用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 參加上台的普通話朗誦比賽
go

參加上台的普通話朗誦比賽 [複製鏈接]

想請問有冇媽媽知道邊度有可以上台的幼稚園普通話朗誦比賽?
之前參加過一兩個, 雖然佢話係尖沙咀文化中心, 但其實都只係係行政大樓度租間大房, 小朋友就係房前面朗讀...

其實都幾辛苦, 百幾人迫係一間房度..

請問會唔會有一D會真係係一個禮堂/HALL咁的表演場地比賽? Thanks.
   0    0    0    0

其實空間大小唔係重點,在於你想小朋友參加呢啲比賽想得到什麼. 有實力就多參加校際那些吧,

回覆樓主:

我諗樓主無非係想小朋友學好語言表達能力,談定唔怯場之類。不過又想formal啲,最少都有得上台而並非企起間房前面。

回覆樓主:

而家因為疫情基本上都係錄影形式了。

參加呢啲比賽,最主要都係比孩子冇咁怕有陌生害羞感覺,得到獎與否係其次(除非係好專業好大型既比賽). 比個意見樓主,帶小朋友到公園都可以有呢種感覺,且效果好好.

回覆樓主:

Shine on Stage.. 不是太出名,但是真的在台上

考小要淡定唔怯場,日常生活中俾小朋友多同人交流接觸,例如超市雜貨店買嘢,去公園同其他小朋友玩,甚至餐廳落單都遠比上台表演比賽有效。
朗誦比賽,都係自己操1.2個月,上台幾分鐘,無乜大作用。而且周街都朗誦獎,無乜學校理的。

我小朋友都試過操去比賽,幾次之後,發現小朋友唔享受操練之餘,亦練唔到唔怯場,重複嘅操練亦無助即時反應對答。考小嘅時候,無一間叫你即場上台表演的,主要係即場對答反應,日常生活入手反而更好。
我轉左日常生活approach 又免費又理想XD仲慳返比賽報名費同上堂嘅錢。
‹ 上一主題|下一主題