用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 女名校中學生愛講人是非,網絡霸凌,可提告! ...
樓主: 金耳朵
go

女名校中學生愛講人是非,網絡霸凌,可提告!   [複製鏈接]

Rpp 發表於 22-10-31 21:38
我意思係佢應該只生一個小朋友?

"樓主應該係個小孩",同"樓主應該衹生一個",兩回事喎。

Yanamami 發表於 22-10-31 21:47
"樓主應該係個小孩",同"樓主應該衹生一個",兩回事喎。

我表達不好。

Rpp 發表於 22-10-31 21:38
我意思係佢應該只生一個小朋友?
再讀多一次,好似的確也可以有這個理解。

你令我對閱讀理解產生嚴重焦慮

b3410 發表於 22-10-31 23:55

我又重新睇過一遍,呀買㗎,確實係我表達能力有問題,攪得自己都睇唔明。

我想表達嘅意思係:估樓主很可能只有一個獨生女,樓主可能又係年輕嘅媽媽對囡囡受到欺凌唔識得處理,經驗淺,非常緊張,出文要公審個同學。

暴力只會將件事更復雜。

金耳朵 發表於 22-10-29 03:54
剛剛開學兩個月(本區女名校),F1同班就出現幾個在群組愛講人是非的女仔,話人矮,話人傻,話人肥,幫人起花 ...
邊區?

回覆樓主:

呢個世界乜人都有。
我教女兒如影響輕微則視而不見,表現不疼不癢對方會無㽼。

再踩埋黎,先秘密搜證,保護自己。再告上去,學樓上家長講:由班主任一路escalate 上去,最盡爆上傳媒,甚至報警。

以暴易暴最傻,條罪分分鐘大過始作俑者

天外之人 發表於 22-10-31 11:28
其實你的情況,回想起這幾年,我都曾感同身受過,但我做法就有所不同,唔需要小事化大.  
同學與同學之間有玩 ...
非常同意但是很多情況下,“清者自清”,真的參與或者相信這些傳言的人,無論表面多熟悉,也未必值得深入交往。
這些雜音從某種意義上來說也未必不是幫忙“過濾“了一些無用的社交。
如果對學校生活造成直接影響,那學校一定要解決,最好的辦法也是讓學校出面。
如果只是同學私底下的小團體,那可能最好的方法真的是學會無視這些東西,專注自己的事就好了。

做家長真係唔可以太衝動,學校有欺凌,出來社會做野更甚,下下以暴易暴唔係辦法
建議樓主先向學校甚至學校社工求助。但最重要係要幫自己小朋友建立強大的心,對無聊事一笑置之,你愈大反應,欺凌者就愈開心。

我問過阿女,如果學校有同學欺負你,你會點做?佢話彩佢都傻,唔同佢來往,我還有其他朋友,唔得閒理佢。佢個氣場強大好tough,基本無乜人咁蝦佢。

lyfox 發表於 22-11-1 09:03
非常同意但是很多情況下,“清者自清”,真的參與或者相信這些傳言的人,無論表面多熟悉,也未必值得深入交 ...
我就唔會講係咩地方既人先係咁,但好過用那些以暴易暴既心態.人應該係亙愛,更可況未入社會既學生哥,大人世界都係咁,好似都唔見得那些人會向老闆反映,一般攪呢啲野出黎既人,都係唔抵得針對既人能力或特性,所以才儘量壓低佢能力,咁那班人自然先會有超越機會.做好自己無視呢班無聊既人,自然慢慢耐你唔何,且好像你提及更會認清一些無品既同學,一段時間後反過來他們慢慢更後悔顯得你這樣的真朋友才值得擁有.

b3410 發表於 22-10-31 23:55

樓主應該[干/確]係一個小孩

2jkidsfather 發表於 22-10-31 10:24
"北邊人"

The Northman

gigayan    發表於 22-11-1 12:19

金耳朵 發表於 22-10-29 03:54
剛剛開學兩個月(本區女名校),F1同班就出現幾個在群組愛講人是非的女仔,話人矮,話人傻,話人肥,幫人起花 ...

想話比老師聽就話比老師聽啦
做家長就別再加一腳惡化事情
開解下小朋友 教小朋友點處理即可
有人既地方就有是非

回覆樓主:

係呀,家長如何處理,其實自己小朋友看在眼中,要小心,不要倒過來做壞榜樣呀

面對仔女畀人蝦,父母會有反應,會憤怒係好正常嘅一件事,樓主開貼分享一下,無開名,係合理可理解嘅。

各施各法,但係要考慮過左火就影響到家人,要心平氣和去考慮一下。

有些校老師都係咁, 話學生垃X, 冇腦, 成堂不停罵,多過教書. 學生有樣學樣學埋老師去欺凌又真係唔出奇.

我有時真係唔明, 有D家長係小孩仍然幼稚園、初小時, 就急急腳幫小孩處理人際網絡, 例如: 直接問家長點解你個小孩唔同我個小孩玩呀? 又或者, 點解你個小孩做班長時要記我小孩名呀? 當時每次我收到呢D Text, 真係反白眼反到上天花板, 其實你問下你小孩, 佢會講到你聽點解, 咁小孩與小孩之間, 咪由佢哋自己試下解決, 解決唔嚟就會搵老師啦, 面對都係成長一部分。幼稚園小學唔識處理, 上到中學到家長都插唔到手時, 就只有自己心痛自己小孩俾人bullying......

ABC-DAD 發表於 22-11-1 12:22
面對仔女畀人蝦,父母會有反應,會憤怒係好正常嘅一件事,樓主開貼分享一下,無開名,係合理可理解嘅。

各 ...

JM 很好的分享,可以參考一下怎樣在學校適應,而唔係怎樣反擊,以暴易暴。

分享:凡夫俗子在直資女校生存之道 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3812229

rtkh 發表於 22-11-1 12:27
JM 很好的分享,可以參考一下怎樣在學校適應,而唔係怎樣反擊,以暴易暴。

分享:凡夫俗子在直資女校生存 ...
不要因為氣憤,錯把自己變成子女最討厭的那款人,合宜方法多的是

ojoj18 發表於 22-11-1 12:23
有些校老師都係咁, 話學生垃X, 冇腦, 成堂不停罵,多過教書. 學生有樣學樣學埋老師去欺凌又真係唔出奇.:sigh ...
呢類老師係我自己小學時已經遇過,我地約十個同學直接去校長室反映,之後無見過這個老師啦。
老師咁嘅質素,係唔可以接受。

回覆 gigayan 的帖子

我都試過收到家長text, 話我小朋友問佢小朋友借過幾次文具,雖然佢小朋友口說願意,但回到家又唔開心,叫我小朋友唔好再借。
我向我小朋友了解,話當時對方無話唔願意,所以唔知道其實佢係唔想。我教小朋友唔好借之餘,亦提對方家長要教小朋友學識拒絕別人....

我O左咀...係咪我有問題?

gigayan    發表於 22-11-1 16:34
‹ 上一主題|下一主題