用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 林文燦1st in完,大家覺得點?
樓主: mariko_chung
go

林文燦1st in完,大家覺得點?   [複製鏈接]

MLPW 發表於 22-11-9 16:18
直資咁嘅價錢,英文有咁嘅水平好過好多學校啦。反而我覺得福附校長,明買明賣,啱就黎,幾好呀冇扮嘢!
至 ...

我都好鍾意佢,講重點夠直接

celinechan117 發表於 22-11-13 01:19
我另一半去完,都話...點解D英文咁...即刻冇左興趣

真係有共鳴既人……

Mathew0214 發表於 22-11-13 10:09
睇番你之前啲英文留言,你啲英文都唔native, 真係分辨到人哋係咪native?

我係在校生家長,以我哋所見學校 ...

Native 唔Native, 同打字留言係無關既。不過你又講得岩,我就係唔native先想小朋友native姐。

你係真用家,咪繼續用囉,我只不過講出我睇到既野,咁學校咁多機會,係好事,不過都係解答唔到我個問題,條宣傳片,係宣傳推廣作用,比有興趣用家參考,咁選兩個唔出眾黎推廣,反宣傳效果,我未有依個能力去了解。
既然現有用家分享正評! 福附係好既!可以安心選用。

Littlecatta2013 發表於 22-10-27 09:31
我小朋友初小階段只在林文燦讀了一段很短時間,現已轉到其他直資龍校。只討論課程:

1. 課程深,中英文都 ...

(emoji)️用

poonhome 發表於 22-10-23 22:25
前前後後去左不同學校參觀,面試,一間學校點樣處理大型既面試活動就可以估計到間學校大約係點。校舍大小係 ...

can share more in details?

講真 邊間學校唔藍唔紅,公立私立全部都差唔多,間間程度唔同。我都有推薦林文燦俾這次派位唔靚嘅家長。體育活動多,英小,價錢直資算好平。試下啦。

SerenaYuen_FB 發表於 22-10-24 01:15
回覆 LucyMacymama 的帖子

我覺得學校紅到我個人按受唔到je,我見好多人個日聽完校長個偉論後都決定唔讀了 ...

又話佢地學校理念好多人認同,校長話你睇由2019到今年都甘多人報名,人數仲上升,就知我地理念無問題,好多家長接受。校長只係不停講學生幾叻幾勁,上到中學完全無問題,仲好多人讚,我完全feel 唔到學校的以小朋友為本

無意中看到上面你對福附的評論,真係好有先見之明。你講出了重點,尼間學校根本不是以小朋友為本,只係識得搞marketing同埋d噱頭。

qqyanyan 發表於 22-10-24 09:10
培Q紅就一早知,唔係靠背後支持間校舍點會起到咁大咁靚。福小就睇孝道日...就知佢咩料。所以我2間連申請都 ...

孝道,下跪,聽落來就是封建大家長果套.

DaniK815 發表於 22-11-9 00:31

坦白講, 福附校長真係Presentable, 叻既,表達間學校有幾 ...
講到英文,福中的dse英文成績只是全港平均水平,所以⋯⋯

回覆 SerenaYuen_FB 的帖子

我貪近都報左福附! 但都係後備報下!
我果場無講烏克蘭呢單,校長就全場話自己學校學生幾勁幾勁,學生上到去福中又點點點⋯

我心諗:咩福中好勁?search下先見原來好普通…..😂

但聽你講到校長對國際事項有咁出色睇法
我諗我目光咁淺都係襯唔起佢地😩真係唔好浪費大家時間

(因為我仔純學術派,本身聽校長咁重學術,我仔又話問得簡單⋯
我以為起碼有呢間打底添⋯可惜可惜

林文燦品德教育不太好,部分上到中學係欺凌者

kidscostume 發表於 23-10-21 06:09

她有無講每年都要逼走d學生?仲要散學前一個禮拜通知,根本唔會考慮d小朋友去邊。是人都知道絕大部分學校已經完成插班考試。今年離職老師聽講都有十來個。

kidscostume 發表於 23-10-21 06:09

聽講福中都係收唔少插班生,一路英文小學上來,dse英文成績都咁差。學校要檢討下。

celinechan117 發表於 22-11-13 01:19
我另一半去完,都話...點解D英文咁...即刻冇左興趣
福附小一小二有一個外籍班主任,上到三年級以後大部分都無了。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊