慮搬屋因為仲有d offer未出,暫時手頭上有既考慮左先 ...

祝你哋快快有更好消息啊

shing418    發表於 22-10-31 15:01

shing418 發表於 22-10-31 08:23

Poyau你好呀 岩岩睇返你係升中派位個邊既資料ICQM DSE成績的確係幾唔錯 請問你有冇匯基 ...

滙基KE 2022年成績供參考

文憑試
2022年 | 2021年
----------------------------------------------------
5+ 4+
中文 15.6% 48.6% | 9.4% 50.0%
英文 31.8% 72.7% | 15.5% 68.0%
數學 20.2% 66.1% | 15.5% 59.8%
----------------------------------------------------
CEM 22.6% 62.5% | 13.4% 59.3%
通識 15.5% 58.2% | 16.5% 67.0%
主科 20.8% 61.4% | 14.2% 61.2%
整體 21.6% 62.0% | 17.4% 61.2%

3322 84.4% | 85.4%
3322+4 66.0% | 66.7%
3322+44 50.5% | 44.8%

IAL
2022年 | 2021年
---------------------------------------------------
A*-A A*-C
數學 80% 100% | 78% 100%
物理 77% 100% | 82% 100%
化學 77% 100% | 64% 91%
生物 100% 100% | 100% 100%

Public Exam Results
https://www.uccke.edu.hk/admission/public-exam-results/

HKDSE 2022
https://www.uccke.edu.hk/wp-content/uploads/2022/08/UCCKE-2022-DSE-results-updated-Aug18.pdf

IAL 2022
https://www.uccke.edu.hk/wp-content/uploads/2022/09/Pearson-Edexcel-IAL-Results-of-June-2022.pdf

School Report
https://www.uccke.edu.hk/about-uccke/school-plan-and-report-main/school-reports/

2020-2021 School Report (p.23-25)
https://www.uccke.edu.hk/wp-content/uploads/2021/09/UCCKE-School-Report_2020-2021.pdf

Marris 發表於 22-10-31 09:09
就我自己而言:品德教育,語境,令小朋友有較佳選擇能力….為家庭教育理念;而小朋友比較適合活動教學,習 ...

我想問下你TT沙田大慨幾點上/落車?

leekungtse 發表於 22-10-31 10:40
我想問下你TT沙田大慨幾點上/落車?

返學:大圍 7:20am , 火炭7:15am ( 8:00am 上堂,座校車早返到學校,學生可自攜早餐到學校進食)
放學半日課 :大圍 1:40 ;火炭 1:50am

1)如在校參加課外活動,學校也會提供校車送返屋企
2)半日課放學時間1:00pm ; 如返全日課放學時間 3:25pn

Marris 發表於 22-10-31 11:09
大圍7:20am , 火炭7:15am

Thanks!

唔該晒你呀 好詳細

回覆樓主:

好多人PM我問WKF評價,唔好意思呀,我不能詳細回覆各位,其實我只係想提醒大家唔好被報考人數影響判斷,每間學校都有其優劣,或者會適合你地嘅小朋友,因為我都係行內人,所以知道得比較清楚吧!

gtg435i    發表於 22-10-31 14:24

岩岩比較過音中同匯基成績,的確音中成績係好d。成日都好欵惑論壇既家長成日都當音小係水泡,但成績比起好多出名既學校都靚,可能大家主要覺得私校貴,所以有咁既諗法。

keikolau 發表於 22-10-31 14:13
好多人PM我問WKF評價,唔好意思呀,我不能詳細回覆各位,其實我只係想提醒大家唔好被報考人數影響判斷,每 ...

咁你會㨂TT定音小?

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊