用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 HSBC 海外戶口
樓主: yanmmm
go

[澳紐] HSBC 海外戶口 [複製鏈接]

Activehealth 發表於 22-10-30 14:57
我個仔喺澳洲,我同老公都係exactly 用呢個方法俾錢個仔。

我開咗兩張debit card 俾仔,一張ANZ 一張HSBC ...

請問知不知道澳洲政府會收稅嗎?(因定期令到有收入)
因為如果在澳洲工作,利息都係當收入的,要交稅

爸爸豬 發表於 22-11-7 09:36
請問知不知道澳洲政府會收稅嗎?(因定期令到有收入)
因為如果在澳洲工作,利息都係當收入的,要交稅
...
你是Tax-resident嗎?你不是長住在澳洲應不用報。你也沒有TFN吧。Term deposit派息時都會自動扣起稅。

Yanamami 發表於 22-11-7 10:21
你是Tax-resident嗎?你不是長住在澳洲應不用報。你也沒有TFN吧。Term deposit派息時都會自動扣起稅。 ...

明白,thx

回覆樓主:

女兒明年中會到Queensland, 到時佢15 歲,
想請教一下大家如何開立ANZ A/C ?
我本身有 HSBC AU a/c ,
有Hsbc hk debit card , 原本諗住女兒用Hsbc debit card 提款,但是否冇ANZ 方便呢?
謝謝(emoji)

meredo 發表於 22-11-8 22:46

女兒明年中會到Queensland, 到時佢15 歲,

HSBC Queensland 得兩個branches, 一間喺Brisbane埠Queens Street, 一間Sunny Bank, 攞錢非常唔方便,counter service 仲要早幾日預約。

ANZ bank 周街有方便好多,可以預先在香港網上開戶。
https://www.anz.com.au/personal/bank-accounts/open-account/

Activehealth 發表於 22-11-8 23:34
HSBC Queensland 得兩個branches, 一間喺Brisbane埠Queens Street, 一間Sunny Bank, 攞錢非常唔方便,co ...

明白,謝謝
‹ 上一主題|下一主題