用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 女名校中學生愛講人是非,網絡霸凌,可提告! ...
樓主: 金耳朵
go

女名校中學生愛講人是非,網絡霸凌,可提告!   [複製鏈接]

Rpp 發表於 22-11-2 10:40
係,依家問返佢憎唔憎當年嘅老師,罰得咁緊要佢話都Ok,佢話當時老師好似有精神病咁。
依家佢已經面皮厚左 ...
點解咁似嘅
中文堂順口答“okay”, 都會被鬧。好似唔關中英文問題,而係語氣問題

Rpp 發表於 22-11-2 12:40
可能正是。問開又問,如果中六仍未識得游水,應該可以畢業?我對佢游水無信心。
...
咁又唔知喎,唔會啩。我唔覺得會咁就畢唔到業。

回覆樓主:

我都有個小朋友係初中, 家長首先明白開始踏入青春期, 跟以前小學生時期嘅小可愛已經截然不同了, 我眼見好多在家中在家長眼中係個乖寶寶, 但返學背後又係另一個樣, 講粗口 講是非互相取笑真係好平常, 如果只係樓主想講佢哋只係講下人是非起人花名, 真係不是什麼嚴重嘅事情, 就算我女同佢班同學都一樣會互相取笑, 不用男女最鍾意會取笑別人的外貌, 不過都係笑完就算佢哋都係當玩咁樣, 呢啲事情根本避無可避, 如果你小朋友真係好介意, 多些跟他傾下偈睇下點樣可以令佢心裏面更加強大, 畢竟這些事情是他們成長嘅一部分, 如果不是影響得太大我都建議家長不必插手太多。

其實初中的小朋友正值青春期,好多東西似是而非,想探索想嘗試,有的想拿威。幼稚和成熟在一綫間。
如果大人以暴易暴,就讓人寒心了。這樣給孩子一個怎樣的世界呢?
我覺得可以嘗試找學校社工,一般學校都會有社工,這樣可能會更好些。社工會比較有經驗處理這些問題。

Yanamami 發表於 22-11-2 15:30
咁又唔知喎,唔會啩。我唔覺得會咁就畢唔到業。

中六畢業時可能未轉黑帽,尷尬?

金耳朵 發表於 22-10-29 15:11
就系有太多咁D人,佢地做的出,就不要怕被人公審。
同意,包容佢地就等同縱容佢地做d更衰格既行為,呢d垃圾學生,不能放過

回覆 200904 的帖子

仔仔都試過被同學蝦,逼佢買零食請其他人,同老師社工講都無用,只識勸告但一睇唔倒又會再嚟。

Yanamami 發表於 22-11-2 12:36
我女升高中前,好似黎左個新家政老師,聽聞係非常惡的,好彩甩難。 ...

冇錯,教煮嘢食嘅家政老師好惡。囡話鬧人鬧足半堂,咩都鬧一餐

Rpp 發表於 22-10-29 09:39
區B1A男女校都有此情況,以前我細仔都係S1時侯,仲要精英班嘅女仔係IG群組爭仔,男仔同女仔接觸超過三次就 ...

lyfox 發表於 22-11-1 09:03
非常同意但是很多情況下,“清者自清”,真的參與或者相信這些傳言的人,無論表面多熟悉,也未必值得深入交 ...

我都覺得係,最好嘅方法就係無視呢啲言語欺凌……直接忽略,佢哋好無癮就會轉移目標。

回覆 twobirds 的帖子

讚同我都係教個囝要清者自清
亦要佢小心唔好做幫兇

現今既香港,家長唔好稔住BAND1或名校學生就會係好,一個學生既品行好壞,從談吐睇到會好唔好,同學與同學交談,講事非都已經唔係咁好,某些唔好事情仲叫我孩子唔好講比家長聽,品性好既學生,點會咁向對方這樣講.   
所以小朋友還細小既家長,不論入到咩學校,多啲同孩子培養感情及交流,以免到中學階段受朋輩影響更深.
‹ 上一主題|下一主題