用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 較淺中文程度的中學?官津校仲有冇留班呢樣嘢? ...
go

較淺中文程度的中學?官津校仲有冇留班呢樣嘢? [複製鏈接]

其實而家仲有冇程度較淺嘅中文中學呢?起碼至少係有得讀, 唔出咁多開放嘅題目或者思考題⋯⋯

因為同朋友傾開原來依家中一啲中文係好多開放嘅題目, 要自己根據讀咗嘅資料又或者以往教過嘅課程,再用自己嘅意見寫落去份卷度。 不論中文還是中國歷史都係⋯ 嚟緊我仔都會升中,如果係咁嘅情況,應該會不停留班囉

其實我都想知道官津嘅學校,係唔係冇留班呢樣嘢?我記得以前好多時都係寫「試升」,啲同學仔升升下就中學畢業啦!唔知依家仲有冇啲咁嘅嘢?

0    0    0    0

angel-papa 發表於 22-10-24 02:08
其實而家仲有冇程度較淺嘅中文中學呢?起碼至少係有得讀, 唔出咁多開放嘅題目或者思考題⋯⋯

因為同朋友 ...
應該唔會,我女學校只比留班2年,再留就要離校轉校。

因為同朋友 ...
我覺得係會.
就算樓上話最多留兩年,試問,假如入了一間"B1A校",本滿心歡喜.誰知"中一"話追不上進度,留一年班.好不容易升到"中二",準備升"中三",又話留一年~~作爲家長和學生,這壓力可曾想象?是衆多會員可以承受的嗎?是否會思考不如轉一間要求低少少的學校,至少身心健康~~(這裏的中一,中二,中三可以換做其他年級,即中二,中三,中四,類推)

因為同朋友 ...

小學有留過班嗎?中學當然都有留班/試升呢樣嘢,如果孩子現在衹是小學生,何不努力幫小朋友打好底子去升中?反而諗啲較淺程度嘅學校呢 !

學生吸收知識後應該要學懂融會貫通,將學咗嘅嘢靈活運用,而唔係把課文搬字過紙。要知道無論咩中學,六年後大家都要面對同一個公開試,課程比其他中學淺,即意味著公開試預計會滿缸紅,家長又是否樂見?若完全唔介意,其實收 Band 3學生嘅中學比起 Band 1已經算係好淺,家長可以跟據自己小朋友嘅能力去選擇。

2jkidsfather    發表於 22-10-24 09:00

洋蔥頭媽咪 發表於 22-10-24 08:36
小學有留過班嗎?中學當然都有留班/試升呢樣嘢,如果孩子現在衹是小學生,何不努力幫小朋友打好底子去升中 ...

佢係咩希望中文科程度較淺?官津校考文憑試中文一定唔會淺得去邊。

將來要考DSE, 係唔會有較淺中文程度呢樣野。除非你讀間直資有GCE AL俾你考,避開左個中文,不過中一至三點都要面對。

點止去到中三,女神校要考埋中四上學期,之後才知有無GCE AL 讀

聽過直資可以留班超過兩次
希望每天開心渡過 ;-)

多謝你哋意見!因為小朋友真係好抗拒中文,而家一路都可以升得到,都係勉強能應付⋯但係一講到作文、作句、長題目嗰啲問題,佢就真係束手無策 我其實係擔心佢有機會喺學校面對唔到自己掌握唔到嘅壓力⋯自信心越來越低⋯
其實見佢考親試都好努力溫習中文,可惜中文真係要一點一滴累積返嚟⋯唔係話背晒成個課文就可以好好成績

因為同朋友 ...

本地升學? DSE 中文為主科 必修
如選直資 AL 可考三科 不一定考語文
中文考 GCSE 英文考 IELTS 代替

angel-papa 發表於 22-10-24 21:01
多謝你哋意見!因為小朋友真係好抗拒中文,而家一路都可以升得到,都係勉強能應付⋯但係一講到作文、作句、 ...

抗拒都要比心機,中文弱更加要比別人放更多時間,除非你打算出國升學,出國工作,否則留港的話中文係冇得避。

angel-papa 發表於 22-10-24 21:01
多謝你哋意見!因為小朋友真係好抗拒中文,而家一路都可以升得到,都係勉強能應付⋯但係一講到作文、作句、 ...

除非唔打算考DSE,或短期內出國讀書,否則點都要面對中文科㗎啦,DSE中文冇level 3連大學門檻都過唔到。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 angel-papa 的帖子

其實唔止中文科, 上到中學好多科目都唔係死背死記就得, 我女學校既History, 中國歷史, 生活與社會同埋地理科既測驗+考試卷都有應用題, 即係俾個case study或者一篇文章或者一份剪報, 然後問有關既嘢, 所以中英文既書寫能力都要好囉

多謝你哋咁多位意見!我哋的確有打算安排他將來外國升學,不過仲未講得實係什麼階段,都想睇返外國嗰邊嘅生活情況穩定啲先,所以應該會高中之後才去(emoji)

angel-papa 發表於 22-10-28 12:41
多謝你哋咁多位意見!我哋的確有打算安排他將來外國升學,不過仲未講得實係什麼階段,都想睇返外國嗰邊嘅生 ...
點解唔諗吓IS? DSC, KIS, AISHK嗰 D都不錯
‹ 上一主題|下一主題