用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 放射學簡單分享 + 你問我答
go

放射學簡單分享 + 你問我答   [複製鏈接]

趁有時間見之前呢個論壇有啲人對呢一課有興趣/問題所以想好貼地咁講下放射學呢一科

首先相信如果對呢科有興趣的朋友或者家長對呢一科都會有少少基本嘅認識同埋資料蒐集,所以我都唔詳細講 基本咁講放射學分放射診斷同治療兩樣學生需要選擇其中一個範疇去讀而我自己作為公立醫院放射診斷師我會比較多篇幅去講呢一方面嘅野

首先講大家最擔心一樣野 - 安全問題 好多人都好擔心放射業從業員自己本身健康安全會唔會受影響我可以好簡單咁總結:如果你跟足所有指引 基本上完全安全!首先我地做野時候,例如照電腦掃描,普通 X-ray,基本上都會喺控制室入面,基本上係完全唔會(準確啲嚟講係無限接近 0)受到任何輻射,所以可以無限個放心。但除左呢類檢查外,其實仲有部分檢查係需要同個病人一齊,例如血管造影, 手術室 X-Ray 等等,但係我哋都有足夠嘅保護,例如保護衣等等,所以都唔需要特別擔心。同場都會有醫生,護士,其他 PCA 姐姐在場,所以都好想同大家講一樣嘢,其實醫院入面除左我地放射師,其實都有好多職員每日面對輻射,例如骨科醫生,石膏師傅,手術室護士,麻醉科醫生等等。其實只要輻射控制得好,同埋有足夠嘅保護,其實絕對唔需要擔心呢個問題,簡單嚟講我哋接受嘅輻射,係遠遠低過法例限制 limit。

之後講另一樣現實小小嘅問題,飽和問題。之前聽到呢度有部分人話呢一科會飽和,30 年後我唔知,但我可以肯定,短時間內,人手需求其實係非常之殷切,而家大部分公立醫院都嚴重缺人,係講緊差 ~ 30% 人手,而退休潮亦都黎緊,服務需求亦都日日增加 (唔難理解,人口老化,加上大家都越黎越注重健康),所以人手需求只會有增無減,飽和問題基本上不需要擔心。

放射師薪酬架構相信大家都好容易搵到,架構好簡單 2 -> 1 -> Senior。不過有樣嘢非常值得注意,放射師個架構好特別,係呈現倒三角。好多其他嘅專職醫療,2 比率高過 1,但放射學岩岩相反,1 人數比率係多過 2可能呢樣係同工作範疇有關,所以呢樣嘢我覺得係非常吸引,我眼見好多同事,一到五年就即刻升 1 。而因為人手問題,醫管局啱啱更新指引,PT OT RD 2 做夠三年,有足夠學歷 / 經驗,就可以升 1

當然,我哋呢科都有缺點,就係要返 Shift,基本上大部份公立醫院嘅放射師,都要返 Shift,包括 Night Shift。同埋另一樣嘢就係我地始終都要配合放射科醫生,所以好難好似其他專職醫療咁自己出嚟創業。

好簡單,做個總結,我覺得呢科都算吸引,相比起其他嘅專職醫療我相信呢一科真係唔算難讀同埋人工真係吸引眼見好多同事係個 1 位等緊佢,即係佢第五年就即刻有得升,呢樣我相信係好多其他專職醫療都做唔到。而家仲要三年有得升,更加吸引。

其實好多野想分享,但係就係因為太多,所以好難有系統咁講出嚟,所以大家有咩問題都可以問,我再答。

2jkidsfather    發表於 22-10-24 09:19
   37    0    1    0

謝謝你的分享。
請問係咪一畢業已經有專業資格不用再考牌?同埋個專業資格有咩其他國家都通行?

四隻貓 發表於 22-10-24 10:00
謝謝你的分享。
請問係咪一畢業已經有專業資格不用再考牌?同埋個專業資格有咩其他國家都通行?

係 一畢業已經有專業資格 唔需要再考牌
至於海外專業資格,我冇深入研究過 但係應該同其他醫療專業一樣 係根據個別國家去申請個執業資格

回覆 Angio_radio 的帖子

感謝分享。我可以pm你問一些問題嗎?

aminafy 發表於 22-10-24 12:40

感謝分享。我可以pm你問一些問題嗎?

當然可以

請問由radiographer 2 升 radiographer 1, 甚至升senior, 需要讀埋master 才有得升嗎 ?

另外, 返 shift or night shift 的情況, 可否講多少少 ?

Angio_radio 發表於 22-10-24 01:16
趁有時間,見之前呢個論壇有啲人對呢一課有興趣/問題,所以想好貼地咁講下放射學呢一科。首先相信如果對呢 ...

請問DSE 無讀 bio 入到 u 會否好難追?小女3x 係 Chem, phy & M1

chez 發表於 22-10-24 13:20

請問由radiographer 2 升 radiographer 1, 甚至升senior, 需要讀埋master 才有得 ...

根據官方招聘 Rad 1 碩士學歷不是硬性規定。

但 Preferred Attribute:
Enrolled in a postgraduate professional specialty training (e.g. Master Degree, HA Advanced
Specialty Program or equivalent)

簡單講,做到第三年個陣,只要你報
咗 Master or HA 某 D Program 就符合資格了。但當然,我哋呢個好講求終身學習。我估計超過八九成嘅人最後都有一個Master degree。

chez 發表於 22-10-24 13:22

另外, 返 shift or night shift 的情況, 可否講多少少 ?

每間醫院唔同 但係都係大同小異 同 Nurse 類似,分三更,早更,午更同埋夜更。但通常我哋呢行唔會全年都要 shift,可能一年入面有4-6 個月 shift,之後嘅時間都係返返正常時間。

sophiactc 發表於 22-10-24 13:28
請問DSE 無讀 bio 入到 u 會否好難追?小女3x 係 Chem, phy & M1

難就一定會難,因為呢一科都要學身體結構病理個類,如果有 Biology 底會好好多。但係好老實講,我自己覺得 Radio 呢一科, 其實唔算讀到好深入, 好多都點到即止, 都算醫療科目入面比較容易讀的一科, 所以我又覺得只要肯努力就pickup到。

剛剛pm左你,唔該晒。

Angio_radio 發表於 22-10-24 14:14
每間醫院唔同 但係都係大同小異 同 Nurse 類似,分三更,早更,午更同埋夜更。但通常我哋呢行唔會全年都要 ...
如果晋升嘅路已經係一條公式,畢業後是否應該找間「較得閒」嘅公立醫院工作?

回覆樓主:

thanks for your reply.  very clear.

回覆樓主:

請問,在工作上~
會吾會好沈悶,見同事亦吾會好多?
妹妹豬 齊來做個好朋友)

2jkidsfather 發表於 22-10-24 17:57
如果晋升嘅路已經係一條公式,畢業後是否應該找間「較得閒」嘅公立醫院工作? ...

視乎你想追求什麼,只可以講每間醫院有唔同特質。的確有 D 醫院係 ’好做‘啲,有D醫院 ‘惡做’ D。同埋都睇返有咩醫療設施,好似有啲醫院 雖然好好做,但本身無 MRI 機或者無 CT 機。可能每日照下 Xray 就收工,如果你本身嗰人唔太進取,唔追求繼續晉升,而咁咁呢 d 醫院的確好好做。當然可能呢類醫院無咁多 1 位。

zitaeric 發表於 22-10-24 18:49
請問,在工作上~
會吾會好沈悶,見同事亦吾會好多?

好睇個人特質,我自己會唔會覺得悶,因為呢一行其實如果要學,真係好多嘢可以學。CT MRI US 等等,是但一樣如果要讀到好專都有排你學。同埋呢一行要有 heart,因為真係幫緊個病人,每一個決定都同病人有關,張相影得靚唔靚,清唔清楚都可以直接影響到個報告點寫,所以如果你有呢個心,就唔會覺得悶。
同事就日日見,因為好多時候都會一齊合作,好少會自己一個人做。

Angio_radio 發表於 22-10-24 19:54
好睇個人特質,我自己會唔會覺得悶,因為呢一行其實如果要學,真係好多嘢可以學。CT MRI US 等等,是但一 ...

好多謝回覆。再請教,起香港讀要吾要考牌,難吾難考同埋有冇話一定要幾多年/次之內要考到?

zitaeric 發表於 22-10-24 20:39
好多謝回覆。再請教,起香港讀要吾要考牌,難吾難考同埋有冇話一定要幾多年/次之內要考到?
...

香港吾洗考牌,漏看了。再谢
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊