用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 林文燦1st in完,大家覺得點?
樓主: mariko_chung
go

林文燦1st in完,大家覺得點?   [複製鏈接]

一單還一單吧。政治立場,喜不喜歡親中家庭我覺得每人都有自己喜歡或討厭的自由,也不必要在這裡影響到大家吵架,這幾個星期大家都應該心情很緊張了。
我針對的只是個人不喜歡的學校不需要完全不顧他人感受無情的去踩。
PS:我也不是要維護親中學校,反而我更希望小朋友在一間沒有任何政治色彩的學校安心讀書

妞妞寶媽 發表於 22-10-26 19:32

Delete

那以後你就話你自己想法好了,如果唔係就會好易引伸到其他問題,我都係見到咁樣先出聲覺得太誇張。

我都覺得唔需要講地域,將心比己,我都唔會話全香港家庭都係我呢個諗法,既然大家成為左同一地域讀書既家長,人地又無犯你,真係唔使講到咁誇張。

Carly0909 發表於 22-10-26 19:42
那以後你就話你自己想法好了,如果唔係就會好易引伸到其他問題,我都係見到咁樣先出聲覺得太誇張。

我都 ...

Jean1769 發表於 22-10-26 19:35
明白,爹親娘親不及X主席親就好有良知by the way, 內地教育咁棒棒點解唔留在大陸接受優質教育呢:jo ...

你連發幾條來對我冷嘲熱諷?向我展示你的素質?我愛香港,我政治中立,請你不要再曲解,窮追不捨。

Jean1769 發表於 22-10-26 19:56

佢自動deleted左都算係明事理,告一段落

要追下今明兩日既TSL同DGJS post先

妞妞寶媽 發表於 22-10-26 20:01
你連發幾條來對我冷嘲熱諷?向我展示你的素質?我愛香港,我政治中立,請你不要再曲解,窮追不捨。
...

你delete哂你的偉大留言人哋點知你講乜呀 同志。

政治中立喎,咪就係做人乜都無睇法,邊度有著數就去邊囉,明既明既,因為你自細的教育都沒有普世價值果d concept,咁樣諗好正常

by the way, 香港係叫質素,素質你留返上去講啦最後問多次,你上面接受的教育咁優質,點解要落黎呢(口裡說不,心卻很誠實)

Carly0909 發表於 22-10-26 20:03
佢自動deleted左都算係明事理,告一段落

要追下今明兩日既TSL同DGJS post先

我欣賞你,所以會聽你話

Jean1769 發表於 22-10-26 20:04

你delete哂你的偉大留言人哋點知你講乜呀 同志。

林子大了什麼鳥都有!

妞妞寶媽 發表於 22-10-26 20:09
林子大了什麼鳥都有!

你講呢d香港無人明㗎同志。快點回去接受優質教育啦,要心加身同一致愛祖國okay?

Jean1769 發表於 22-10-26 20:05
我欣賞你,所以會聽你話

謝謝你的欣賞

Jean1769 發表於 22-10-26 20:11
你講呢d香港無人明㗎同志。快點回去接受優質教育啦,要心加身同一致愛祖國okay?
...

個個字都識,放埋一齊就唔知佢嗡乜,以為無端端講乜嘢林子祥。。。

kennethlau96 發表於 22-10-26 19:37
一單還一單吧。政治立場,喜不喜歡親中家庭我覺得每人都有自己喜歡或討厭的自由,也不必要在這裡影響到大家 ...

其實人地都只不過係發表自己的立場,而佢亦不停多次重覆呢個係佢個人選擇,如果其他家長唔介意學校親中,又認同校長公開演說的政治立場(如對俄烏戰事的看法)的話,就絕對有自由繼續報讀。有d家長會因為唔同原因大包圍報名,而面試過程除了係學校選擇小朋友,亦係一個機會俾家長了解學校,咁互相深入了之前有報名,了解後覺得不適合,有咩問題? 如果容不下理性討論,實話實說,太玻璃心真的不適合睇EK。

SerenaYuen_FB    發表於 22-10-26 22:47

LucyMacymama 發表於 22-10-26 22:08
其實人地都只不過係發表自己的立場,而佢亦不停多次重覆呢個係佢個人選擇,如果其他家長唔介意學校親中, ...

如果你有留意我講既野我一路都支持言論自由,大家有各自的目標抉擇無問題,個問題係出現係71樓留言,暗示緊繼續報考/讀福小的小朋友會冇左良心,你可以先爬文

kennethlau96 發表於 22-10-26 19:37
一單還一單吧。政治立場,喜不喜歡親中家庭我覺得每人都有自己喜歡或討厭的自由,也不必要在這裡影響到大家 ...

其實學校好難冇政治立場,只不過我覺得政治立場係隨著學校嘅校董或者校長轉變,我唔會因為政治立場而唔報某一啲學校。 唔通啲歷史長嘅學校以前係親英嘅,而家又親中嘅咁唔通我又轉校,咁我咪成日轉校,咁真係好煩
好似啲歷史長嘅學校咁,我欣賞佢嘅有人際網絡,佢哋讀書嘅風氣, 朋友之間嘅良性競爭, 政治立場 只不過係其中一個因素,不過唔係一個太強嘅因素

celinechan117 發表於 22-10-26 22:16
其實學校好難冇政治立場,只不過我覺得政治立場係隨著學校嘅校董或者校長轉變,我唔會因為政治立場而唔報 ...

認同!
小朋友係一張白紙,將來係佢地既世界,無謂將父母嘅價值觀加諸落佢地度。

家家有求,尊重大家有唔同取態。祝大家都入到心儀小學。

LucyMacymama 發表於 22-10-26 22:29

老實講,我對福小沒有興趣,大家都素未謀面,但都有共同目標為自己小朋友找尋合適小學,希望能互相諒解和尊重。
依家緊張緊聽朝,11月陸續又會出結果,祝各位家長成功!

我小朋友初小階段只在林文燦讀了一段很短時間,現已轉到其他直資龍校。只討論課程:

1. 課程深,中英文都深,普教中,普通話拼音教得好深
2. 大約班中1/4是外籍,有南亞,有日本,有韓國,仲有其他國籍,我見過同學名字但唔清楚國籍
3. 功課不多,中文功課比英文功課多,特別係中文作文,可能想加強學生中文寫作能力
4. 小朋友在家上過zoom堂,課堂上小朋友以英語溝通,老師亦用英語講解,因為有外籍同學
5. 課堂後用咩語言溝通自行決定,我小朋友和外籍同學和華人同學課後都以英語溝通,我家中全講廣東話
6. 課外活動很多,特別運動類,感覺學校谷體育,因校長係游泳出身,資源豐富
7. 很多親子功課,要拍片、畫畫、創作等,家長要involve
8. 由於學校重視課外活動,但課程深,感覺學校要家長自行谷學術
9. 入得林文燦小朋友都係較為活潑,多國籍,課堂氣氛比較輕鬆
10. 老師比較年輕同年資短D,不過好多直資都係咁

Philichak    發表於 22-10-27 11:56

回覆 Jean1769 的帖子

即係樹林入面有隻大雀

LucyMacymama 發表於 22-10-26 22:29

絕對應同,綱上很多人是得不到的葡萄是酸的.   
口講話呢間學校有幾唔好,抺黑!話唔會讀,但學校有Offer就一定仆去留位!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊