用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 deleted
go

deleted [複製鏈接]

Deleted
   1    0    0    1

回覆樓主:

oxford reading tree 9 不太難
難就難在有些terms 同phrase 的意思,idioms 俚語
她自己讀也明白?
中文好緊要,必須自主閱讀

回覆樓主:

ddint get your ponit

回覆樓主:

就算學術好,未必間間都欣賞
有D唔太需要學術好叻

妞妞寶媽 發表於 22-10-24 22:59
小女4月大B,為了考直私,K1下學期開始我伴讀英文繪本,K2讀一券一私兩間幼稚園。她從小看alpha blocks,雖 ...

點解要退學浪費半年時間?

學術不是最重要,社交同俾小朋友週圍識朋友都好緊要

學術能力高的孩子多的是,學校面試過程也不是要找中英數無懈可擊的那些。
反而是社交、溝通、協作、創意、解難等能力更重要。

你女兒的英文及加減數能力應該算中上。但即使只談學術,英文還有口語能力,數學還有邏輯、推理能力,中文閱讀及理解能力……等等。而且如上面所說,學校不僅僅看學術,還有其他解難能力、社交能力、創意,及溝通……等等,非常全面。如果你想只靠學術突圍而出,學術一定要非常非常優秀。最後,就算幾全面嘅小朋友,考小學都係緣份遊戲,平常心。

其實直私考學術唔係好難 反而係即場反應 急才 溝通能力 待人接物更重要 要個小朋友坐得直同定都有排練

係公海游泳又想有名次,多研究 EK 確實可以了解公海情況

K1下學期開始我伴讀英文繪本 --- 好多家庭 1歲就開始伴讀中文英文,或全英語對話了...
K2讀一券一私兩間幼稚園 --- 減分項目,不是加分...
K2上學期,她自己可以獨立閱讀看牛津樹9 --- 應該是中上水平吧
50以內進位加減法都沒問題 --- 應該是中上水平吧
K2下學期一直請假,沒閱讀沒學習,也沒上學 --- 超減分... 小朋友需要穩定性...面試了3家 --- 有機會的話現在趕緊去報名多十家八家吧
如果沒有做百分百努力,就不想承受失望和壓力 --- 百分百努力都要承受壓力,何況沒盡力?...

不好意思

Azzurro 發表於 22-10-25 08:48
係公海游泳又想有名次,多研究 EK 確實可以了解公海情況

K1下學期開始我伴讀英文繪本 --- 好多家庭 1歲就 ...

哈哈,謝謝分享什麼詳細!因為有姐姐35校網官立學校的back up,所以我還是隨緣的。畢竟到時候還有插班,直私現在報名都基本上截止啦。

pickballboy88 發表於 22-10-25 01:07
點解要退學浪費半年時間?

學術不是最重要,社交同俾小朋友週圍識朋友都好緊要

因為疫情,年初就回去了。

妞妞寶媽 發表於 22-10-24 22:59
小女4月大B,為了考直私,K1下學期開始我伴讀英文繪本,K2讀一券一私兩間幼稚園。她從小看alpha blocks,雖 ...
有姐姐點解唔跟住上? 姐姐果間係直私?

HK-CR7 發表於 22-10-25 08:22
其實直私考學術唔係好難 反而係即場反應 急才 溝通能力 待人接物更重要 要個小朋友坐得直同定都有排練
...

就是這些不確定因素不可掌控,才使面試是緣分遊戲。

hkhk8888 發表於 22-10-25 08:59
有姐姐點解唔跟住上? 姐姐果間係直私?

姐姐上官立小學,離家近,升中九龍城校網,但是我更希望孩子上英文小學。姐姐的英文讓我好傷腦筋啊,學校考試沒問題,前幾名,但是她只喜歡看中文書,不願看英文書,擔心英文應付不了英文中學。

Primey 發表於 22-10-25 07:16
你女兒的英文及加減數能力應該算中上。但即使只談學術,英文還有口語能力,數學還有邏輯、推理能力,中文閱 ...

是的,平常心,緣分遊戲,最終估計還是上姐姐的政府小學,到時再考慮插班。

妞妞寶媽 發表於 22-10-25 09:07
姐姐上官立小學,離家近,升中九龍城校網,但是我更希望孩子上英文小學。姐姐的英文讓我好傷腦筋啊,學校 ...
咁講你都算好勤力
我大仔都係官校, 細仔依家放養, 等跟哥哥算了......

妞妞寶媽 發表於 22-10-25 08:54
哈哈,謝謝分享什麼詳細!因為有姐姐35校網官立學校的back up,所以我還是隨緣的。畢竟到時候還有插 ...

35 網成績不錯的話,得到好中學機會很大
你三個小朋友很了不起,大的已經考中的話肯定很了解小學遊戲了

其實好多學校未必考純學術。
好叻好多cert 未必收。
以為自己小朋友考得差,但又收咗。
一切隨緣吧,反而我覺得有禮貌和教養的小朋友最吸引,老師大愛。

mrchuchu 發表於 22-10-25 09:26
其實好多學校未必考純學術。
好叻好多cert 未必收。
以為自己小朋友考得差,但又收咗。

這就是緣分遊戲,叩門和插班可能就單一些,目標明確:學術。

直私面試,語言表達力,待人接物較學術更為重要。好多小朋友學術好好,但係面試中失利,其實直私面試考嘅學術無預期中咁深,我地無報神校,只報一線直私。
反而你點樣答問題,係單字定有組織咁答,仲有過程中嘅態度行為,行出黎係米自信,合群,呢啲更為重要。
去到臨場,如果小朋友緊張到乜都唔講,就算識睇chapter books,老師都唔會知,又點會有offer。
小朋友係家中呆半年,少左機會接觸同學,建立社交同自信,可能有啲影響。可能會話,小朋友係家中好active,好多野講,但其實好多呢類嘅小朋友出到去面試又係另一回事,唔敢出聲或者好細聲,我小朋友係咁,由第一場面場到最後一場,我都花左一段時間去調整小朋友,先成功獲得offer.

至於插班就唔清楚了。

Philichak    發表於 22-10-25 13:19
‹ 上一主題|下一主題